Tenis

Nadal uvjerljiv, Murray se budi

Ivor Krapac • srijeda, 13.04.2011.
Nadal uvjerljiv, Murray se budi
Foto: EPA

Srijeda je donijela preostale mečeve drugog kola Masters 1000 turnira u Monte Carlu, što je značilo da je na svim terenima u Kneževini bilo vrlo prometno. Većina mečeva okončana je u dva seta, a među pobjednicima je bio i trojac iz kvarteta vodećih nositelja, Rafael Nadal, Andy Murray i David Ferrer...

Rafael Nadal nastavio je tamo gdje je lani stao u Monte Carlu. Prošle godine je na putu do svojeg šestog uzastopnog naslova u Kneževini izgubio 14 gemova u pet mečeva, a nije bilo nkakvih poteškoća niti u prvom ovosezonskom nastupu, sa 6:2 i 6:2 protiv Finca Jarkka Nieminena u ogledu ljevorukih igrača.

Prvi tenisač svijeta je, tako, nastavio dvije uspješne serije. Ovo mu je bila 33. uzastopna pobjeda u Monte Carlu, posljednji i jedini poraz doživio je još 2003. godine u osmini finala protiv Guillerma Corije, a dobio je i ukupno 25. meč u nizu na zemljanim terenima. Zadnji koji ga je uspio pobijediti bio je Robin Söderling, prije dvije sezone u osmini finala Roland Garrosa, dok je nakon toga dobio oba meča u finalu Svjetske skupine Davis Cupa te sezone, na dvoranskoj zemlji Barcelone, da bi lani uzeo naslove na sva četiri turnira na ovoj podlozi na kojima je zaigrao, osvojivši Monte Carlo, Rim, Madrid i Roland Garros.

Kraj za Ljubu i Gasqueta

U singlu će biti u akciji i u četvrtak, no srijeda je donijela kraj puta za Ivana Ljubičića i Richarda Gasqueta u konkurenciji parova. U osmini finala su ih sa 6:2 i 7:5 pobijedili drugi nositelji, Bjelorus Maks Mirnji i Kanađanin Daniel Nestor.

"S obzirom da je ovo bio prvi meč na zemlji, važno je početi pobjeđivati, ovo je bio pozitivan start", osvrnuo se Nadal nakon što je ispratio Nieminena, dodajući da je zadovoljan forhendom i servisom, dok su pasivnost na bekhend-strani, kretanje i nekoliko pogrešaka previše ono što želi ispraviti u nastavku tjedna.

Dok je svjetski broj jedan nastavio svoj veliki zemljaški niz, treći nositelj Andy Murray prekinuo je negativnu mini-seriju započetu porazom od Novaka Đokovića u finalu Australian Opena. Nakon Melbournea, gubio je na startu sva tri turnira na kojima je zaigrao, u Rotterdamu od Marcosa Baghdatisa, u Indian Wellsu od Donalda Younga, a u Miamiju od Alexa Bogomolova Juniora - sve bez osvojenog seta. Uoči prijelaza na zemlju, forma nije obećavala lijepe vijesti niti na ovom turniru, ali krenuo je vrlo pozitivno, sa 6:1 i 6:4 protiv Radeka Štepaneka.

Bio je to ogled tenisača koji su dobili pozivnicu za glavni ždrijeb, a prije nego je to uspio breakom u posljednjem gemu meča, četvrti tenisač svijeta mogao je dovršiti stvar i brže. Vodio je sa 6:1 i 4:1, ali Čeh je nadoknadio break minusa u drugom setu, poravnao na 4:4 i privremeno vratio neizvjesnost.

Ivan prijepodne, Marin kasnije

Od dvojice hrvatskih aduta u osmini finala, Ljubičić će u četvrtak svoj meč igrati ranije. Ogled s petim nositeljem, Čehom Tomašem Berdychom će u 10:30 sati otvoriti dan na Terenu prinčeva.

S obzirom da mu je suparnik Roger Federer, Marin Čilić će, naravno, ogled osmine finala odigrati na središnjem terenu. Čilić i Federer na rasporedu su kao treći iza 10:30, ne prije 13:30 sati.

Nadal će se u četvrtak u osmini finala sresti s 13-postavljenim Francuzom Richardom Gasquetom, koji je u srijedu odradio drugo kolo sa 6:2 i 6:1 protiv Guillerma Garcia-Lopeza. Murraya također čeka francuski suparnik, 16. nositelj Gilles Simon, u drugom kolu sa 6:3 i 6:4 bolji od Alberta Montanesa.

Među ostalim rezultatima, izdvaja se ispadanje lanjskog finalista i šestog nositelja Fernanda Verdasca. Tommy Robredo, na startu turnira jači od Ivana Dodiga, eliminirao ga je sa 6:4 i 6:3 u španjolskom dvoboju. Nakon što je bio slobodan u prvom kolu, Verdasco je, tako, već peti put ove godine zapeo na početnoj prepreci - isto mu se dogodilo i u Brisbaneu, Memphisu, Acapulcu i Miamiju.

Četvrti nositelj David Ferrer probio se u osminu finala vrlo lako, sa 6:2 i 6:0 protiv Feliciana Lopeza u još jednom ogledu dvojice Španjolaca, a prolazak među posljednjih 16 u srijedu su osigurala još petorica postavljenih tenisača - uz Marina Čilića (15.), drugo kolo prošli su i Jürgen Melzer (7.), Gael Monfils (8.), Nicolas Almagro (9.) i Viktor Troicki (11.).

ATP Masters 1000 Monte Carlo, 13.4.2011., drugo kolo: Nadal (Španjolska, 1) - J. Nieminen (Finska) 6:2, 6:2, Gasquet (Francuska, 13) - Garcia-Lopez (Španjolska) 6:2, 6:1, Murray (Velika Britanija, 3, WC) - R. Štepanek (Češka, WC) 6:1, 6:4, Simon (Francuska, 16) - Montanes (Španjolska) 6:3, 6:4, Gil (Portugal, Q) - Mayer (Njemačka) 7:5, 6:1, Monfils (Francuska, 8) - Gimeno-Traver (Španjolska) 7:5, 6:2, Robredo (Španjolska) - Verdasco (Španjolska, 6) 6:4, 6:3, Troicki (Srbija, 11) - Fognini (Italija) 6:3, 4:6, 6:4, Ferrer (Španjolska, 4) - F. Lopez (Španjolska) 6:2, 6:0, Melzer (Austrija, 7) - Haase (Nizozemska) 3:6, 6:1, 6:2, Almagro (Španjolska, 9) - M. Gonzalez (Argentina, Q) 6:7(6), 7:5, 7:6(10).

Parovi, prvo kolo: Monfils/Tsonga (Francuska) - Dlouhy/Tipsarević (Češka/Srbija) 6:4, 7:5, Butorac/Rojer (SAD/Nizozemski Antili) - Garcia-Lopez/Montanes (Španjolska) 4:6, 6:4, 10:8.

Osmina finala: B. Bryan/M. Bryan (SAD, 1) - Gulbis/Troicki (Latvija/Srbija) 6:3, 6:1, Kubot/Marach (Poljska/Austrija, 4) - Benneteau/Chardy (Francuska, WC) 7:6(5), 4:6, 12:10, Chela/Soares (Argentina/Brazil) - Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 8) 6:2, 6:4, Mirnji/Nestor (Bjelorusija/Kanada, 2) - Gasquet/Ljubičić (Francuska/Hrvatska) 6:2, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • rios14.04.2011. u 09:40
    Ja očekujem od Čilića da pobijedi Federera 7:6; 6:4. To bi se trebalo očekivat od tenisača koji želi na Masters Cup na kraju godine...ili ti World Tour finals...
    rios
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 01:45
    a ovo ce vjerojatno opet bit finale nadal federer....
    Obrisan korisnik