Vodeni sportovi

Traži se povratak među velikane

Matej Milanović • utorak, 07.09.2010.
Traži se povratak među velikane
Foto: EPA

Sedam i 15 godina. Toliko čekaju Talijani, odnosno Nijemci, da se vrate u polufinale jednog velikog vaterpolskog natjecanja. Okršaj u četvrtfinalu zagrebačkog prvenstva Europe velika je prilika za oba sastava da se nakon dugo vremena ponovno vrate u borbu za medalje...

Talijani su trostruki prvaci Europe, trostruki olimpijski prvaci i dvostruki svjetski prvaci. No, zadnje veliko polufinale bilo im je Svjetsko prvenstvo u Barceloni 2003. kada su izgubili finale s Mađarskom. Nijemci su pak dvostruki europski prvaci, a jednom su osvojili zlato i na Olimpijskim igrama. Međutim, od 1995., kada su na prvenstvu Europe u Beču porazili Hrvatsku u borbi za broncu, nisu se vraćali u polufinala na velikim natjecanjima.

Nijemci su uglavnom mušterije Talijanima, koji posljednjih godina rijetko gube od reprezentacije koja im stoji na putu u polufinale. Ove su godine imali priliku igrati u sklopu Svjetske lige i Italija je upisala dvije lagane pobjede. Ipak, to ne mora puno značiti, jer se radi o jednoj utakmici u kojoj je sve moguće.

Objektivno i jedni i drugi su iznimno sretni protivnikom kojeg su dobili, jer jednostavno nisu mogli dobiti bolje suparnike u utakmici u kojoj love polufinale. Njemačka već dugo ne spada u sam vrh svjetskog vaterpola. Znaju najvećima pomrsiti račune, čemu svjedoči izbacivanje Crne Gore na prošlom Svjetskom prvenstvu, ali takvi rezultati ipak spadaju u iznimke.

Na ovom prvenstvu Nijemci su dobro namučili Mađarsku u prvom kolu, no nakon toga nisu bili uvjerljivi. Minimalne pobjede protiv slabih Rusa i Makedonaca te razočaravajuće Grčke nikako ne mogu biti znakovi moći, a potom je uslijedila i blamaža sa Srbima. Čak niti opuštanje zbog osiguranog prolaza ne opravdava težak poraz od 14 razlike.

Vođe reprezentacije su već dobro poznati Aleksander Čigir, koji i u 42. godini života odlično brani te uvijek opasni Marc Politze. Njima se u posljednje vrijeme pridružila skupina mlađih igrača među kojima iskače Moritz Oeler.

Italija je, s druge strane, u velikim problemima otkako više ne nastupaju momci koji su igrali glavne uloge u zlatnoj generaciji talijanskog vaterpola, koju je vodio Ratko Rudić. Na ovo prvenstvo Europe krenuli su s niskim očekivanjima i talijanska vaterpolska javnost nije imala velike nade. Ipak, izabranici Sandra Campagne do sada su odlično odradili posao i probudili nadu u navijačima talijanske reprezentacije da se napokon mogu vratiti među velike sastave.

U prve četiri utakmice upisali su četiri pobjede, a posebno su važne bile prve dvije u kojima su minimalno svladali Španjolsku i Crnu Goru. Nakon toga uslijedio je blijed nastup s Turskom i nešto mirnija, ali ipak teško izborena, pobjeda protiv Rumunjske. Poraz od Hrvatske u dvoboju koji je odlučivao o prvom mjestu u skupini mogao ih je potopiti sa psihološke strane, ali ako je suditi po izjavama iz talijanskog tabora to neće biti slučaj.

Campagna je već nakon susreta s Hrvatskom rekao da je, bez obzira na pora,z jako zadovoljan zbog načina na koji su njegovi momci odigrali tako tešku utakmicu u onakvoj atmosferi i što nisu prestali igrati kada su se našli u zaostatku od tri pogotka. Talijanski izbornik smatra da im taj poraz služi kao odlična škola, a Njemačka će pokazati je li u pravu.

U talijanskom sastavu se ističu vratar Stefano Tempesti, Maurizio Felugo, koji nerijetko zna spasiti svoje suigrače dalekometnim šutevima te Pietro Figlioli, rođeni Brazilac, koji je nastupao za Australiju, a sada igra za Italiju.

U utakmicu kao favorit ulazi Italija. Ako je suditi po dosadašnjoj formi na prvenstvu Azzurri ne bi smjeli imati većih problema. No, Njemačka ima zlatnu priliku da se vrati u polufinale nakon dugo godina. To im mora biti dovoljna inspiracija da odigraju utakmicu života. Ako uspiju povesti i stvoriti pritisak na Talijane, mogli bi doći do pobjede.

EP 2010., Zagreb, četvrtfinale:
Italija - Njemačka 17:45h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!