Tenis

Nadal ponovno osvojio Barcelonu

Ivor Krapac • nedjelja, 24.04.2011.
Nadal ponovno osvojio Barcelonu
Foto: EPA

Rafael Nadal došao je do svojeg šestog naslova na ATP turniru iz serije 500 na zemljanim terenima Barcelone. Prvi tenisač svijeta vratio je "krunu" koju je prošle godine ispustio propuštanjem ovog turnira uz pobjedu u španjolskom finalu, u dva seta protiv Davida Ferrera...

Rafael Nadal ostvario je ono što je imao u mislima početkom tjedna, kada je rekao da turnir u Barceloni, na kojem lani nije igrao, drži vrlo bitnim u borbi za ostanak za prvo mjesto na svijetu, ispred nadirućeg Novaka Đokovića. Svjetski broj jedan zaključio je sedam dana u Kataloniji bogatiji za 500 bodova, a na završnom koraku je još jednom, kao i prošlog tjedna u Monte Carlu, pokazao previše za Davida Ferrera, kojeg je na Uskrs slomio sa 6:2 i 6:4.

Tri Nadalove serije

Pobjeda u nedjeljnom finalu Nadalu je bila ukupno 34. uzastopna na zemljanim terenima, uz posljednji poraz 2009. u osmini finala Roland Garrosa, kada ga je iznenadio Robin Söderling. Pored toga, nastavio je i pobjedničku seriju u Barceloni, s 29 uzastopnih dobivenih mečeva (posljednji poraz još '03. u drugom kolu protiv Alexa Corretje), kao i niz dobivenih mečeva u travnju - uglavnom na zemljanim terenima, s izuzetkom susreta s Nicolasom Kieferom u Davis Cupu protiv Njemačke, na dvoranskoj tvrdoj podlozi.

Zadnji koji ga je dobio u ovom mjesecu bio je Igor Andrejev, 2005. u četvrtfinalu Valencije, dok je nakon toga, igrajući na dva turnira na kojima dominira, u Monte Carlu i Barceloni, bio pobjednik u 67 mečeva zaredom.

Od dva seta, pravu borbu vidjeli smo samo u drugom. Prvi dio meča prošao je u dominaciji kralja zemljanih terena, dok se Ferrer tada još tražio, s nekoliko pogrešaka previše, što ga je udaljilo od ozbiljnijeg otpora. No, u drugom setu je Nadal bio na puno ozbiljnijem testu - nakon ranog izgubljenog servisa i zaostatka od 2:0, slabije rangirani Španjolac se potpuno vratio u meč i zaprijetio ulaskom u treći set.

Ferrer je ušao u seriju od četiri osvojena gema, okrenuo na 4:2, da bi, nakon što je Nadal u sedmom gemu uzvratio breakom, u maratonskom gemu kod vodstva od 4:3 imao nove dvije break-lopte (15:40) za vrijednu prednost. No, nakon što je prvi tenisač svijeta izdržao tu prijetnju i držao za 4:4, i ostatak je otišao na njegovu stranu, s još dva osvojena gema kojima je zaključio ovo finale.

Ferrer bez odgovora

Nadal je novom pobjedom nad Ferrerom povisio prednost u međusobnom omjeru na 13-4. Na zemlji je na deset pobjeda u nizu, uz jedini poraz kada su se prvi put sreli na ovoj podlozi - Ferrer je 2004. u četvrtfinalu Stuttgarta prošao sa 6:3, 6:7(3) i 7:5.

Nadal je, tako, vratio "krunu" koju je prošle godine, kada ga nije bilo u Barceloni, preuzeo sunarodnjak Fernando Verdasco. Ovo mu je šesta titula na ovom turniru, nakon 2005., '06., '07., '08. i '09., a ujedno i 45. naslov na Touru, drugi ove sezone, nakon prošlotjednog Monte Carla.

Ništa novo na zemlji, rekli bismo - kada je u ždrijebu Rafael Nadal i ukoliko je zdrav i potpuno spreman, suparnicima ostaje malo nade.

ATP Barcelona, 24.4.2011., finale: Nadal (Španjolska, 1) - Ferrer (Španjolska, 4) 6:2, 6:4.

Parovi, finale: S. Gonzalez/Lipsky (Meksiko/SAD) - B. Bryan/M. Bryan (SAD, 1) 5:7, 6:2, 12:10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaATP Tour

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.04.2011. u 23:58
    nema dosadnijeg dijela sezone..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2011. u 19:44
    Melje i melje!!!!!! Malo po malo i sprema se lanjska godina. A fed i nole neka igraju turnire od 250 jer ionako nemaju sanse! VAMOS RAFA!!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik