Vodeni sportovi

Svjetsko protiv europskog zlata

Maja Giljanović • utorak, 07.09.2010.
Svjetsko protiv europskog zlata
Foto: Kristijan Komarica

Utakmica između Srbije i Crne Gore je prije dvije godine u Malagi odlučivala o naslovu europskog prvaka, 2010. u Zagrebu poraz donosi oproštaj od odličja. Susret u 20:40 začinit će i činjenica da Denis Šefik prvi put gol čuva protiv dojučerašnjih suigrača, a iz posebnog će se kuta gledati i u hrvatskom taboru jer ili svjetski ili europski prvak protivnik je Hrvatskoj u polufinalu.

Utakmica u 20:40 iz igre za medalju će izbaciti jednog od, pred start Europskog prvenstva u Zagrebu, tri najveća favorita, svjetskog prvaka Srbiju ili europskog prvaka Crnu Goru.

DENIS ŠEFIK

Na olimpijskom turniru u Pekingu Denis Šefik je proglašen za najboljeg golmana Olimpijskih igara, a Srbija je na krilima njegovih briljantnih obrana osvojila brončanu medalju. Dvije godine poslije Šefik brani u crnogorskoj kapici: "Ne bojimo se Srbije, Srbi se zasigurno više boje nas. Imaju sjajne igrače, osvojili su tri zlatne medalje na posljednja tri natjecanja, aktualni su svjetski, ali i Crna Gora je aktualni prvak Europe. Pokazali smo da možemo do kraja, motiva nam ne nedostaje, želimo pobjedu i plasman u polufinale".

Srbija je prvo mjesto u skupini B prokockala u trećoj četvrtini utakmice protiv Mađarske (0:4 i ukupno 6:9), a Crna Gora drugo u skupini A potpuno nenadano u posljednjem kolu protiv Rumunjske (9:9).

Izbornik Srbije Dejan Udovičić je izjavio: "Poraz od Mađarske nam je donio najteži mogući put, nakon branitelja naslova Crne Gore čekaju odmorni Hrvati", a ni Petar Porobić nije oduševljen: "Dan D je došao i prije nego smo očekivali, u četvrtfinalu moramo na svjetskog prvaka, u polufinalu na domaćina, ali iz svoje kože ne možemo. Cilj i dalje ostaje isti, došli smo po medalju i učinit ćemo sve da je i osvojimo".

Crna Gora i Srbija su prije dvije godine igrale finale Europskog prvenstva u Malagi, a okus u ustima poraženim Srbima još uvijek je gorak: "Suđenje u Malagi nije bilo sramota samo za vaterpolo nego za sport u globalu, a ni u Zagrebu nemamo dobro suđenje. Bez obzira na sve moramo biti jači od svega, prilagoditi se svakoj situaciji", izjavio je Udovičić.

PODRŠKA SRBIMA

Predsjednik Srpskog vaterpolskog saveza Velibor Sovrović doputovao je u Zagreb bodriti svjetske prvake pred najvažnije utakmice EP-a, na tribinama će se naći i najmanje tri autobusa navijača u organiziranom dolasku iz Banja Luke, a nije isključen dolazak navijača i u drugim aranžmanima iz Srbije i Republike Srpske.

Srbija je u Malagi 2008. u tvrdoj utakmici nakon vodstva 4:2 na poluvremenu izgubila nakon produžetaka (5:6) i nakon finala bacila drvlje i kamenje na suce, u Zagrebu Udovičić sucima zamjera pretjerano sjeckanje igre, ali glavna zamjerka ipak mu je maćehinski odnos organizatora.

"Apsurdno je igrati u 10 ujutro na temperaturama nižima od 10 stupnjeva, a mi smo posljednje tri utakmice u skupini igrali u prvom terminu. Sve je to smišljeno, žele nam poremetiti koncentraciju. Bolestan je Soro, Nikić je upitan, a zdravstvenih problema imaju i Avramović i Mitrović", referirao je srpski izbornik.

SVJETSKA LIGA

Srbija i Crna Gora posljednji su put igrale u Nišu u finalu Svjetske lige, svjetski prvak je nakon 10:10 u regularnom dijelu utakmice europskog slomio boljim izvođenjem peteraca (14:12).

Filip Filipović, Vanja Udovičić, Andrija Prlainović i Duško Pijetlović su zabili sva četiri peterca, a nakon preciznih Nikole Janovića i Vjekoslava Paskovića Slobodana Sora nisu probili Boris Zloković i Damjan Danilović.

Najveći problem Srbije pred večerašnju utakmicu je neizvjesnost oko nastupa Sora, prvi srpski golman je bolestan i krajnje je upitno hoće li biti u stanju pomoći momčadi. Gojko Pijetlović je uskočio u posljednjem kolu protiv Njemačke, skinuo sedam lopti i primio samo tri gola, ali u stručnom stožeru drže palčeve da Soru padne visoka temperatura i da ga se osposobi za nastup.

Oštricu kritike otupio je Ratko Rudić, hrvatski je izbornik Srbima prepustio večernji termin svog treninga kako bi se aklimatizirali na uvjete u kojima večeras igraju protiv Crne Gore je zaključio: "Rudić nam je izašao u susret i ustupio termin, lijepa je to gesta hrvatskog izbornika. U protivnom dogodio bi se apsurd da treniramo u jednim, a igramo u drugom uvjetima".

Srpski su igrači svjesni kvalitete igrača s kojima su do prije nekoliko godina dijelili svlačionicu. Andrija Prlainović smatra da su šanse podjednake: "Jednako je teško i njima i nama. Oni osciliraju od briljantnog protiv Hrvatske do mediokritetnog protiv Rumunjske, a mi igramo sve bolje, presudit će sitnice", a kapetan Vanja Udovičić se nadovezao: "Pokazali su više nego mi mada su izgubili od Italije i remizirali s Rumunjima, a i željni su iskupljenja za neuspjeh na Svjetskom prvenstvu prošle godine" (u osmini finala Crnu Goru je pobijedila Njemačka, nap. a.). "Nužno je da gledamo samo sebe, dječje bolesti ostavimo iza sebe. Trebaju nam mir, koncentracija i hladne glave".

Iz crnogorskog tabora poručuju: "Kiks s Rumunjima je skup, put do polufinala ovako nam je teži, ali nije i nemoguć. Znamo da im možemo pobijediti, oni su odmorniji, ali mi smo u daleko jačoj skupini navikli na pritisak. Svaka utakmica je bila ključna tako da nam je susret protiv Srbije samo jedan i nizu presudnih i spremni smo ga odigrati na najvišem nivou", izjavio je izbornik Petar Porobić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 15:40
    @irilov Ok, hvala!
    Obrisan korisnik
  • irilov07.09.2010. u 13:56
    x files- to je do sistema natjecanja, da ste vi bili 1. u svojoj grupi, isto bi se odmatrali, i znali na koga idete...
    irilov
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 13:25
    Ne pratim bas aktivno desavanja na ovom EP-u, ali kako se desilo da HR zna protivnika toliko vremena unapred, naravno, u medjuvremenu se odmara i sprema stretegiju? Ovo ne pitam iz zle namere (teorije zavere i tako to), prosto sam priemtio nelogicnost. Poz.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 12:26
    mislim 10 ujutro, naravno :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 12:26
    Onome ko je osmislio da Srbija svaku utakmicu igra u 10 navecer treba dat nekakav orden za inteligenciju:)) a pritom nase stavlja u 20:30 kad je ista temperatura u Zagrebu.. Vjerovatno Srbima ubacimo 500 kila leda prije utakmice u bazen i ne palimo im grijanje u svlacionicama :) Ah ti Hrvati....
    Obrisan korisnik