Tenis

Dodig završio uspješan tjedan

Ivor Krapac • subota, 23.04.2011.
Dodig završio uspješan tjedan
Foto: EPA

Ivan Dodig nije napravio novi, dosad najveći korak na ATP turniru iz serije 500 u Barceloni. Hrvatskom adutu je u polufinalu na putu bio kralj zemljanih terena Rafael Nadal, prvi tenisač svijeta, koji je uz pet izgubljenih gemova proslavio jubilarnu 500. pobjedu na ATP Touru...

Sjajna serija Ivana Dodiga u Barceloni prekinuta je u polufinalu, u meču s najmanje pritiska, ali ujedno i najmanje izgleda da će s terena otići zadovoljniji od suparnika. Rafael Nadal bio je teža prepreka od svih koje su Ivanu ovog tjedna bile na putu, a iako je igrački to izgledalo solidno, rezultatski je završilo vrlo uvjerljivo u korist prvog na svijetu, sa 6:3 i 6:2, za osiguranje španjolskog finala protiv Davida Ferrera.

Bez poraza od 2003.

Od nekoliko Nadalovih uspješnih serija na zemljanim terenima, jedna velika odnosi se na turnir u Barceloni, na kojem je jedini i posljednji poraz doživio još kao 16-godišnjak, 2003. u drugom kolu, kada ga je nadjačao Alex Corretja.

Nakon toga, uključujući i današnju pobjedu, svjetski broj jedan dobio je ukupno 28 uzastopnih mečeva na ovom turniru, uz naslove 2005., '06., '07., '08. i '09. godine. Prije sedam godina i lani ga nije bilo.

Početak meča nije najavljivao ozbiljniji otpor hrvatskog aduta. Dodig je u prva dva gema bio bez osvojenog poena, ali taj slab ulazak u ogled s prvim na svijetu, srećom, nije trajao predugo. Nakon što je držao servis i smanjio na 2:1, Ivan je nastavio još bolje, vratio break, a potom kod 2:2 osvojio i treći gem zaredom, prebacivši pritisak na drugu stranu mreže.

No, bez obzira na taj Dodigov nalet, Nadal nije dopustio da potone još dublje. Nakon prekida mini-serije Ivanovih osvojenih gemova, kod 3:3 dobio je novu priliku i u gemu u kojem hrvatskog igrača nije slušao bekhend breaknuo za 4:3, a potom više nije pustio 26-godišnjeg Međugorca da se vrati u set. Sve je bilo gotovo nakon novog Nadalovog breaka, kod 5:3.

U drugom setu Španjolac je prošao s još tri breaka, u punoj mjeri koristeći što je Dodigov prvi servis u toj fazi meča bio na samo 43 posto. Za pružanje jačeg otpora prvom na svijetu, potrebno je puno više od toga, a ovako je ispalo da je Ivan nakon 2:2 u prvom setu osvojio još samo jedan svoj servis-gem, za smanjenje na 4:2 u drugom.

Nadal - Ferrer 12-4

Nedjeljni suparnici u borbi za naslov dosad su igrali 16 puta, a Nadal u međusobnom omjeru vodi s 12-4.

Na zemlji su išli jedan na drugoga u deset mečeva, uz Ferrerovu pobjedu u prvom ogledu, 2004. u četvrtfinalu Stuttgarta, i Nadalovo slavlje u preostalih devet, uključujući prošlotjednih 6:4 i 7:5 u finalu Monte Carla.

Problemi sa servisom su ove subote ipak bili preveliki za nešto više, sa samo 48 posto ubačenog prvog u meču, a da je bilo drugačije, Nadalu bi vjerojatno išlo puno teže - kao što su pokazala tri uzastopna Ivanova osvojena gema u prvom setu, kada je dobio nekoliko "jeftinih" poena servisom. Ovako, sve je bilo gotovo za manje od sat i pol, Španjolac je slavio nakon sata i 28 minuta.

Španjolci su, tako, mogli proslaviti Nadalov jubilej, 500. dobiveni meč na Touru, ali i novog domaćeg pobjednika čije će ime doznati u nedjelju. Hoće li to biti svjetski broj jedan, u potrazi za svojim šestim naslovom na ovom turniru, ili možda David Ferrer, odgovor će dati finale.

ATP Barcelona, 23.4.2011., polufinale: Nadal (Španjolska, 1) - Dodig (Hrvatska) 6:3, 6:2.

Parovi, polufinale: B. Bryan/M. Bryan (SAD, 1) - Kubot/Marach (Poljska/Austrija, 4) 6:3, 6:4, S. Gonzalez/Lipsky (Meksiko/SAD) - Mirnji/Nestor (Bjelorusija/Kanada, 2) 7:6(4), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • DC24.04.2011. u 07:13
    Ivan je solidno odigrao. Trenutno je nas najbolji igrac. Nadal je ubjedljivon, najbolji, ali po vremenu koje trosi izmedu poena je jos gori od Lendla. Ne znam zbog cega mora namjestati donje rublje prije svakg servisa... milsim da ima novaca da kupi nesto kvalitetnije ako mu ono sto nosi ne... [više na forumu]
    DC
  • Obrisan korisnik23.04.2011. u 18:37
    Po formi trenutno najbolji hrvatski reket. Svaka čast Ivane!
    Obrisan korisnik
  • andjel23.04.2011. u 18:02
    hrabro se je borio. dva puta je brejknuo nadala. komplimenti dodig!
    andjel
  • Obrisan korisnik23.04.2011. u 17:45
    Ivane, kapa dolje
    Obrisan korisnik