Ostali sportovi

Blanka i 10 patuljčica

Maja Giljanović • nedjelja, 21.02.2010.
Blanka i 10 patuljčica
Foto: Duje Bonačić

Svetlana Školina jedina je u 2010. uz Blanku Vlašić i Ariane Friedrich preletjela dva metra, ali u Splitu na četvrtom izdanju Međunarodnog skakačkog mitinga "Slobodna Dalmacija" i ona je protiv najbolje visašice svijeta izgledala poput juniorke. Blanka je pred gotovo 12.000 Splićana i treći put uzastopce osvojila "svoj" miting, a i treći je put uzastopce poboljšala rekord mitinga. Napadala je nakon 2,03 m i svjetski rekord Kajse Bergqvist, ali i ovog je puta, 15-tak dana nakon Arnstadta, sva tri puta rušila letvicu na 2,09 m.

Nakon što je 2000. Venelina Veneva osvojila prvi Split - Bugarka je ispred Blanke Vlašić slavila (2,00 m) zbog manjeg broja rušenja - Splićani su lakonski u svom stilu prokomentirali: "Prvi mačići se u vodu bacaju". 365 dana poslije najbolja je hrvatska sportašica poboljšala rekord mitinga (2,01 m), a pobijedila je i prošle godine, prvi put u Spaladium Areni i ponovno rekordno (2,02 m).

Blankin trijumf u Splitu i treći put uzastopce nitko nije dovodio u pitanje, upitnik je bio samo kod visine i može li i treću godinu uzastopce poboljšati rekord mitinga, ali i napasti svjetski rekord Kajse Bergqvist.

Ove godine organizatori su se pošteno preznojili da hrvatskoj sportskoj heroini osiguraju respektabilnu konkurenciju. Ariane Friedrich (2,01 m sinoć u Njemačkoj) je izbjegla direktan okršaj tri tjedna uoči Svjetskog dvoranskog prvenstva u Dohi, Ruth Beitia je otkazala u pet do 12, odustala je i Antonietta Di Martino, Irina Gordejeva je ozlijeđena, Chaunte Howard-Lowe se vratila u SAD, druge tempiraju formu za Dohu (12.-14. ožujka) i najbolja na dispoziciji je bila Svetlana Školina.

Uz Blanku i Friedrich jedino je Školina u 2010. preletjela dva metra i to u Arnstadtu čine je indirektno pomogla i Blanki jer Splićanka je visinu od 2,00 propustila, Ruskinja ju je preskočila i prisilila Blanku na 2,02 (nakon što je osigurala pobjedu, svjetska dvoranska prvakinja je poboljšala svoj i hrvatski dvoranski rekord na 2,06 m, izjednačila se sa Štefkom Kostadinovom na trećem mjestu svih vremena i napala 2,08 m Kajse Bergqvist).

Blanki i Školini društvo su pravile i Barbora Lalakova, Emma Green, Adonia Steryiou, Irina Kovaljenko, Tatjana Mnatsakanova, Ebba Jugmark, Vikki Hubbard, Elena Brambilla i Ana Šimić, ali Zagrepčanka je na trećoj visini (nakon što je iz prvog pokušaja preskočila 1,70 m i 1,75 m i jednom rušila na 1,80 m) odustala zbog ozljede zgloba.

Blanka je uoči mitinga zračila mirnoćom i samopouzdanjem: "Sve su kockice na svom mjestu. Zdravlje je OK, odmorila sam se, svježa sam i savršeno pripremljena. Nikad miting u Splitu nisam dočekala spremnija nego što sam danas zbog čega ne sumnjam u dobar rezultat i pobjedu".

Blanka se prvi put na zaletištu pojavila na 1,86 m, a iz prvog je pokušaja preskočila i 1,92 m i 1,95 m. U tim je trenucima još samo Školina ostala u igri jer su nakon 1,92 m tri puta letvicu rušile Emma Green i Vikki Hubbard (Britanka je osobni rekord poboljšala pet centimetara), a ostale su otpale ranije (Steryiou, Jungmark i Mnatsakanova nakon 1,86 m, Kovaljenko 1,83 m, Lalakova 1,80 m i Brambilla uz Šimić nakon 1,75).

Blanka je 1,97 m propuštala i prepustila Školini da se obračuna sama sa sobom i letvicom. Nije uspjela (prvi je pokušaj bio smiješan, a treći blizu) i morala se zadovoljiti drugim mjestom, a Blanka je dalje nastavila, kako joj je posljednjih godina i čest običaj, sama.

I visinu od 2,00 m preskočila je iz prvog pokušaja i letvicu podigla na visinu novog rekorda splitskog mitinga na 2,03 m i preskočila je kao od šale iz prvog pokušaja. Pokušala je drugi put u posljednjih 15 dana u povijest poslati 2,08 m Bergqvist iz Arnstadta 2006., ali Šveđanka je i večeras odahnula. Koliko još dugo?

Četvrta je ovo pobjeda Blanke u četvrtom ovogodišnjem nastupu nakon 2,01 m u Trinecu, 2,06 u Arnstadtu i 2,01 m u Stockholmu i 86. natjecanje u karijeri da je preskočila 2,00 m. Sljedeći nastup svjetske dvoranske prvakinje i generalna proba uoči Dohe miting je u Banskoj Bystrici 4. ožujka.

Split, skok u vis:
1.VLAŠIĆ (Hrvatska) 2,03 MR
2.Školina (Rusija) 1,95
3.Green (Švedska) 1,92 SB
4.Hubbard (Velika Britanija) 1,92 PB
5.Steryiou (Grčka) 1,86
6.Jungmark (Švedska) 1,86
7.Mnatsakanova (Rusija) 1,86
8.Kovaljenko (Ukrajina) 1,83
9.Lalakova (Češka) 1,80
10.Brambilla (Italija) 1,75
10.ŠIMIĆ (Hrvatska) 1,75

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!