Zimski sportovi

Garmisch okrunio najbolje

Antonija Pavlić • subota, 13.03.2010.
Garmisch okrunio najbolje
Foto: EPA

Garmisch-Partenkirchen ispisao je posljednje stranice naporne skijaške, olimpijske sezone 2009./2010. Podijeljeni su posljednji Globusi, obavljeni zadnji intervjui, a mnogi su skijaši i skijašice već kupili karte za "toplije krajeve". Ukupni pobjednici postali su Lindsey Vonn i Carlo Janka; Amerikanka po treći puta za redom, Švicarac tek prvi...

Lindsey Vonn, Carlo Janka, Maria Riesch, Benjamin Raich i Reinfried Herbst podignuli su u Garmisch-Partenkirchenu posljednje nagrade namijenjene najboljim skijašima i najboljim skijašicama sezone 2009./2010.

Dodjela Globusa, što malih, što velikih, vrvjela je, ipak, jednim licem - Lindsey Vonn fotografirala se s mnoštvom nagrada, medalja i Globusa, okružena presretnim ljudima iz tima i američke reprezentacije, obitelji... Oko 25-godišnje Amerikanke bila su čak tri Velika i šest Malih globusa, a oko vrata joj se ponosno sjajila i zlatna olimpijska medalja.

"Ponosna sam na ostvarenja u ovoj sezoni, no isto mi je tako drago što je završena. Ostvarila sam svoje snove - potukla sam američki rekord po broju pobjeda u Svjetskom kupu, osvojila zlatnu olimpijsku medalju u spustu, mojoj najdražoj disciplini, treći put osvojila Veliki kristalni globus... Teško je moglo biti bolje. Naporno sam radila tokom ljeta i lijep je osjećaj na koncu biti za to nagrađen."

Benjamin Raich četvrtu je godinu za redom ostao na korak do podizanja Velikog globusa, na drugom mjestu. "Moram prihvatiti činjenicu da je Carlo ove sezone bio bolji. Pobijedio je u šest utrka, naspram tek jednog mog trijumfa. Premalo je to za podizanje najvećeg skijaškog trofeja. Bio sam konstantan, no danas je razina snaga u skijanju takva da morate maksimalno minimalizirati greške i stalno ostvarivati vrhunske rezultate. Zato je Carlo ovaj pokal zaslužio više od mene", sportski se ponio veliki austrijski skijaš.

Do posljednje utrke Vonn nije bila sigurna u obranu naslova najuspješnije skijašice svijeta. Maria Riesch bila je blizu, no Vonnina se prednost ipak na koncu pokazala prevelikom.

"Znala sam i prije superveleslaloma kako ću ponovno podignuti Veliki kristalni globus, no željela sam nastupiti i pobijediti, usprkos ozljedi koju sam zaradila dan ranije u veleslalomu. Maria i ja se međusobno natječemo cijele sezone i zasigurno će mi na kraju biti najistaknutiji rival u čitavoj karijeri. Volim voziti protiv nje, a bit će naših međusobnih obračuna još mnogo."

Naporna sezona sada je iza nje. Slalomski je obračun propustila, a neće nastupiti niti na Kupu Nacija, već će kao promatrač bodriti svoje kolege i suigrače iz reprezentacije. Zatim će brže-bolje pobjeći sa skijaših staza i do kolovoza se kloniti skija, pancerica i ostale "zimske" opreme.

"Sada ću otići u toplije krajeve i nadam se da skije i pancerice neću obući sve do kolovoza. Tijelo mi je slomljeno i trebam odmor. Imala sam mnoštvo ozljeda ove sezone i za sljedeću se godinu želim što bolje oporaviti, povratiti kapacitet i barem nekoliko mjeseci izbjegavati povrede", poželjela je.

Njezin pandan u muškoj konkurenciji, osvajač Velikog kristalnog globusa, mladi je Švicarac Carlo Janka. "U ovoj je sezoni konačno sve sjelo na svoje mjesto i uspio sam osvojiti većinu toga što mi je bilo ponuđeno. Borba za Veliki globus bila je neizvjesna i izuzetno naporna do samoga kraja i osjećam da mi je sada pao veliki kamen sa srca. Drago mi je što je sve gotovo", složio se Janka sa svojom ženskom kolegicom.

Jedan od najvećih obožavatelja skijanja Carla Janke njegov je momčadski kolega Didier Cuche: "Ako ga ozljede zaobiđu Janka će rušiti rekorde", kratak je, ali jasan bio spustaški ukupni pobjednik ove sezone.

Na maestralan način, pobjedom u veleslaomu, Janka je osigurao prvi veliki globus u karijeri. Benjamin Raich nije imao nikakve šanse.

"Naravno da sam osjećao ogroman pritisak - mediji su toliko pričali o ukupom naslovu, a bio sam i favorit na olimpijskim igrama... Ipak, moje je samopouzdanje na kraju bilo veće od tenzija."

Mnogi stručnjaci i kolege skijaši govore kako Ledeni čovjek, kako su ga prozvali, nema mane, neke vidljive slabosti. "Tu i tamo postoje, naravno, područja u kojima moram napredovati. Imam problema s materijalom na određenim stazama i u određenim uvjetima, primjerice, i to bih ponajprije želio riješiti ovoga ljeta", otkrio je.

Mladi je skijaš odličan u spustu, superveleslalomu, veleslalomu, pa čak i kombinaciji, no rak rana i dalje mu je slalom. "Slalom mi je oduvijek bio najveći problem. Ono za što sam sposoban čak mi ni za kombinaciju nije uvijek dovoljno, zbog čega ću pokušati na tome poraditi i sljedeće zime vidjeti što mogu učiniti. Naravno da neću odmah iskočiti i početi ostvarivati plasmane među najbolje, ipak je to posve drukčija disciplina."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!