Zimski sportovi

SAD poslao Kanadu u repasaž

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 22.02.2010.
SAD poslao Kanadu u repasaž
Foto: EPA

Svi rekordi gledanosti igara u Vancouveru pali su u zaborav nakon susreta Kanade i SAD-a. U uzbudljivoj utakmici punoj vrhunskih poteza, slavili su Amerikanci i sa maksimalnim brojem bodova osigurali četvrtfinale. Kanada će u dodatnoj utakmici tražiti put među osam.

Na olimpijskom turniru, ovo je nazvano ˝utakmicom svih utakmica˝, a kao pobjednici su izašli Amerikanci. Postizali su golove u ključnim trenucima, imaili bitne obrane od Ryana Millera kad je trebalo i dobili barem malu osvetu za poraz u finalu Salt Lake Citya.

Odlično su igrači SAD-a otvorili utakmicu i već nakon 41 sekunde poveli su pogotkom Briana Rafalskog. Bio je to šok za Kanadu, ali njihovu početnu zbunjenost nisu Amerikanci kaznili još ponekim pogotkom. Zato je u devetoj minuti stiglo izjednačenje. Eric Staal je prekrasno preusmjerio udarac Brenta Seabrooka i pločica je završila iza Ryana Millera.

Samo dvadeset sekundi kasnije SAD opet vodi i opet zabija Brian Rafalski. Bio je to četvrti pogodak u zadnje dvije utakmice za odličnog braniča Detroit Red Wingsa. Kanada je nakon toga preuzela kontrolu nad susretom, ali do kraja prvog perioda to se očitovalo jedino u udarcima prema vratima. Kanada ih je uputila devetnaest, protivnik samo šest, ali rezultat se nije mijenjao.

Početkom drugog perioda domaćini turnira su još pojačali tempo, i nagrada je stigla u 24. minuti kada iz blizine jedan odbijanac u mrežu posprema Dany Heatley. SAD je jedno vrijeme jako opasno živio, ali trgli su se krajem perioda i opet poveli nakon pogotka Chrisa Drurya. Još jednom je nesigurno reagirala obrana Kanade, a nije se ni Martin Brodeur posebno proslavio.

U posljednjih dvadeset minuta Kanada je trebala krenuti u lov na izjednačenje, ali su u toj velikoj želji počeli raditi prekršaje, a jedan takav koristi Jamie Langenbrunner i odvodi svoju ekipu na ozbiljnih 4:2. Nakon toga krenuli su Kanađani jače prema vratima Millera, a smanjili su tri minute prije kraja s igračem više nakon sumnjivog isključenja Erika Johnsona. Iz blizine ja zabio Sidney Crosby i najavio žestoki finiš.

Odmah napad nakon pogotka Kanada je više od minute držala Amerikance u šahu, ali nisu uspjeli zabiti. To im se osvetilo i Ryan Kesler je 45 sekundi prije kraja vrlo snalažljivo u padu pogodio praznu kanadsku mrežu i donio neviđeno slavlje za reprezentaciju i navijače SAD-a. Ryan Miller je do kraja sakupio čak 42 obrane.

Nakon prvog kruga SAD ima sve tri pobjede, dok je Kanada samo Norvešku uspjela čisto svladati. Nakon toga su bili potrebni penali da se slomi Švicarska, a SAD se pokazao kao prevelik zalogaj. Nije to baš obećavajući start turnira, ali Kanađani su još uvijek u igri. U utorak igraju utakmicu istine i mjesta za podbačaj više nema.

Skupina A:

Kanada – SAD 3:5 (Staal 9., Heatley 24., Crosby 57. / Rafalski 1., 10., Drury 37., Langenbrunner 48., Kesler 60.)

Konačan poredak: 1. SAD 9, 2. Kanada 5., 3. Švicarska 3., 4. Norveška 1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!