Tenis

Hrabri Melzer preko Federera

Ivor Krapac • petak, 15.04.2011.
Hrabri Melzer preko Federera
Foto: EPA

Nakon što je u tri dosadašnja međusobna susreta bio bez osvojenog seta, Jürgen Melzer pokazao je puno više u novom ogledu s Rogerom Federerom, u četvrtfinalu Masters 1000 turnira u Monte Carlu. Ljevoruki Austrijanac proslavio je najzvučniju pobjedu karijere u meču u kojem je djelovao daleko rasterećenije i odvažnije od drugopostavljenog Švicarca...

Tenis nije uvijek igra brojki, pa iako se Roger Federer mogao osloniti na tradiciju pobjeđivanja kada je s druge strane mreže Jürgen Melzer, međusobni susret u četvrtfinalu na zemlji Monte Carla donio je sasvim drugačiju sliku. Sedmopostavljeni 29-godišnji Austrijanac odigrao je hrabar meč i iskoristio slabiji dan velikog Švicarca, izdanje kakvo se Federeru događa sve češće, kapitaliziravši takav odnos snaga za prolazak sa 6:4 i 6:4.

Melzer sretniji na zemlji

Federer je dosadašnje tri pobjede nad Melzerom ubilježio prošle godine u Wimbledonu, na US Openu i u pariškom Bercyju, prije ovog petka nisu se sastajali na zemlji, a lanjsko polufinale Roland Garrosa pokazalo nam je da ljevoruki Austrijanac može biti opasan na ovoj podlozi. Ovog puta je to i potvrdio.

Melzer dosad nije bio dalje od četvrtfinala nekog Masters 1000 turnira, nije znao niti za osvojeni set protiv Federera, a kao da te dvije tradicije koje mu nisu išle u prilog nisu bile dovoljne, u ranoj fazi meča još je osjetio i bol u predjelu leđa i vrata zbog koje je tražio medicinski time-out. Ipak, taj problem kao da je dodatno skinuo pritisak s Melzerovih leđa - iako u svakom sportu uvijek imaš nešto za izgubiti, on je imao puno manje toga za izgubiti u ovom susretu, što se osjetilo u nastavku meča.

Od poena koje u tenisu obično zovemo velikim, golema većina je u ovom susretu otišla na Austrijančevu stranu. Melzer ih je odigrao bolje od Federera, koji je ponekad kada je bilo najvažnije djelovao kao da je s drvenom rukom - je li samo zbog pritiska, vjetrovitog dana kojem se nije prilagodio, onoga što je igrao njegov suparnik ili kombinacije više stvari, najbolje će znati sam Švicarac.

Ferrer stopostotan

Nakon što je u drugoj polovici veljače uzeo naslov na turniru iz serije 500 u meksičkom Acapulcu, David Ferrer nastavio je pobjedničku seriju na zemlji i na ovom turniru. Zasad je na 8-0 u sezoni.

Po jedan break u svakom setu pokazao se dovoljnim za veliku pobjedu sedmog nositelja, a koliko se svjetski broj tri mučio na najvažnijim poenima, dovoljno će reći da je Melzer izvukao svih sedam break-lopti s kojima je ovog petka bio suočen.

Dok se u jednom četvrtfinalu donje polovice ždrijeba dogodilo iznenađenje, četvrti nositelj David Ferrer nije dao da ga bude u oba. Ferrer je među posljednjih osam sa 6:3 i 6:3 svladao 11-postavljenog Viktora Troickog, a za korak dalje čeka ga polufinalni ogled s Melzerom, protiv kojeg ima 3-2 u međusobnom omjeru. Triput su igrali na zemlji, Španjolac je dobio dva od ta tri meča.

ATP Masters 1000 Monte Carlo, 15.4.2011., četvrtfinale: Ferrer (Španjolska, 4) - Troicki (Srbija, 11) 6:3, 6:3, Melzer (Austrija, 7) - Federer (Švicarska, 2) 6:4, 6:4.

Parovi, četvrtfinale: Bopanna/Qureshi (Indija/Pakistan, 6) - Mirnji/Nestor (Bjelorusija/Kanada, 2) 6:1, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisATP Tour

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.04.2011. u 08:53
    Naslov bi trebao biti...''Federer više ne trenira kao nekad..'' noge ga jednostavno više ne slušaju..znači trebao bi trenirati više nego ikada kao npr. Agassi pri kraju karijere, a njemu se to očito neda..očekujem ubrzo kraj suradnje sa Anacconeom koji vjerojatno pizdi..ili daj sve od sebe ili je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 20:26
    Fede možda otme još neki Grand Slam u karijeri, ali mislim da više nikad neće biti br. 1
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 16:15
    Steta sto nije prosa u finale da miu RAFA odvozi jednu biciklu!!!! VAMOS RAFA!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 16:13
    bubici je u pravu.Federer si umišlja neke nemoguće stvari.Kod već dobijenih poena umjesto da odigra normlano u dubinu sa dijagonalom on ide kratit loptu i to u večini slučajeva neuspješno.Razočarao me u ove 2 godine.Olako gubi mečeve,kao početnik.S ovakvom igrom (nažalost moram konstatirati) će... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bubici15.04.2011. u 15:28
    To što Federer pokušava odigrati na break lopte graniči sa zdravim razumom. S takvim stavom nema šanse za ikakve aspiracije u RG-u.
    bubici