Vodeni sportovi

Pavić sekundu prije kraja obranio finale

Maja Giljanović • četvrtak, 09.09.2010.
Pavić sekundu prije kraja obranio finale
Foto: EPA

U sedmom polufinalu od samostalnosti Hrvatska se nakon Firenze 1999. i Kranja 2001. treći put plasirala u finale, igrači Ratka Rudića u rovovskoj su bitki pred 5000 navijača na Mladosti izbacili svjetskog prvaka, osvajača Svjetske lige i pobjednika Svjetskog kupa Srbiju.

HRVATSKA - SRBIJA 10:9 (2:1, 4:4, 2:2, 2:2)

Zagreb, Europsko prvenstvo, polufinale:
Suci: Sergej Naumov (Rusija) i Sergio Borell (Španjolska)
Gledatelja: 5000

HRVATSKA: Pavić (10 obrana), Buljubašić, Burić 3, Bošković 3, Dobud 1, Joković 1, Muslim 1, Karač, Bušlje, Sukno, Barać, Hinić, Obradović 1. Izbornik: Ratko Rudić

SRBIJA: Soro (4 obrane), Avramović, Gocić 3, Udovičić 1, Vapenski, D. Pijetlović 1, Nikić 1, Aleksić, Rađen 1, Filipović 1, Prlainović, Mitrović 1, G. Pijetlović. Izbornik: Dejan Udovičić

Igrač više: Hrvatska 3/7, Srbija 6/10

Peterci: Hrvatska 2/2, Srbija -

Hrvatska je nakon Firenze 1999. i Kranja 2001. godine treći put otkad samostalno nastupa na europskim prvenstvima izborila finale, igrači Ratka Rudića u polufinalu su na Mladosti pred 5000 navijača slomili otpor protekle dvije sezone najbolje momčadi svijeta, aktualnih svjetskih prvaka, viceprvaka Europe, osvajača Svjetske lige i pobjednika Svjetskog kupa Srbije.

Dojma smo da je moglo i jednostavnije: napad je u prvom poluvremenu funkcionirao kao švicarski sat samo što obrana ovog puta nije bila na visini pokazanoj na utakmici protiv Italije. I sami igrači su bili svjesni i pred polufinale su govorili: "Ništa više nam ne treba, samo da ponovimo izdanje protiv Italije", ali Srbija je probijala i otvarala prostor prema Josipu Paviću.

Stoga je nakon prvog poluvremena jezičac na vagi pokazivao na hrvatsku stranu samo jedan gol prednosti: prva je četvrtina završila 2:1, a prvi dio 6:5. Utakmicu je otvorio Damir Burić , Samir Barać je pucao, Slobodan Soro kratko odbio, a Burić se izvrsno snašao i poslao loptu iza leđa srpskog golmana. Igrača više na drugoj strani za poravnanje rezultata koristi Slobodan Nikić, a prednost Hrvatskoj vraća Miho Bošković iz peterca.

Tri sekunde prije konca prvog napada u drugoj četvrtini Maro Joković neobranjivim šutom u malu mrežicu prvi put na utakmici prednost podiže na dva razlike (3:1), a u sljedeća se dva srpska napada ogolila slabost u našoj obrani. Rupa se otvorila na drugoj stativi i Srbi golovima Vanje Udovičića i Duška Pijetlovića poravnavaju na 3:3.

Paolo Obradović je u situaciji s igračem više krasno poentirao za novo vodstvo, Živko Gocić vraća na 4:4, a novu prednost Hrvatskoj svojim drugim golom na utakmici donosi Bošković. Josip Pavić izvrsno brani naš gol i otvara Sandru Suknu šansu da ponovno izbori dva razlike, ali sreća u tom trenutku ljubi svjetske prvake i Sukno pogađa prečku.

Nikola Rađen s dva igrača više poravnava na 5:5, a u posljednjim sekundama prvog poluvremena trenutak neizvjesnosti. Burić šutira i lopta se od Sora odbije iza crte, Burić signalizira da je gol, Soro da nije, ali suci Naumov i Borrell kažu da ipak jest i Hrvatska na poluvremenu vodi 6:5.

Početkom treće četvrtine ponovno vodimo dva razlike, nismo iskoristili napad s igračem više, ali Joković izvrsno zabija iz igre. Gocić smanjuje na 6:7, a u sljedećem napadu suci poništavaju gol Burića zbog ulaska iza dva metra. Filip Filipović je izjednačio na 8:8, ali Burić ne odustaje i iz do u tančine identičnog napada poništenom prethodnom zabija za 9:8.

Početkom četvrte četvrtine mogli smo možda i riješiti utakmicu kad su se Srbi spetljali i misleći da je lopta u njihovom posjedu krenuli u izmjenu, stvorio nam se igrač više, ali Obradoviću je lopta skliznula s ruke. U sljedećem napadu Gocić je poravnao na 8:8, a novo vodstvo Hrvatske s igračem više je donio Petar Muslim.

Tri i pol minuta prije kraja Stefan Mitrović Srbe vraća u egal i u trenutku kad je izgledalo da će se pitanje pobjednika prolongirati do produžetaka Burić je izborio peterac koji beskompromisno zabija Bošković, a jednu sekundicu prije kraja protiv jednog Srbina viška u bazenu (!) Pavić 10. obranom vodi Hrvatsku u treće finale na europskim prvenstvima.

EP 2010. - završnica

polufinale

Hrvatska10:9Srbija
Mađarska8:10Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2010. - završnica

polufinale

Hrvatska10:9Srbija
Mađarska8:10Italija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 14:06
    Stvarno nam je i (malo) sreca bila ovog puta na nasoj strani. U kosarci sekundu prije kraja knap izgubili a ovdje isto sekunde pred krajom pobijedili. Tako je to u sportu. U tim dvobojima sa "bracom" nije jednostavno jer su jaki, nema sta. Imaju slican mentalitet i slicnu narav u tim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 11:13
    Znamo mi da brojimo,mi smo svesno stavili igraca vise,VI ne znate da brojite jer to niste primetili :DDD
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 02:17
    Cestitke Hrvatskoj. Naravno da mi je krivo kao navijacu Srbije, ali je Hrvatska danas bila bolja. Necu da ulazim u razloge poraza. Dobili smo vas vec 4 puta ove sezone, pa bi ovo bilo ipak previse :) Osvojili smo vec svetsko zlato, svetsku ligu, FINA kup...a kad pogledas mi imamo vec 4 evropska... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj09.09.2010. u 22:39
    a gle kod nas vrijede Jug i Mladost. od bazena pošteni Mladost ( koji je sad ulickan inače propada ), onaj u Dubrovniku i odnedavno u Rijeci.
    Mihalj
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 20:42
    Čestitke komšijama, vreme je bilo da pobedite "u završnici", da ne ispadne da je to samo naš specijalitet! Nisam uopšte nezadovoljan igrom naše reprezentacije, mislim da je spram svih faktora (vruć teren, bolesti, cg, ...) ostvaren i dobar rezultat. Još jednom, puno sreće u finalu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik