Tenis

Veić "isprašio" drugog nositelja

Iz Sportskog parka Mladost:Ivor Krapac • ponedjeljak, 09.05.2011.
Veić "isprašio" drugog nositelja
Foto: Bruno Karadža

Antonio Veić priredio je najveće iznenađenje prvog dana glavnog turnira Pliva Zagreb Opena. 23-godišnjak iz Malog Lošinja eliminirao je drugog nositelja, Indijca Somdeva Devvarmana, nedavnog četvrtfinalista ATP turnira na zemlji Beograda, a ova zvučna pobjeda bila mu je ukupno četvrta nad nekim Top 100 igračem...

Kako je otkrio nakon pobjede, Antonio Veić nije razmišljao o ždrijebu koji nije izgledao povoljno, niti razbijao glavu da je Somdev Devvarman iz kategorije onih koji bi mu bili previsoka prepreka. 26-godišnji Indijac je ove sezone vrlo dobar, trenutno je 68. na svijetu, naravno, bio je i favorit za proboj u osminu finala - no, naišao je na izrazito raspoloženog hrvatskog aduta, koji ga je nadigrao sa 6:3 i 6:2.

"Nisam ušao s mislima da danas nemam što izgubiti, vjerovao sam da mogu dobiti meč", osvrnuo se Antonio, koji je nedavno u Austriji počeo surađivati s novim trenerom, Šveđaninom Hakanom Dahlbom, a ovu pobjedu mogli bismo nazvati prvim velikim plodom te suradnje: "Dobro sam trenirao u Austriji i igram dobro ove godine, no dogodilo mi se nekoliko poraza u gustim mečevima".

Među zahvalama, Veić je imao i jednu koju je želio naglasiti: "Posebna hvala Nikoli Mektiću, mom bratu, baš se veselim što ću ga gledati sutra i nadam se da će to odraditi kao i ja".

U ogledu s vodećim indijskim tenisačem, Veiću je najteže bilo u jednoj fazi prvog seta. Nakon odličnog starta, s 5:0, malo je popustio i Devvarman mu se vratio do 5:3, tada se već zabrinuo da mu se ne dogodi nešto slično kao u ranijim ovosezonskim porazima, u mečevima u kojima je imao dobru priliku, ali ovaj dan ipak nije bio takav. Igrao je daleko bolje od Devvarmana, uglavnom dominirao u izmjenama s crte, a drugi nositelj nije pronašao način da promijeni ritam koji je, pokazalo se, Antoniju odgovarao puno više.

Od prijašnje tri pobjede nad igračima među prvih 100 na svijetu, jedna se dogodila upravo na zagrebačkom Challengeru, prije tri sezone u osmini finala protiv Nijemca Denisa Gremelmayra, tada 63. na svijetu, što mu je, gledajući renking suparnika, najzvučniji "skalp" u karijeri. Gremelmayr mu je tada predao u drugom setu, a da mu je Zagreb sretan, potvrdit će i preklanjski PBZ Zagreb Indoors, na kojem je iznenadio Guillerma Canasa, u tom trenutku 68., dok je preostalu Top 100 pobjedu proslavio na velikoj pozornici, lani u prvom kolu Australian Opena, kada je nadjačao Austrijanca Daniela Köllerera (73.).

"Imam grupu ljudi koja vjeruje u mene, to me drži unutra, moja obitelj, kondicijski trener Slaven Hrvoj s kojim sam tri godine, moj menadžer iz Austrije, svi vjeruju i mene i vraćaju mi samopouzdanje koje se gubilo s nekoliko poraza", dodao je Antonio, ističući da mu je ovog tjedna, prije prvog meča, pomoglo treniranje s Ivanom Dodigom i nekoliko savjeta Marina Čilića, koji je uvijek pri ruci. S Dodigom je do prošle godine zajedno često bio na Challengerima, a dakako, iskorak koji je napravio 26-godišnji Međugorac motivirajuć je i njemu.

"Potrudit ću se da napravim nešto barem blizu onome što je uspjelo Ivanu, očekujem da će s novim trenerom stvari krenuti u boljem smjeru", optimističan je šesti hrvatski reket, trenutno 232. na svijetu, kojem će idući izazov na ovom turniru biti osmina finala protiv Nijemca Dominika Mefferta (211.): "Znam da dobro servira, puno je bolji na betonu, ali može i na zemlji. Ovdje nije spor zemljani teren i to bi mu trebalo odgovarati, sigurno je da neće biti lako, ali vjerujem u pobjedu".

Mektić dovršio posao

Nikola Mektić je na posljednjoj kvalifikacijskoj prepreci bio podjednako uvjerljiv kao i u prva dva kola. Ponovno je slavio bez gubitka seta, sa 6:3 i 6:2 protiv drugopostavljenog Srbina Nikole Ćirića.

Mektić će se u prvom kolu glavnog turnira sresti s 31-godišnjim Australcem Peterom Luczakom, 187. na svijetu, koji ga čeka u utorak. Bit će to dan bogat hrvatskim nastupima u singlu - na terenu će biti i Borut Puc i Kristijan Mesaroš u muškom, a Ana Vrljić, Tereza Mrdeža, Silvija Njirić i najmlađa, 14-godišnja Donna Vekić u ženskom ždrijebu.

Ivan Dodig i Južnoafrikanac Rik de Voest čekat će srijedu.

Veićev idući suparnik pobrinuo se da u ponedjeljak ne ubilježimo hrvatskih "dva od dva" u glavnom ždrijebu u singlu. Meffert je u dva tie-breaka, sa 7:6(3) i 7:6(5), nadjačao Franka Škugora, a iako je ta prilika na papiru izgledala povoljno, a Franko je imao dosta šansi i kroz meč, 30-godišnjem Nijemcu treba priznati da je bio bolji kada mu je najviše trebalo.

U prvom setu je 23-godišnji Šibenčanin krenuo sjajno, breaknuo je u prvom gemu, kod vodstva od 2:0 imao je loptu i za dvostruki break, a nakon što je Meffert to izvukao, iskoristio je svoju priliku u završnici tog seta. Na servisu kod vodstva od 5:4 mu je značajno pomogao i hrvatski adut, s promašenim čistim smešom i dvostrukom pogreškom u gemu u kojem je Nijemac vratio break, da bi nakon toga, u prvom tie-breaku, sve brzo otišlo u Meffertovom smjeru.

Nastavak meča donio je Frankovo vraćanje nakon što je dvaput imao break zaostatka, a u tie-breaku u kojem je Nijemac zaključio posao, hrvatski adut krenuo je bolje i imao rani mini-break, 3:1, no puno dalje od toga nije išlo.

No, ni polovični hrvatski učinak nije bio loša vijest, daleko od toga, Veićeva zvučna pobjeda uljepšala je dan...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaATP Tour

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 22:45
    made by croatia
    Obrisan korisnik