Zimski sportovi

Rebensburg potvrdila olimpijsko zlato

Antonija Pavlić • subota, 23.10.2010.
Rebensburg potvrdila olimpijsko zlato
Foto: EPA

Mlada njemačka skijašica Viktorija Rebensburg na otvaranju sezone u austrijskom Söldenu ostvarila je prvu pobjedu u Svjetskome kupu, nevjernicima pokazavši da olimpijsko zlato iz Whistlera u istoj disciplini nije bio plod ustajanja na "dobru nogu". Njemačko slavlje uvećala je Kathrin Hölzl na drugoj poziciji, a da već na startu ne upišu trostruki trijumf na trećem se mjestu pobrinula Manuela Moelgg...

Malo austrijsko mjestašce u pokrajini Tirol po deseti je put zaredom, a trinaesti ukupno, otvorilo vrata nove sezone Svjetskog skijaškog kupa. Po prvi put poslije 1998. Sölden nije ugostio i Hrvatice, Ana Jelušić nastup na austrijskoj premijeri ocijenila je bespotrebim, dok se Tea Palić još uvijek ne osjeća potpuno spremnom nakon operacije koljena.

Prvom su vožnjom potpuno dominirale Njemice, a ništa veći odmak od takvog poretka nije ubilježen ni na kraju. Do prve pobjede na stazama Svjetskoga kupa s trećeg je mjesta došla Viktoria Rebensburg, potvrdivši da olimpijsko zlato u istoj disciplini iz Whistler Creeksidea nikako nije osvojeno slučajno.

Dvostrukom njemačkom slavlju, koje trenere reprezentacije zasigurno može obradovati u godini u kojoj se svjetsko prvenstvo održava u Garmisch-Partenkirchenu, doprinijela je svjetska prvakinja iz Val d'Iserea Kathrin Hölzl, a na pobjedničko postolje plasirala se i Manuela Moelgg, najbolje u drugoj vožnji iskoristivši konfiguraciju staze talijanskog trenera Costazze.

Braniteljica naslova pobjednice na ovoj stazi Tanja Poutiainen za sedam je stotinki, na novim skijama, "promašila" postolje, a nešto lošiji rezultat no što joj se predviđalo prije druge vožnje petim je mjestom ostvarila Maria Riesch.

Noseći najviše austrijskih nada, Kathrin Zettel ponešto je popravila plasman od prvoga spuštanja (7.), ali zato su razočarale braniteljica ukupne pobjede Lindsey Vonn (premda joj je veleslalom daleko najslabija disciplina, 18. mjesto nikako ju ne može ohrabriti budući da je tijekom ljeta "najnapornije trenirala tehničke discipline") te Šveđanka Anja Pärson, u konačnici tek 16.

Poslije teške ozljede koju je na početku prošle sezone zadobila upravo u Söldenu, ponovo se aktivirala i Nicole Hosp, no sa zaostatkom od preko četiri sekunde nije uspjela ući u drugu vožnju.

Sölden, Svjetski kup, veleslalom:
1. Viktoria Rebensburg (Njemačka, NORDICA) 1:14.20
2. Kathrin Hölzl (Njemmačka, FISCHER) +0.42
3. Manuela Moelgg (Italija, ROSSIGNOL) +0.86
4. Tanja Poutiainen (Finska, FISCHER) +0.93
5. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +1.10
6. Tina Maze (Slovenija, STOECKLI) +1.13
7. Kathrin Zettel (Austrija, ATOMIC) +1.28
8. Tessa Worley (Francuska, ROSSIGNOL) +1.42
9. Anemone Marmottan (Francuska, ROSSIGNOL) +1.52
10. Elisabeth Görgl (Austrija, HEAD) +1.59

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!