Zimski sportovi

Rusija u četvrtfinalu čeka - Kanadu!

Krešimir Ferlak, Borna Rupnik • ponedjeljak, 22.02.2010.
Rusija u četvrtfinalu čeka - Kanadu!
Foto: EPA

Ništa od najavljivanog velikog finala! U redu, nema sumnje da će u finalu hokejskog turnira igrati dvije velike reprezentacije, ali to sigurno neće biti Kanada i Rusija kako su mnogi najavljivali i priželjkivali...

Nakon utakmica koje su se u igrale u noći s nedjelju na ponedjeljak po našem vremenu, završen je prvi krug natjecanja hokejaša na ledu u Vancouveru. Turnir se igra po novom formatu, po kojem četiri najbolje reprezentacije idu izravno u četvrtfinale, a ostale kroz osminu finala traže mjesto među osam. Stvorila se samo formalna skupina D u kojoj je poredano svih dvanaest reprezentacija.

Broj jedan je SAD, slijede Švedska i Rusija, a četvrti izravni polufinalisti su Finci, koji su ispred Češke zbog bolje gol-razlike. Ostale ekipe su poredane od 5. do 12. mjesta, i to na način da peti igra protiv dvanaestog, šesti protiv jedanaestog, sedmi protiv desetog i osmi protiv devetog.

Parovi takve osmine finala su Češka- Latvija, Kanada – Njemačka, Slovačka – Norveška i Švicarska – Bjelorusija, no nije to ono najzanimljivije. Pobjednik prvog gorenavedenog para ide na Finsku, pobjednik drugog na Rusiju, trećeg na Švedsku, a četvrtog na SAD. Nije teško to spojiti i vidjeti da Rusija čeka Kanadu ili Njemačku.

"Samo smo izabrali teži put prema željenom cilju. Nažalost, protiv SAD-a nismo pokazali dovoljno. Sada igramo za sirovi opstanak na životu", izjavio je kanadski trener Mike Babcock.

Kanađani su razočarali u zadnja dva nastupa, ali protiv Njemačke bi ipak trebali proći, a tada... Ne treba uopće spominjati kakva nas utakmica čeka. Finale prije finala? Malo je to za reći, jer pobjednik ide u borbu za medalje, a poraženi gubi sve i ide (ili ostaje) kući. Sidney Crosby i Alex Ovečkin nakon sedme utakmice doigravanja prošle godine imaju novi veliki i nezaboravni dvoboj.

"Vratarima budućih protivnika morat ćemo dodatno otežati posao želimo li stići kamo smo i krenuli", smatra Jonathan Toews, a američki izbornik Ron Wilson zna na koga bi stavio novac: "Smatram da je Kanada još uvijek najbolja momčad na turniru".

Ovo je rasplet kakav nitko u Kanadi nije želio, jer se pomalo pribojavaju Rusa. Kanadska igra nema uvijek glavu i rep, a Rusija jedva čeka da ih opet dobije na njihovom ledu, kao u finalu SP-a prije dvije godine. Za vrijeme te utakmice vrijeme u hokejskom svijetu će stati i svi će gledati, zasigurno, povijesni dvoboj. Ranije nego što se očekivalo - jedino ako Njemačka ne stane na put. Ne bi trebala, svi će osim Nijemaca biti protiv njih u toj utakmici.

Dva od ostala tri para imaju izrazitog favorita, dok je susret između Švicarske i Bjelorusije potpuno otvoren. Češka protiv Latvije i Slovačka protiv Norveške ipak ne bi trebale imati većih problema. U četvrtfinalu bi tako trebali zaigrati Finci i Česi, Šveđani i Slovaci, te SAD protiv, vjerojatno, Švicarske. Iznenađenja su uvijek moguća, ali ovaj rasplet se očekuje. I na neki način priželjkuje.

Parovi osmine finala, utorak, 23. veljače:
Švicarska – Bjelorusija 21:00
Kanada – Njemačka 01:30
Češka – Latvija 04:00
Slovačka – Norveška 06:00

Parovi četvrtfinala, srijeda 24. veljače:
SAD – Švicarska/Bjelorusija *
Rusija – Kanada/Njemačka *
Finska – Češka/Latvija *
Švedska – Slovačka/Norveška *

* Vrijeme odigravanja četvrtfinalnih susreta odredit će se naknadno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.02.2010. u 18:47
    Kanada igra doma i igrači trpe pritisak "mus". Sdruge strane su Malkin,Kozlov,Datcjuk i komp. A Ovečkin je priča za sebe-prevaga. JBG
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2010. u 17:54
    bit ce zanimljivo tko god osvoji bice zasluzeno
    Obrisan korisnik
  • boristurk22.02.2010. u 17:52
    ali zbilja... onaj 2.gol je napravio krivo sve sta je god mogao: prvo isao cistit pak kroz sredinu (????), a onda se jos i na brzinu zbunio i legao unaprijed na sut..... jbg, dogadja se i najboljima
    boristurk
  • Obrisan korisnik22.02.2010. u 17:06
    najbolji svijetski golman u povijesti je imao najlosiju utakmicu u karijeri...Martin Brodeur...to se ponovit vise nece...kanada uzima zlato bez obzira s kim igra
    Obrisan korisnik