Zimski sportovi

"Wengen je skijaški Wimbledon"

Antonija Pavlić • nedjelja, 17.01.2010.
"Wengen je skijaški Wimbledon"
Foto: EPA

Ivica Kostelić prošao je kalvariju ozljeda ove sezone, no vratio se još jači i već mjesec dana poslije operacije pobijedio! Profesor je drugi puta u karijeri slavio u Wengenu, utrci u kojoj tri prvoplasirana dobivaju gotovo kultni status...

Prije samo mjesec dana oporavljao se u Daruvarskim toplicama, liječio koljeno i nadao se da će biti spreman barem za Olimpijske igre. Kostelićima je upravo to natjecanje uvijek bio prioritet, Vancouver je pretpostavljen svim Globusima i utrkama. No, ipak...

"Bio sam nervozan jer nikada nisam izgubio u utrci u kojoj sam vodio prije druge vožnje. Ne želim i ne mogu ovu pobjedu uspoređivati s onom koju sam u Wengenu ostvario 2002, danas je konkurencija puno veća, mnogo više momaka može slaviti", rekao je najbolji hrvatski skijaš.

U jednoj od legendarnih, najstarijih i najprestižnijh utrka u Svjetskome kupu četiri je puta, uz dvije pobjede, doskijao do postolja.

"Ova je utrka klasik, skijaški Wimbledon. Uvijek je poseban osjećaj voziti u Wengenu i drago mi je što mi baš ova staza odgovara. Ključ pobjede danas je bio u prvoj vožnji.. Kasnije je napadalo nešto snijega, no bio sam koncentriran i odlučan od početka i uspio u svom naumu. Znao sam da idem na pobjedu."

U stanci između dvije utrke američki treneri dignuli su uzbunu i pokušali izazvati diskvalifikaciju dva skijaša iz Top 10 - Benjamina Raicha i našeg Ivicu. Kao argument za to koristili su pogrešan prolazak posljednjih vrata.

"Bila je to obična provokacija. Pa ne vozim prvi puta Svjetski kup da bih pogriješio na posljednjim vratima. No, srećom, to me na koncu nije nimalo omelo", prokomentirao je.

Raich je također imao što reći američkim "zanovijetalima". "Bila bi ludost da su nas diskvalificirali. Ne razumijem zašto su uložili prigovor, možda jer se nije zatresao štap? Siguran sam da sam vrata prošao na regularan način, što je FIS-u postalo jasno tek nakon dugih studija."

Prije nešto više od 30 dana Ivica je prošao operaciju meniska koljena, a već je ovoga vikenda, bez poteškoća i s odličnim uspjehom "skakao" niz najtežu stazu na svijetu - Lauberhorn.

"Iznenađen sam kako se koljeno dobro drži. Doktori koji su me pregledavali rekli su da nikada nisu vidjeli koljeno u tako dobrom stanju nakon mnogo trauma", rekao je, aludirajući na čak sedam operacija koje je pretrpio. "Takav razvoj situacije me ohrabruje, polako kročim prema cilju - olimpijskoj medalji."

Jednog je francuskog kolegu zanimalo koliko trenira jedan od najsvestranijih skijaša na svijetu; negdje je čuo informaciju kakvi su Kostelići trening-fanatici. "Nije to baš sasvim točno. Mnogo treniram, ali i mnogo odmaram. Vjerojatno sam jedini skijaš u Svjetskome kupu koji po godini uzima i tri mjeseca praznika - tada vrijeme provodim na plaži ili pecam."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2010. u 10:19
    LOL
    Obrisan korisnik
  • detiko18.01.2010. u 00:19
    Nemoj krivo shvatit, ali da li postoji koji clanak u zadnje vrijeme koji nisi komentirao?
    detiko
  • ALGHAZANTH17.01.2010. u 21:29
    Ne znam što su htjeli postići ovi treneri što su se bunili, ionako niti jedan Amerikanac nije imao šanse da bude na postolju.
    ALGHAZANTH