Tenis

Ljubičić bez puno izgleda

Ivor Krapac • petak, 15.04.2011.
Ljubičić bez puno izgleda
Foto: EPA

Ivan Ljubičić oprostio se od Masters 1000 turnira u Monte Carlu porazom u četvrtfinalu. Rafael Nadal pokazao je zbog čega je šest puta u nizu dolazio do kraja u Kneževini i zbog čega uglavnom ruši sve pred sobom na zemljanim terenima, uz rijetke iznimke - ovog petka mu je posao olakšao i jak vjetar, s kojim se nosio puno bolje nego drugi hrvatski reket, pogotovo u prvom setu...

Ivan Ljubičić imao je odličan tjedan u Monte Carlu, ubilježio dvije zvučne pobjede na putu do četvrtfinala, ali za razliku od Jo-Wilfrieda Tsonge i Tomaša Berdycha, kralj zemlje Rafael Nadal bio je previsoka prepreka. Kada se uzme u obzir da Nadal, osim na zemlji, uopće nije loš niti na vjetru, šanse za četvrtfinalno iznenađenje na izrazito vjetrovit dan bile su još manje - prvi tenisač svijeta slavio je sa 6:1 i 6:3, za sat i 20 minuta.

Nadalovi nizovi

Prvi tenisač svijeta je ovog petka dohvatio svoju 35. uzastopnu pobjedu u Monte Carlu i 27. u nizu ukupno na zemljanim terenima. Prolaze mečevi, prolaze i turniri, no slika se ne mijenja - morate odigrati posebno kvalitetno za pobjedu nad Nadalom na zemlji, a često niti jako kvalitetno neće biti dovoljno.

Ivan je započeo meč kako i treba protiv Nadala na Španjolcu najdražoj podlozi, s jako puno rizika, ali igranje otprilike na gornjoj granici riskantnog kada puše toliko jako uvijek je mač s dvije oštrice.

Stvari su bile potpuno izjednačene početkom meča, s ranom izmjenom breakova, da bi rasplet prvog seta usmjerio treći gem, u kojem je drugi hrvatski reket prvo izvukao 15:40, potom propustio tri gem-lopte, pa izgubio servis nakon pravog maratona. Sve ostalo je dosta brzo otišlo u smjeru prvog na svijetu, koji je do kraja seta ostao bez izgubljenog gema, a da se Ljubo pritom nije uspio vratiti u solidan ritam u kojem je bio u prva tri gema.

Na koncu, mučeći se s vjetrom, Ivan je imao 18 neforsiranih pogrešaka u prvom setu, dok će o Nadalovoj kvaliteti igre dovoljno reći da je na njegovoj strani na statistici pisalo pet neforsiranih. Samo pet neforsiranih u uvjetima u kojima je, takav je barem bio dojam, svaki udarac bio priličan rizik jer jednostavno ne možete biti sigurni kako je najbolje prići loptici i kako je zahvatiti, i hoće li vam možda pobjeći? Na igri prvog na svijetu praktički se nije osjetilo da je puhalo, a kada je tako, suparnik teško može izvući nešto više.

Drugi set bio je nešto izjednačeniji, no i u tom dijelu meča Nadal je zadržao stvari pod svojom kontrolom. Breaknuo je već u drugom gemu i u nastavku držao prednost iako je u nekoliko svojih servis-gemova nešto i promašio, s malim padom u izvedbi u odnosu na prvi dio meča - kod Španjolčevih 2:0 i 5:3 Ivan je imao po dvije break-lopte, oba puta 15:40, ali ostale su bez realizacije.

Nadal povisio na 6-2

Pobjeda u njihovom trećem međusobnom susretu na zemlji Nadalu je bila ukupno šesta protiv Ljubičića, dok je Ivan slavio dva puta. Na zemljanim terenima je Španjolac još uvijek bez gubitka seta - osim u ovom dvoboju, slavio je sa 6:4, 6:2, 7:6(7) prije pet sezona u polufinalu Roland Garrosa i sa 6:3, 6:3 preklani upravo u četvrtfinalu Monte Carla.

U prvom slučaju, u trećem gemu, Nadal se spasio dominirajući forhendom na obje break-lopte, dok je na Španjolčevom servisu za pobjedu kod 5:3 Ljubo imao nešto bolju priliku, ali uz promašaj forhendom i pokušaj skraćene lopte koji je završio u mreži, i te dvije šanse za break ostale su neiskorištene. No, s obzirom na to kako se kretao raniji dio meča, dobra je vijest što drugi hrvatski reket nije potonuo i spustio glavu kako se dvoboj bližio kraju. Pokušao je sve, borio se i s teškim uvjetima na terenu, nije bilo dovoljno.

Nadala u subotu u polufinalu očekuje ogled s Andyjem Murrayem, koji je u posljednjem meču petka bio vrlo uvjerljiv, sa 6:2 i 6:1 protiv portugalskog kvalifikanta Frederica Gila. Trećepostavljeni Škot time je ponovio svoj najbolji rezultat na ovom turniru, do polufinala je došao i prije dvije godine.

Murraya je tada među posljednja četiri zaustavio upravo Nadal, bilo je 6:2 i 7:6(4), a Španjolac ima prednost i u ukupnom međusobnom omjeru, uz pobjede u devet od njihovih dosadašnjih 13 dvoboja.

ATP Masters 1000 Monte Carlo, 15.4.2011., četvrtfinale: Nadal (Španjolska, 1) - Ljubičić (Hrvatska) 6:1, 6:3, Murray (Velika Britanija, 3, WC) - Gil (Portugal, Q) 6:2, 6:1.

Parovi, četvrtfinale: Fyrstenberg/Matkowski (Poljska, 5) - Kubot/Marach (Poljska/Austrija, 4) 6:4, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 22:40
    Mogao bi bit zanimljiv meč Nadala i Murraya.
    Obrisan korisnik