Zimski sportovi

Klizački troboj pripao Lysaceku

Borna Rupnik • petak, 19.02.2010.
Klizački troboj pripao Lysaceku
Foto: EPA

Izjednačena trojka na vrhu nakon kratkog programa očekivano je podijelila odličja u muškoj konkurenciji, a onim najsjajnijim besprijekornom se izvedbom okitio Amerikanac Evan Lysacek...

Slobodni program klizača na Olimpijskim igrama u Vancouveru ponudio je neizvjestan troboj za medalje nakon što su Jevgenij Plušenko, Evan Lysacek i Daisuke Takahashi kratki program okončali unutar jednog jedinog boda razlike.

Neprepoznatljivi Joubert

Francuz Brian Joubert slobodnim je programom dodatno pokvario svoj ionako loš plasman (pad na 16. mjesto), a za razočaranje je okrivio privatne probleme: "Gubim mnogo energije na neke stvari izvan leda i moram promijeniti svoj pristup želim li nešto postići u sportu, a želim".

Zlato je naposljetku pripalo američkom klizaču i aktualnom svjetskom prvaku, koji je odlučio igrati na sigurno. Iz svog je nastupa izostavio četverostruki skok, ali je izveo čak osam trostrukih i sve ih izveo besprijekorno. S nešto više od jednog boda viška postao je prvi predstavnik SAD-a na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja u ovoj disciplini nakon Briana Boitana 1988. godine u Calgaryju.

27-godišnji Plušenko je na led izašao posljednji, a na drugo je mjesto skliznuo zahvaljujući nekolicini nesigurnih doskoka. Nisu mu pomogli ni jedna četverostruko-trostruka kombinacija, ni uobičajeno srdačan odnos s publikom, pa niti posebno skladana glazba. Ipak, Rus je postao tek drugi čovjek u povijesti s tri olimpijske medalje u umjetničkom klizanju. Srebro iz Vancouvera nadopunit će mu kolekciju srebra iz Salt Lake Cityja i zlata iz Torina.

Brončano je odličje očekivano pripalo Japancu, kojemu su se potkrale i pogreške, ali je njegova prednost nad ostatkom konkurencije bila dovoljna za prvu japansku klizačku medalju u muškoj konkurenciji.

Branitelj srebra iz Torina, Švicarac Stephane Lambiel, završio je kao četvrti, a peto je mjesto pripalo domaćoj uzdanici, Kanađaninu Patricku Chanu.

Umjetničko klizanje, muškarci, ukupni poredak:
1. Evan Lysacek (SAD) 257.67
2. Jevgenij Plušenko (Rusija) 256.36
3. Daisuke Takahashi (Japan) 247.23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!