Tenis

Hrvati nastavili s iznenađenjima

Iz Sportskog parka Mladost:Ivor Krapac • utorak, 10.05.2011.
Hrvati nastavili s iznenađenjima

Hrvatski aduti i dalje upisuju pobjede na Pliva Zagreb Openu. U utorak prijepodne bio je red na igračicama, u osminu finala prošle su Tereza Mrdeža, Silvija Njirić i Donna Vekić, dok su se nekoliko sati kasnije za dobre vijesti u muškom ždrijebu pobrinuli Nikola Mektić, Borut Puc i Kristijan Mesaroš, koji su eliminirali bolje rangirane suparnike. U središnjem poslijepodnevnom meču dogodio se poraz Thomasa Mustera - 43-godišnji veliki Austrijanac nije mogao protiv trenutno jačega, španjolskog kvalifikanta Guillerma Alcaidea...

Antonio Veić, koji se u ponedjeljak probio u osminu finala, dan kasnije dobio je društvo. Prvo kolo uspješno su odradili i Nikola Mektić, Borut Puc i Kristijan Mesaroš - Mektić je nastavio niz iz kvalifikacija i sa 6:3, 6:4 eliminirao Australca Petera Luczaka, 187. na svijetu, Puc je iskoristio pozivnicu za glavni ždrijeb i sa 6:4, 2:6, 6:3 nadjačao četvrtog nositelja, Španjolca Rubena Ramireza Hidalga (97.), dok je Mesaroš zaključio dan sa 6:4 i 6:2 protiv petopostavljenog Čeha Jaroslava Pospišila (105.).

Pucu i Mesarošu to su bile najzvučnije pobjede u karijeri - dosad nisu slavili protiv igrača među prvih 100 na svijetu ili na rubu tog društva.

Muster nije mogao

Tribine su bile lijepo popunjene, borbe i želje nije nedostajalo, ali Thomas Muster nije imao odgovor za španjolskog kvalifikanta Guillerma Alcaidea u meču u kojem bi, bez obzira na ime i veliku karijeru, Austrijančeva pobjeda ipak bila prilično iznenađenje. 24-godišnji Španjolac, 217. na svijetu, slavio je sa 6:3 i 6:4, uz tri breaka u prvom i jedan u drugom setu.

Mlađi i jači, tako, i dalje ostaju nepremostiva prepreka za 43-godišnjeg Austrijanca, koji je, računajući i Zagreb, na ukupno 14 turnira dobio samo jedan meč. Bilo je to lani na Challengeru u Ljubljani protiv Boruta Puca, koji tada očito nije bio raspoložen kao ovog utorka protiv Ramireza Hidalga...

Nikola Mektić je i u utorak prošao bez da je ispustio set, nastavivši trend započet na putu do glavnog turnira, uz tri pobjede u dva seta u kvalifikacijama. U prvoj dionici protiv Luczaka bio mu je dovoljan jedan break, dok je u nastavku imao priliku proći i lakše, vodio je s 5:2, no iskoristio je tek drugi servis za pobjedu, kod 5:4, uz okretanje 15:30 u tom gemu.

"I mene je iznenadilo koliko sam dobro odigrao", osvrnuo se 22-godišnji Zagrepčanin, 262. na svijetu, nakon još jedne uvjerljive pobjede u Zagrebu: "U kvalifikacijama sam prošao lako iako sam ranije znao imati problema s dva igrača koje sam dobio, Bjelicom i Ćirićem, a nadam se da ću ovako i nastaviti i u idućem kolu igrati jednako kvalitetno kao protiv Luczaka".

U osmini finala Nikolu čeka treći nositelj, Nijemac Denis Gremelmayr (104.), koji je na startu sa 6:4 i 7:6(5) eliminirao Španjolca Daniela Munoz-de la Navu.

Borut Puc ubilježio je dosad najzvučniju pobjedu karijere u tri seta protiv 33-godišnjeg Ramireza Hidalga, finalista zagrebačkog Challengera iz 2003. i '04. godine. 20-godišnji rođeni Bjelovarac, koji je donedavno nastupao pod slovenskom zastavom, nije krenuo u meč kako se nadao, no nakon ranog breaka zaostatka, u nastavku je okrenuo prvi set i napravio dio posla na putu do pobjede.

Druga dionica prošla je u dominaciji četvrtopostavljenog Španjolca, dok je treći set donio bolje vijesti za hrvatskog aduta, koji je uz jedan break u tom dijelu meča zaključio put do pobjede. Idući Pucov suparnik bit će talijanski kvalifikant Andrea Arnaboldi, koji je prošao prvo kolo sa 6:3 i 6:4 protiv Švicarca Marca Chiudinellija.

Dodig prvi, Veić i Mektić drugi put

Srijeda će donijeti prvi nastup u singlu prvopostavljenog Ivana Dodiga, koji će se na prvoj prepreci sresti s Južnoafrikancem Rikom de Voestom. Treći hrvatski reket i 30-godišnji južnoafrički tenisač, 156. na svijetu, na rasporedu su ne prije 16 sati na središnjem terenu.

Ne prije 13 sati na istom terenu u akciji će biti Nikola Mektić i Denis Gremelmayr, dok će nakon Dodiga i De Voesta, ne prije 18 sati, Antonio Veić tražiti prolazak u četvrtfinale u ogledu s Nijemcem Dominikom Meffertom, startnim pobjednikom nad Frankom Škugorom.

Kristijan Mesaroš stavio je "točku na i" uspješni hrvatski utorak sa 6:4 i 6:2 protiv petog nositelja Jaroslava Pospišila, uz puno lomljenja Čehovog otpora u prvom i nešto jednostavniji drugi set. Za prolazak prvom dionicom, hrvatskom tenisaču trebala su tri breaka, Pospišil se dvaput vraćao nakon izgubljenih servis-gemova, da bi u nastavku Mesaroš sve riješio bijegom do dva breaka prednosti.

"Nevjerojatno me dizao adrenalin, nisam još nijednom igrao ovakav turnir. Jednostavno, imao sam toliko želju za pobjedom da nisam znao ni gdje sam u prvih par gemova", opisao je 22-godišnji Brođanin najzvučniji "skalp" u karijeri.

U prvoj dionici obavio je posao iako ga je, kako je opisao, nekoliko neforsiranih pogrešaka previše vraćalo na početak nakon breakova prednosti, dok u nastavku, nakon što je došao blizu, nije želio previše razbijati glavu time da je pobjeda nadohvat ruke: "Nekoliko puta sam si u meču rekao da ne razmišljam o tome i da samo igram. Uspio sam iako je na kraju bilo gusto, izvukao sam gem s valjda deset izjednačenja, a kasnije i 0:30 kod 5:2".

S Argentincem Leonardom Mayerom, koji ga čeka u osmini finala, Mesaroš se ne namjerava previše opterećivati: "Iskreno, ne zanima me ni tko je ni što je, doći ću na teren bez da se opterećujem rezultatom, samo ću igrati".

ATP Challenger Pliva Zagreb Open, 10.5.2011., prvo kolo: Kližan (Slovačka) - Greul (Njemačka) 6:2, 6:2, Brown (Njemačka, 7) - Vagnozzi (Italija) 6:2, 2:6, 6:3, Gremelmayr (Njemačka, 3) - Munoz-de la Nava (Španjolska) 6:4, 7:6(5), Mektić (Hrvatska, Q) - Luczak (Australija) 6:3, 6:4, Alcaide (Španjolska, Q) - Muster (Austrija, WC) 6:3, 6:4, Mesaroš (Hrvatska, WC) - Pospišil (Češka, 5) 6:4, 6:2, Mayer (Argentina) - Harrison (SAD) 6:4, 4:6, 6:3, Arnaboldi (Italija, Q) - Chiudinelli (Švicarska) 6:3, 6:4, Puc (Hrvatska, WC) - Ramirez Hidalgo (Španjolska, 4) 6:4, 2:6, 6:3, Souza (Brazil) - Kuznjecov (Rusija, Q) 6:7(4), 6:3, 6:1.

Parovi, prvo kolo: Dodig/Veić (Hrvatska) - Karanušić/Marcan (Hrvatska, WC) 6:4, 6:4, M. Pavić/Škugor (Hrvatska, WC) - Mektić/I. Zovko (Hrvatska, WC) 6:3, 6:3, Brown/Meffert (Njemačka) - Allegro/Devvarman (Švicarska/Indija) 6:4, 3:6, 10:7.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaATP Tour

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren10.05.2011. u 22:01
    Sin proslavljenog Iztoka. Nisam dosad niti čuo za njega. Eto Izabrao čovjek Hrvatsku, neka. http://www.jutarnji.hr/puc--razumijem-faka--ali-ja-sam-oduvijek-htio-igrati-za-hrvatsku/905585/ Nego, treba ići gledati.
    Zdren
  • Obrisan korisnik10.05.2011. u 21:20
    nisam znal da je B Puc naš
    Obrisan korisnik
  • Zdren10.05.2011. u 19:41
    koji k***c je s tim musterom? kaj on glumi?
    Zdren