Zimski sportovi

Je li došlo vrijeme i za brata?

Antonija Pavlić • petak, 22.10.2010.
Je li došlo vrijeme i za brata?
Foto: Bojan Koprivica

Veleslalomskim utrkama u Söldenu ovoga vikenda započinje nova sezona Svjetskog skijaškog kupa u kojoj će Ivica Kostelić ponovno napasti toliko sanjani Veliki kristalni globus. Je li nakon Janičinih uspjeha, konačno došlo vrijeme i za brata?

Skijaška sezona Svjetskoga kupa već će tradicionalno svoja vrata otvoriti na Rettenbach glečeru u Söldenu. Veleslalomskim nadmetanjima među štapovima godinu će u subotu otpočeti skijašice, dok će njihovi muški kolege isto dočekati dan kasnije. U sezoni 2010./2011. Velike kristalne globuse branit će Carlo Janka i Lindsey Vonn, a uz nekoliko dugo iščekivanih povrataka na snijeg (ili led), novu će sezonu dodatno začiniti i promjene opreme te odlasci bitnih (ili manje bitnih) karika. Hrvati će ponovno najžustrije navijati za Ivicu Kostelića, poredno i Anu Jelušić te pozorno pratiti što nam ove zime može ponuditi reducirana i (za promjenu) pomno probrana alpska skijaška reprezentacija...

Sölden, tradicija otvaranja

U pokrajini Tirol na zapadu Austrije, u dolini Ötztal, ponosno se smjestio gradić u kojemu 3000 stanovnika (i zaista mnogo turista) može uživati u skijalištu koje ogromnu reputaciju nema samo u Austriji, već ima u cijelome svijetu.

Svake godine na glečer Rettenbach koncem listopada, naime, dolaze najbolji svjetski skijaši i skijašice, a sve kako bi otvorili šampanjac i upravo ovdje proslavili otvorenje nove sezone.

Prva utrka Svjetskoga kupa u Söldenu održana je 1993. (premijerni pobjednici bili su Anita Wachter i Franck Piccard), a od tada se na istome glečeru vozilo još 11 puta. Prošle godine najuspješniji u veleslalomskim utrkama bili su Švicarac Didier Cuche i Finkinja Tanja Poutiainen.

Skijalište se prostire do nadmorske visine od 3.250 metara, a obuhvaća 146 kilometara staza (51 kilometar plavih, 62 kilometra crvenih, 27 kilometara crnih i 6 kilometara običnih ruta).

Jedni se vraćaju, drugi odlaze...

Nekoliko je važnih lica koje ćemo (konačno) ponovno gledati na stazama diljem Europe i svijeta. Najvažnije je svakako ono mlade Švicarke Lare Gut, koja je nakon sjajnih uspjeha i ponajprije osvojena dva srebra na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu 2009. iščašila kuk na treningu u Saas Feu i slijedom toga propustila proteklu, olimpijsku sezonu.

Budući da je upravo ona prije koju godinu bila praktički jedini dostojan protivnik neprikosnovenoj Lindsey Vonn (posebno u brzim disciplinama), bit će vrlo zanimljivo vidjeti hoće li se vratiti na način na koji je i otišla te dodatno pojačati konkurenciju i zaoštriti pomalo dosadnu žensku "borbu" posljednjih godina.

Na staze se nakon niza nesretnih ozljeda vraća i Austrijanka Nicole Hosp, a tu su i Resi Stiegler te Nadia Fanchini, potpuno spremna nakon što se uspješno oporavila od strašnoga loma križnih ligamenta oba koljena, posljedice teškoga pada u spustu St. Moritza.

Zvučni povratak među skijaše upriličit će pak Finac Kalle Pallander, koji je posljednju utrku odvozio u Schladmingu u siječnju 2008. i sve se od tada borio s kroničnom ozljedom potkoljenice. A na staze će ponovno i njegov sunarodnjak Marcus Sandell, koji je konačno iza sebe ostavio užasnu nesreću na treningu u kojoj mu je skija probila gornji dio torza i izazvala ozbiljne unutrašnje ozljede.

Popis nastavljaju Marion Rolland, Jean Baptiste-Grange, Thomas Fanara, Fränzi Aufdenblatten, Andreas Buder, Rainer Schönfelder Kelly Vanderbeek, Francois Bourque, Anna Goodman te Jean-Phillipe Roy. Veliki povratak trebao bi upriličiti i Švicarac Daniel Albrecht (premda ne u Söldenu, budući da je na treningu u Saas Feu iščašio ligamente koljena), slike čijeg su stravičnog pada na posljednjem skoku u Kitzbühelu obišle svijet i mladog skijaša smjestile u induciranu komu.

Premda je već nekoliko puta najavljivala odlazak, još će jednu sezonu odraditi legendarna Šveđanka Anja Pärson, a novi pokušaj podario si je i Bode Miller (ali i skijaški djedica Patrick Järbyn). No, zato na snježnim padinama više nećemo gledati Pierricka Bourgeta (okončao karijeru zbog stalnih povreda) te Kanađanke koje su profesionalnom skijanju zbogom rekle još prošle sezone: Brigitte Acton i Emily Brydon. Natjerana povredama isto je učinila i austrijska specijalistica za brze discipline Maria Holaus, a zbog teške ozljede koljena na pripremama u Zermattu, sezona koja tek treba početi prerano je završila za Švicarca Didiera Defaga, aktualnog olimpijskog prvaka u spustu. Lom ruke u predsezoni je doživio i sljemenski pobjednik, Talijan Giuliano Razzoli, ali trebao bi se oporaviti do prvih slalomskih iskušenja u finskom Leviju...

Promjene opreme

Iznimno jaka kolonija skijaša na Headu (Vonn, Pärson, Riesch, Cuche, Miller, Zurbriggen) pridružila je još jednog člana; Atomicovih usluga odrekao se Norvežanin Aksel Lund Svindal i kristalni će globus koji mu je prošle sezone preoteo Carlo Janka tražiti na, po broju trofeja i medalja, najuspješnijem proizvođaču skija.

Njemu se pak priklonio i Amerikanac Ted Ligety, napustivši Rossignol, dok je njegova sunarodnjakinja Julia Mancuso u suprotom smjeru "pobjegla" Völklu. Mario Matt sreću će pokušati promijeniti na Blizzardu, a švedski dvojac Therese Borssen i Markus Larsson, kao i Finkinje Tanja Poutiainen i Sanni Leinonen, za svoje su nove opskrbljivače odabrali Fischer.

Rad na sigurnosti...

Međunarodna organizacija koja brine o vrhunskim skijaškim profesionalcima zbog sve učestalijih teških (i lakših) ozljeda oformila je novo savjetodavno tijelo koje za cilj ima praćenje razvoja opreme i utjecaju koje ona može imati na sportaše i njihovu sigurnost. Među mnogim poznatim licima članovi su ovog odbora i bivši skijaši poput Pernille Wiberg, Kjetila Andre Aamota, Marca Büchela, Karla Freshnera, Killiana Weibela ili Tonija Gigera.

A kada je riječ o FIS-ovim tijelima, valja spomenuti i kako je glavni čovjek Hrvatske skijaške repreznetacije odnedavno službeno postao i utjecajnom osobom u skijaškom svijetu. Vedran Pavlek inauguriran je, naime, u glavno vijeće (FIS Council) koje donosi praktički sve odluke važne za Svjetski kup te velika natjecanja.

Kvadratičasti napad na Veliki globus...

Mnogo se toga promijenilo i u taboru hrvatskih skijaša i skijašica (ali i u logistici - predsjednik odbora Snježne kraljice Miho Glavić izabran je za novog vođu CroSki saveza). Otpisani su neki koji su godinama stagnirali poput Nike Fleiss (nastavila studiranje) i Danka Marinellija (prihvatio se treniranja u Ski klubu Rijeka), dok je najboljem Ivici Kosteliću "podebljan" stožer i dati maksimalni uvjeti u kojima bi trebao napasti Veliki kristalni globus. Nitko u Ivičinom taboru ne krije, niti bi morao, ambicije plasmana na najviše postolje, a ako ga poštede bolesti, posebno problematična leđa, Ivo će se s najboljima zasigurno boriti do samoga kraja.

Uz njega će skijati još i Natko Zrnčić-Dim (debitirat će u Söldenu) - mladić koji je svake godine sve bolji zbog čega se njegov trener Walter Hubmann usudi i najaviti napad na prva tri mjesta na legendarnom Hahnenkammu. Okosnicu ženske reprezentacije činit će Ana Jelušić, a vrstu zaključuje mlada nada Tea Palić. Ana je prije nove sezone odlučila napokon promijeniti opremu, a prijelaz iz Atomica na Elan objašnjava riječima: "Došla sam u mnogo manju tvrtku, u kojoj će mi se moći više posvetiti no u Atomicu. Bila sam nezadovoljna i raskid suradnje bio je jedino rješenje."

Prije osam godina, kada je navršila petnaestu, u Söldenu je debitirala u Svjetskome kupu, a u subotu će po prvi put preskočiti otvaranje i time prekinuti niz kontinuiranosti hrvatskih skijašica u prvim utrkama sezone. Svaki puta imali smo svoju predstavnicu još od 1998. "Iskreno, nemam dovoljno FIS bodova i teško bih se uspjela plasirati u drugu vožnju, bilo bi to gotovo nemoguće. Staza je zahtjevna i neugodna i donijeli smo odluku da nam ne vrijedi nastupiti tek toliko, da ne prekinemo tradiciju. Vozit ću neke veleslalome, ali primarni je cilj ponovno slalom, vraćanje u prvu jakosnu skupinu i ako je moguće, premijerna pobjeda. Sve moramo dobro isplanirati i paziti na astmu."

Uz njih će na prigodu iz zakutka čekati Sebastian Brigović te Filip i Tamara Zupčić, a konačni iskorak pokušat će ostvariti Dalibor Šamšal, koji već dugo pleše po rubu otpisivanja s razlogom "vječni talent". Sofija Novoselić daljnje će natjecanje pak nastaviti isključivo po svom trošku i uz budno oko trenera koji je do velikih uspjeha vodio Janicu Kostelić, a više godina i Tinu Maze, Jurea Hafnera. Nakon loma ligamenata koljena vraća se i talentirani Tin Široki. Kombinezone u kojima će se Hrvati, počevši od ove sezone, spuštati skijaškim padinama, više neće ustupati Mizuno budući da se Savez okrenuo Colmaru.

Tko su standardni favoriti?

Skijašici u koju će ponovno biti uprto najviše pogleda ime je Lindsey Vonn. U Svjetskome je kupu do sada sakupila 33 pobjede te tri godine za redom osvajala Veliki kristalni globus. Životni cilj - zlata sa svjetskog prvenstva i olimpijskih igara - ispunila je u Val d'Isereu, odnosno Vancouveru te bi u narednim sezonama više trebala ganjati rekord(e) legendarne Austrijanke Annemarie Moser-Pröll, koja je u sedamdesetima letvicu podignula na 62 pobjede i šest Velikih globusa. Amerikanka je, usto, trenutačno i izjednačena sa sunarodnjakom Philom Mahreom, koji je od 1981. do 1983. također podizao tri uzastopne titule nasvestranijeg skijaša svijeta.

"Poradi razočaravajućih prošlosezonskih rezultata, ovoga sam ljeta mnogo više pažnje posvetila tehničkim disciplinama. Želim stati na veleslalomsko postolje, ali teško da ću to ostvariti već na startu sezone. Staza u Söldenu vrlo je ledena, a situaciju nam ne olakšava ni činjenica da vozimo prije skijaša. No, sigurno je da će ta utrka predstavljati zanimljiv test", kazala je Lindsey.

Njezina najveća konkurentica, tradicionalno kao što je tradicionalna i söldenska utrka, bit će Maria Riesch. Amerikanka i Njemica već su dugo godina najbolje prijateljice, ali nijedna to prijateljstvo ne priznaje na terenu. Riesch je prošle sezone pošlo za skijom ono što Vonn žarko želi, kompletirala je postolja u svim disciplinama te se usto okitila i dvjema zlatnim olimpijskim medaljama, a ove će sezone biti posebno motivirana budući da se Svjetsko prvenstvo održava u "njenom dvorištvu", u Garmisch-Partenkirchenu. Njih bi dvije ugroziti (možda) mogla Anja Pärson, a u kategoriju mogućih iznenađenja svrstat ćemo Gut i Tinu Maze (koja je ponovno promijenila pola ekipe te s njima, neovisna o savezu, putuje za bijelim cirkusom).

Već je puno teži posao izdvojiti favorite u konkurenciji skijaša. Uz branitelja naslova Janku tu je i naš Kostelić te uvijek opasni Cuche, a ne treba smetnuti s uma ni da će s motivom odrađivanja posljednjih sezona skijati i Bode Miller.

Austrijska reprezentacija, nekada najveća skijaška sila svijeta, na ukupnog pobjednika čeka od Hermanna Maiera i godine 2004., a teret toga imperativa i ove će sezone pasti na pleća Benjamina Raicha. Tehničke discipline dobro drže Reinfried Herbst, Marlies Schild, Marcel Hirscher, Hosp i Kathrin Zettel, dok će u brzima prošlogodišnji fijasko na svim poljima pokušati ispraviti primarno Elisabeth Görgl i Michael Walchhofer.

Ako bismo, pak, dodjeljivali titulu "najveći skijaški pehisti", ta bi nagrada zasigurno bez konkurencije otišla u ruke Kanađanima. Prije održavanja olimpijskih igara u domovini poozlijeđivalo im se, naime, pola momčadi, pred kraj sezone mnoštvo njih, većinom zbog nedaća s povredana, moralo okončati karijere, a nedavno je muškom dijelu vrste u skladištu u Londonu izgorjela kompletna oprema. U nadolazećoj natjecateljskoj godini pridružit će im se najbolja (i jedina) Britanka na skijama Chemmy Alcott, a veliko pojačanje bit će im i donedavni trener američkih skijašica Jim Tracy. Snage u slalomu i veleslalomu predvodit će Michael Janyk, Marie Michele-Gagon, Larisa Yurkiw te Anna Goodman, dok bi njihovi aduti u brzim disciplinama trebali biti svjetski prvak John Kucera, Manuel Osborne-Paradise te Erik Guay, koji je pokazao zavidnu formu na koncu prošle sezone.

Francuzi definitivno najjaču postavu imaju za slalom. Julienu Lizerouxu i Sandrine Aubert pridružit će se oporavljeni Grange, dok će se na bržim stazama uzdati u Ingrid Jacquemod. Jedan od najjačih sastava posjeduju Nijemci (ili bolje sročeno - Njemice). Uz već spomenutu Riesch tu su i njezina mlađa sestra Susanne te Fanny Chmelar, Christina Geiger, Katharina Duerr, Viktoria Rebensburg i Kathrin Hölzl - djevojke koje su sve odreda prošle sezone pokazale da su prvoklasne skijašice, a vrijeme većine njih zapravo - tek dolazi. Mušketiri nemaju toliki utjecaj pa se spomenuti može tek slalomaš Felix Neureuther.

Češki arsenal i dalje spada samo na Šarku Zahrobsku; Norveška se može osloniti na Svindala i Kjetila Jansruda, Slovenija ima Tinu Maze, ali i Andreja Jermana, Aleša Gorzu i Mitju Valenčića, Anji Pärson će u švedskom kombinezonu najviše pomagati Maria Pietilae-Holmner dok će Vonn isto činiti Julia Mancuso i lako moguće, Sarah Schleper i Resi Stiegler. Uz Bodea Millera, u muškoj se reprezentaciji posebno ističe i Ted Ligety.

Švicarci se jako pouzdaju u povratnicu Laru Gut, za Veliki globus ponovno bi se trebao boriti Cuche, a premda nema Defaga, vraća se Daniel Albrecht dok Carlo Janka brani ukupnu pobjedu. Najjači adut za slalom i (super)kombinaciju defintivno je Silvan Zurbriggen, dok bi se kod skijašica trebalo pripaziti i na Fabienne Suter, Nadju Kamer i Dominique Gisin, premda su prošle sezone prikazale poprilične oscilacije u brzim disciplinama. Pojavit će se, naravno, i "neki novi klinci", ali tko će to biti - vrlo je teško sada predvidjeti...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000723.10.2010. u 12:23
    sretno svim hrvatima i hrvaticama
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik23.10.2010. u 12:20
    Sretno svima našima, zapravo svima želim da ne bude ozljeda, a Ivica definitivno može uzeti veliki globus. Od Natka očekujem daljnji iskorak.
    Obrisan korisnik
  • Weasley23.10.2010. u 06:30
    opet ćemo biti pred TV-om subotom i nedjeljom 10-14 sati...zbog nekih obaveza neću moći gledati prvu vožnju, ali za drugu vožnju söldena fotelja je moja...
    Weasley
  • bbbroman22.10.2010. u 22:11
    Jedva sam dočekal...nadam se će Ana ponovit 2006./2007....Ive je zaslužio globus i pobjedu na svojoj stazi...a Natko će nas, nadam se, ove godine sve ugodno iznenadit...
    bbbroman