Zimski sportovi

Branitelji naslova pokazali zube

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 22.02.2010.
Branitelji naslova pokazali zube
Foto: EPA

U posljednjoj utakmici prvog kruga hokejskog turnira na olimpijskim igrama u Vancouveru, Švedska se neočekivano lagano obračunala s Finskom i sa čistih 3:0 uzela prvo mjesto skupine C.

Šveđani nisu briljirali u prve dvije utakmice, ali su uzeli pobjede. Kada je došao pravi izazov, i oni su bili pravi. U reprizi finala sa zadnjih igara u Torinu, Švedska je u svim elementima igre nadigrala Finsku i potpuno zasluženo pobijedila. Finska je bila neprepoznatljiva i nije bila nikakva prijetnja raspoloženim braniteljima naslova.

Vrlo jako utakmicu su otvorili susret Šveđani. Finska je zaprijetila kada je nakon minute igre dobila igrača više, ali sve ostalo bilo je u znaku Šveđana. Igrali su brzo i opasno, a taj tempo su Finci teško pratili. Zbog toga su radili prekršaje, a kada su ostali sa dva igrača manje, Švedska je povela. Iz odbijanca je zabio Loui Eriksson.

Niti nakon toga napadi aktualnih olimpijskih pobjednika nisu jenjavali, a samo zahvaljujući odličnom Miikki Kiprusoffu na vratima, rezultat nije bio veći u korist Šveđana. Kiprusoff je samo u prvom periodu sakupio petnaest obrana, dok je s druge strane Henrik Lundqvist imao tek pet intervencija i sve ih je uspješno obavio.

Bio je to najbolji period Švedska na dosadašnjem dijelu turnira, a nastavak je bio u sličnom tonu. U petoj minuti nastavka vodstvo je povisio Nicklas Backstrom, koji je i na ovoj utakmici, kao i na dosadašnjem dijelu turnira ponajbolji švedski igrač. Finska nije nalazila načina da zaprijeti, ali onda su im šansu za povratak u susret dali Šveđani sami.

Naime, radili su prekršaj za prekršajem i Finska je čak u dva navrata dobila priliku s dva igrača više. Međutim, nepovezana igra se nastavila i u tim trenucima i Švedska se vrlo lako obranila. Kada već nisu Finci, zabili su opet Švedi. Drugi puta na utakmici strijelac je bio Loui Eriksson, a Backstromu je ovo bio treći poen na susretu, jer je asistirao za oba Erikssonova pogotka.

Svu frustraciju Finaca zorno je ilustrirao potez Jonija Pitkanena, koji nakon nasrtaja na glavu Patrica Hornqvista dobio kaznu utakmice, a mladi Švedski napadač je uz pomoć suigrača oteturao s leda. Šveđani tih dodatnih pet minuta s igračem više nisu iskoristili i općenito su smanjili tempo u trećem periodu

Finska je uspjela doći do daha, ali to im nije puno značilo. Momčad koja je u prve dvije utakmice postigla deset pogodaka, na ovoj je jedva stvorila par prilika. Švedska je zasluženo i neočekivano lagano stigla do pobjede, te sa maksimalnim učinkom idu u četvrtfinale. Finci su zadovoljstvo našli u činjenici da zbog bolje gol razlike od Čeha, također izravno idu među osam najboljih.

Skupina C:

Švedska – Finska 3:0 (Eriksson 7., 39., Backstrom 25.)

Konačan poredak: 1. Švedska 9., 2. Finska 6., 3. Bjelorusija 3., 4. Njemačka 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!