Vodeni sportovi

Trivia o EP-u u Zagrebu

Maja Giljanović • nedjelja, 29.08.2010.
Trivia o EP-u u Zagrebu
Foto: Sandro Donda

29. Europsko vaterpolsko prvenstvo u 10 sati otvaraju reprezentacije Turske i Rumunjske, službeno otvaranje je u 20 sati, a u 20:40 prvi dan natjecanja kraju privode najveći favoriti za naslov prvaka Hrvatska i branitelj naslova Crna Gora.

U 10 sati utakmicom između Turske i Rumunjske diže se zastor na 29. Europsko vaterpolsko prvenstvo u Zagrebu, najvažnijeg vaterpolskog natjecanja u 2010. u svjetskim okvirima, vaterpolistice u bazen uskaču u utorak, a jučer je u hotelu Sheraton priređena konferencija za novinare na kojoj predsjednik LEN-e Nory Kruchten nije štedio pohvale: "Prvi dojmovi su izuzetno pozitivni. Na svakom koraku susrećemo osmijehe, vidi se entuzijazam svih uključenih i ne sumnjam u sjajnu priredbu".

Upriličena je i svečanost predstavljanja "Stoljeća hrvatskog vaterpola". Prvi primjerak knjige predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i predsjednik Organizacijskog odbora Europskog prvenstva u Zagrebu Perica Bukić je uručio glavnom tajniku LEN-e Svenu Folviku. Sama knjiga je djelo više autora koji desetljećima prate vaterpolo, obiluje pisanim i slikovnim zapisima uspjeha hrvatskog vaterpola kroz povijest, izdavač je HVS, a tiskana je na hrvatskom i engleskom jeziku.

TOP 3 SVIH VREMENA

Vezane vijesti

Najuspješnija nacija u povijesti su Mađari s tucet naslova prvaka, pet srebrnih i četiri brončane medalje, ali posljednju su zlatnu medalju osvojili u Italiji 1999. godine. Drugi na listi svih vremena je bivši Sovjetski Savez s pet naslova od raspada Rusija je sovojila samo jednu brocu), tri srebra i dvije bronce, a treća Srbija uzmu li se u obzir sve države u kojima je participirala, od bivše SFRJ 1991., bivše Jugoslavije 2001., bivše Srbije i Crne Gore 2003. i današnje Srbije 2005.

Europsko prvenstvo u Zagrebu je na kompleksu Mladosti na Savi okupilo 12 muških i osam ženskih reprezentacija Europe. Otvoreni bazen Mladosti neprepoznatljiv je u odnosu na izgled koji je zatečen u svibnju kada je postala jasno da od EP-a u Areni neće biti ništa. Bazen je ušminkan, postavljene su nove montažne tribine za 4700 gledatelja s tim da će se utakmice u slučaju ekstremnog nevremena preseliti pod krov (manja kiša nije problem, ali unos kišobrana je zabranjen baš kao što su dekretom zabranjene i vuvuzele).

LEN je odredila 24 suca među kojima su i dvije sutkinje Ruskinja Svjetlana Dreval i Švicarka Ursula Wengenroth Martinelli, a povjerenje je ukazano i Zagrepčaninu Miroslavu Vlašiću i Riječaninu Andreju Franuloviću.

Što se samog natjecanja tiče, vaterpolisti igraju pet utakmica u skupini, posljednja je 5. rujna, pobjednici skupina direktno prolaze u polufinale (9. rujna), četvrtfinalne utakmice su na rasporedu 7. rujna, a utakmice za medalje 11. rujna (finale je u 19:30). Vaterpolistice kreću 31. kolovoza, igra se svaki drugi dan, a finale je 10. rujna (19:30).

Naslov prvaka iz Malage 2008. brane vaterpolisti Crne Gore u finalu bolji od Srbije 6:5 nakon produžetaka (današnji golman Crne Gore Denis Šefik prije dvije godine je proglašen najboljim vratarom EP-a, ali u kapici Srbije), a naslov prvakinja vaterpolistice Rusije (9:8 protiv Španjolske).

Igrači Ratka Rudića su u Skupini A u društvu Crne Gore, Španjolske, Italije, Rumunjske i Turske (u Skupini B su Srbija, Mađarska, Rusija, Makedonija, Grčka i Njemačka), a i igračice Milorada Damjanića su izvukle Skupinu A zajedno s Rusijom, Italijom i Grčkom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!