Zimski sportovi

Kriukov u foto-finišu

Maja Giljanović • četvrtak, 18.02.2010.
Kriukov u foto-finišu
Foto: EPA

Nikita Kriukov i Aleksandar Panžinski taktički su nadmudrili Norvežane i u foto-finišu među sobom odlučili o olimpijskom pobjedniku u 1,5 kilometara dugom sprintu klasičnim stilom. Najveći favorit Emil Jönsson ispao je u polufinalu, a broj jedan u ukupnom poretku Svjetskog kupa spasio je što se spasiti dalo i osvojio brončanu medalju.

Foto-finiš je odlučio o olimpijskom pobjedniku na 1,5 kilometara dugačkom sprintu klasičnim stilom i u konačnici se zlatnom medaljom okitio Nikita Kriukov. Sve do posljednje okuke u pole-poziciji je bio Aleksandar Pažinski, ali je Kriukov tehnički bolje odradio posljednji zavoj dovoljno da sustigne i na koncu prestigne prošle godine svjetskog juniorskog prvaka.

Ruskom slavlju vjetar u leđa je dala i eliminacija prvog favorita Emila Jönssona. Najbolji sprinter u poretku Svjetskog kupa u drugoj je polufinalnoj utrci bio prespor (osvojio je Šveđanin treće mjesto, ali od njegovih su 3:37,4 iza Hattestada i Northuga bolji u prvom polufinalu bili i trećeplasirani Kriukov i četvrtoplasirani Aleksej Poltaranin.

Panžinski je iz runde u rundu bilježio najbolja vremena, od 3:34,57 u kvalifikacijama, 3:36,4 u četvrtfinalu i 3:34,3 u polufinalu, ali najbolji u ukupnom poretku Svjetskog kupa Northug kao da ga nije ozbiljno shvatio. Pouzdao se Norvežanin u svoj ubitačni finiš, ali najveći adut sjajnom su mu taktikom iz ruku izbili u prvom redu Panžinski, a u finišu i Kriukov.

24-godišnji Kriukov u utrkama Svjetskog kupa nikad nije osvojio više od trećeg mjesta (Kuusamo u studenom) da bi u Whistleru Rusiji donio prvu olimpijsku zlatnu medalju na 21. ZOI.

Hrvatski olimpijac Andrej Burić nije se pojavio na startu kvalifikacija.

Klasični sprint, M:
1.KRIUKOV (Rusija) 3:36,3
2.Panžinski (Rusija) 0
3.Northug (Norveška) +9,2
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!