Zimski sportovi

Došli, vidjeli, konačno pobijedili

Borna Rupnik • utorak, 16.02.2010.
Došli, vidjeli, konačno pobijedili
Foto: EPA

Prva podjela medalja u umjetničkom klizanju pripala je Kinezima. Shen Xue i Zhao Hongbo okitili su se zlatom među sportskim parovima, a slijedili su ih Qing Pang i Jian Tong. Broncu je uzela njemačka kombinacija...

Kineskim se veteranima dolazak u Vancouver itekako isplatio. 31-godišnja Shen Xue i 36-godišnji Zhao Hongbo vratili su se na led samo radi Olimpijskih igara, a u Kanadi im je konkurencija cijelo vrijeme gledala u leđa. Nakon dvije brončane medalje, na svojim su četvrtim Igrama konačno uzeli i zlato.

U slobodni su program ušli s najboljim ocjenama iz kratkog programa. Njihova je izvedba bila nadahnuta, ali ne i najbolja - u ponedjeljak su suci bili naklonjeniji drugom kineskom paru. Qing Pang i Jang Tian oduševili su publiku i osvojili gotovo dva boda više od svojih sunarodnjaka, no to nije bilo dovoljno da nadoknade razliku.

Prekid tradicije

Prvi put nakon 1960. godine zlatnu medalju u ovoj disciplini nije odnio par iz Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije. Štoviše, u Vancouveru ih nije bilo niti među osvajačima odličja. Prije točno 50 godina u Squaw Valleyu najbolji su bili Kanađani Barbara Wagner i Robert Paul, a 2002. godine u Salt Lake Cityju s ruskim je parom zlato podijelio kanadski par Jamie Sale - David Pelletier.

Ipak, s drugog su mjesta "skinuli" njemački par Aliona Savčenko - Robin Szolkowy. Svjetski prvaci žalit će za pogreškom Robina Szolkowyja, koji je bio nesiguran na samom početku i pao pri kombinaciji skokova, što je izazvalo i Alionine suze.

Bez medalje su naposljetku ostali i Rusi. Yuko Kawaguti i Aleksandar Smirnov uz nekolicinu sitnih grešaka nisu zadovoljili sudački ukus te su s trećeg mjesta pali na četvrto, a na petom su mjestu opet Kinezi. Zhang Dan i Zhang Hao upotpunili su kvintet onih koji su sudjelovali u borbi za postolje.

"Ovo je odličje kruna dugogodišnjeg sna. Teško da ćemo nastaviti klizati - mislim da je vrijeme da dobijemo dijete", izjavila je Shen Xue u svoje i u ime svog muža po završetku nastupa.

Sportski parovi, ukupni poredak:
1. Shen Xue/Zhao Hongbo (Kina) 216.57
2. Qing Pang/Jang Tian (Kina) 213.31
3. Aliona Savčenko/Robin Szolkowy (Njemačka) 210.60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!