Zimski sportovi

"U Whistleru ću skijati neopterećeno"

Antonija Pavlić • nedjelja, 31.01.2010.
"U Whistleru ću skijati neopterećeno"
Foto: EPA

Dva su naporna mjeseca iza Lindsey Vonn, a pred vratima najboljih svjetskih skijaša i skijašica već su 21. Zimske olimpijske igre. 25-godišnja Amerikanka raduje se novom olimpijskom pokušaju u Vancouveru, a posebno ju veseli neopterećenost prikupljanjem bodova...

Lindsey Vonn kratko je bila na marginama ženskog skijanja. Dan nakon što je po prvi puta poslije 12. mjesta u bugarskom Banskom u veljači 2009. godine ostala bez spustaškog postolja, osvojila je svoju prvu utrku u švicarskom St. Moritzu, upisavši 31. pobjedu u karijeri i 60. plasman na pobjedničko postolje.

"Jučer sam naučila svoju lekciju. Bila sam svjesna rupe na stazi, no i dalje sam željela ići idealnom linijom. Bio je to riskantan potez jer vidljivost nije bila baš najbolja", otkrila je vodeća svjetska skijašica.

"Danas sam ispravila pogreške. Ova mi je pobjeda bila prijeko potrebna poslije jučerašnjeg razočaranja, kako bih uvidjela da se mogu vratiti pobjedom i nakon teškog dana."

Neposredno prije starta gledala je finale teniskog meča na Australian Openu između Rogera Federera i Andyja Murraya, svjedočivši dominantnoj igri čovjeka kojeg kao sportaša idealizira. "Divim se Rogeru i počašćena sam što sam ga prošle godine imala priliku upoznati. Pravi je uzor mladima. Presretna sam što je osvojio Australian Open, uljepšao mi je dan, te mi pomogao u nabrijavanju za svoju vožnju", otkrila je.

Svjetska će se skijaška elita za desetak dana naći u Vancouveru, a Vonn Olimpijske igre čeka samo kako bi mogla skijati - opušteno.

"U superkombinaciji nisam mogla napasti stazu kako sam željela jer sam bila preopterećena imperativom osvajanja bodova. Ne volim taktizirati, no nekada je to zaista najbolje rješenje. Maria je ove godine veoma jaka i zbog toga jednim okom uvijek moram gledati i na njezine prezentacije i ukupni redoslijed", rekla je.

"Sretna sam što u Whistleru toga neće biti. Moći ću se potpuno fokusirati na utrke i neću se opterećivati s time koliko ću bodova osvojiti", izrazila je nadanje.

Vodećoj skijašici svijeta i glavnoj kandidatkinji za osvajanje medalje u svih pet disicplina u Vancouveru sada predstoji odlazak u tradicionalnu američku bazu u Kaprunu, pokraj Zell am Seea u Austriji, nakon čega će se nekoliko dana odmoriti kod kuće, u Coloradu.

"Ne mogu dočekati povratak kući, nedostajala mi je. Pokušat ću u Coloradu napuniti baterije, osvježiti se i dobro odmoriti, a nakon toga krenuti put Vancouvera. Planiram prisustvovati ceremoniji otvaranja, a nakon toga ću se fokusirati samo na prvu disciplinu - superkombinaciju."

Nova superveleslalomska pobjeda i tek četvrto mjesto Fabienne Suter donijelo joj je i prvi Mali kristalni globus, drugu godinu za redom. "Skijala sam agresivno, baš kako sam željela. Nisam razmišljala o Globusu, važnije mi je prikupljati bodove u ukupnom poretku. Ipak, osvajanjem superveleslalomskog globusa pao mi je veliki teret s leđa, budući da sam se prošle sezone za to morala boriti do posljednje utrke."

"Cilj mi je svakom novom sezonom dodatno napredovati. Prošle godine sam devet puta pobijedila, a sada sam to ostvarila i prije konca sezone", zaključila je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!