Ostali sportovi

Školina gura Blanku. Dokle?

Maja Giljanović • nedjelja, 21.02.2010.
Školina gura Blanku. Dokle?
Foto: Bruno Karadža

Visoko je letvicu postavila splitska publika uoči večerašnjeg četvrtog izdanja Međunarodnog skakačkog mitinga u Splitu. Blanka Vlašić je u 2010. skakala na tri mitinga, sva je tri puta pobijedila, a u Arnstadtu je izjednačila treći najbolji dvoranski skok svih vremena. Nije ni čudo da navijači u Spaladium Areni Blankin napad na svjetski rekord najavljuju "kao na banku". Splićanki je najveća konkurencija i "zec" za što bolji skok Svetlana Školina, a pred 12-tak tisuća navijača nastupa i talentirana Ana Šimić.

Menadžer Blanke Vlašić nije krio: "Mislim da bismo mogli svjedočiti nečem povijesnom. Blanka je izuzetno fizički spremna, a psihički je jača nego ikada. Prošle godine je nakon selidbe mitinga s Gripa u Spaladium Arenu i u novom ambijentu skočila rekord mitinga" (2,02 m, nap.a.) "ovog je puta još spremnija za velike stvari".

Koliko velike? "Blanka se izvrsno osjeća. U slučaju da preskoči 2,03 m i postavi novi rekord mitinga, letvicu će podići na 2,09 m", nije stidljiv u najavama bio ni Joško Vlašić. Svjetski dvoranski rekord Kajse Bergqvist iz Arnstadta 2006. iznosi 2,08 metara, a Blankin osobni iz Arnstadta 6. veljače, kojim se izjednačila sa Štefkom Kostadinovom na trećem mjestu najboljih dvoranskih skokova svih vremena (2,07 m je početkom 1990-tih skočila Heike Henkel), 2,06 m.

Sama Blanka je izjavila: "Nikad nisam miting u Splitu dočekala u boljem stanju. Nisam samo skoknula do Splita s nekog drugog mitinga, tu sam proteklih tjedan dana, odmorila sam se, odlično trenirala, a i zdravstveno stanje mi se stabiliziralo. Sve u svemu odlično sam pripremljena i večerašnjem se nastupu veselim više nego na prethodna tri mitinga u Splitu".

Svjetska dvoranska prvakinja 2010. je otvorila skokom u Trinecu na 2,01 m, briljirala je u Arnstadtu, a u Stockholmu je prije 10 dana i treći miting odradila na visini (2,01 m). U Top 5 najboljih ovogodišnjih rezultata sva su tri njena, a društvo joj prave Ariane Friedrich i Svetlana Školina.

Njemica, koja je u Karlsruheu skočila 2,00 m, Split propušta - odabrala je Dessau i sinoć skočila svoj najbolji ovogodišnji rezultat (2,01 m ispred Strakove na 1,90 m i Deirdre Ryan na 1,86 m) - ali Školina je u Splitu.

Ruskinja je u Arnstadtu (2,00 m) prisilila Blanku da skoči 2,02 m i osigura pobjedu (2,06 m je bio šlag na tortu), koliko je može pratiti u Splitu? "Sigurno je samo da ću dati sve od sebe. Nastup pred 12,000 ljudi poseban je izazov i jedva čekam start. U dobroj sam formi i počašćena što skačem u Blankinom gradu nadam se da ću svojim nastupom pridonijeti zanimljivosti natjecanja".

Uz Blanku i Školinu još je devet natjecateljica. Otpala je Ruth Beitia (Španjolka se na mitingu u Valenciji prošlog tjedna lakše ozlijedila), ali tu su Barbora Lalakova, Emma Green, Adonia Steryiou, Irina Kovalenko, Tatjana Mnatsakanova, Ebba Jugmark, Vikki Hubbard, Elena Brambila i talentirana, prošle godine Top 10 juniorka svijeta, Ana Šimić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!