Vodeni sportovi

Slaba Hrvatska izgubila na penale

Matej Milanović • subota, 25.06.2011.
Slaba Hrvatska izgubila na penale
Foto: Sandro Donda

Hrvatska vaterpolska reprezentacija očajno je odigrala prvo poluvrijeme s Italijom u polufinalu Svjetske lige u vaterpolu i zbog toga u konačnici izgubila. U nastavku su Rudićevi momci uspjeli nadoknaditi veliki minus od četiri gola, ali su kobni bili peterci...

ITALIJA - HRVATSKA 13:11 (4:2, 2:1, 0:1, 2:4, 5:3)

Svjetska liga, Polufinale, Firence, Bazen Paolo Costoli

Italija: Tempesti, Luongo, Gitto, Figlioli 2, Perez 1, Felugo 1, Giacoppo, Gallo 2, Presciutti, Fiorentini 1, Aicardi, Deserti, Giorgetti 1, Izbornik: Campagna.

Hrvatska: Pavić, Burić 1, Bošković 2, Dobud, Joković 1, Muslim, Karač, Bušlje, Sukno 2, Barač 2, Paškvalin, Obradović, Buljubašić, Izbornik: Rudić.

Suci: Naumov (Rusija), Margeta (Slovenija)

Igrač više: Italija 2/9, Hrvatska 5/12

Peterci: Felugo-gol, Bošković-gol, Figlioli-gol, Dobud-brani Tempesti, Luongo-gol, Sukno-gol, Gallo-gol, Joković-gol, Giorgetti-gol.

Hrvatska je Italiju svladala na posljednjih pet susreta i u polufinalni okršaj Svjetske lige ušla je kao favorit, obzirom i na dobre igre prikazane na završnom turniru u Firenci.

Međutim, već u prvom napadu Felugo je lobom zavarao Pavića, a nedugo zatim Fiorentini je povisio na 2:0. Prvi hrvatski gol postigao je Bošković, no Talijani su nastavili igrati bolje i stigli su i do 4:1. Da se na prvi odmor ode s prihvatljivijih -2 pobrinuo se Burić golom za 4:2.

Očekivalo se buđenje Barakuda u drugoj dionici, no stigao je novi šok u vidu pogodaka Figliolija i Giorgettija koji su rezultat povisili na velikih 6:2 za domaće. Bošković je zabio za 6:3, a pred poluvrijeme naši nisu iskoristili šansu da se dodatno približe.

Nakon te prve dvije četvrtine u kojima je Hrvatska slabo igrala obranu, a u napadu bila potpuno bezidejna, napokon je stiglo buđenje i lagani pad dotad izvrsnih Talijana. Sukno je golovima s igračem više u trećoj i početkom četvrte dionice postavio rezultat na minimalnih 6:5. Izjednačenje je, pak, odličnim udarcem pronašao Barač, 6:6.

Imali su Rudićevi izabranici šansu za vodstvo, ali je do 7:6 ipak stigla Italija preko Figliolija. Već u idućem napadu za novo je izjednačenje zabio Barač. Italija je još jedanput uspjela povesti minutu i pol prije kraja preko Galla, a za konačnih 8:8 odmah je zabio Joković. 24 sekunde prije kraja Hrvatska je dobila loptu i imala napad za prvo vodstvo i pobjedu, no pet sekundi prije kraja suđen je kontrafaul i utakmica je otišla na peterce.

Ključnom se pokazala pogreška Dobuda. Hrvatski je reprezentativac pokušao preciznim šutem pogoditi gornji desni kut, no Tempesti ga je pročitao i donio prednost Italiji. S druge strane Azzurri nisu griješili, iako je Gallov šut jedva prošao ispod Pavićeve ruke te su time zaslužili nastup u finalu s konačnih 13:11.

Italija će drugi put u povijesti igrati finale Svjetske lige i protiv Srbije će tražiti plasman na Olimpijske igre, dok Hrvatskoj ostaje borba za medalju s Amerikancima. Ovaj polufinalni nastup pokazao je jako blijedo lice Hrvatske, koja je bila potpuno nemoćna u prve dvije četvrtine i koja je posebno velikih problema imala u stvaranju igre s igračem više. Osim toga, Barakude nisu niti jednom vodile tijekom cijele utakmice. Italija je odigrala jako dobru utakmicu i zasluženo pobijedila, ali je imala i veliku pomoć od protivnika koji se do posljednje četvrtine nije pojavio u bazenu.

Neočekivani pad, obzirom na dosadašnje nastupe u Firenci, mora poslužiti Rudiću kao upozorenje uoči Svjetskog prvenstva koje će za manje od mjesec dana biti u Kini. Ovakav blijedi nastup u Šangaju mogao bi Hrvate skupo koštati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2011. u 17:06
    Naravno da ne igraju kad nemaju s kim. Povukli su se ko picke kad su skuzili da nemaju vise onaj kvalitet od prije 5-10 god. Onda im je bilo super kad su imali jaku reprezentaciju i pobjeđivali na velikim takmičenjima, a sad kad nema vise te stare generacije niti mladih kvalitetnih igrača ladno su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov26.06.2011. u 16:28
    ma ja ne znan šta se svi toliko pjenite, nit je euro nit je mundijal nit su OI... mađari ovo već godinama ni ne igraju...
    irilov
  • Obrisan korisnik25.06.2011. u 23:55
    inače se ne slažem s tekstom niti smo bili pretjerano slabi, niti očajni kako se u tekstu na par mjesta sugerira. nisu talijani loša ekipa. naši mogu i bolje, ali su ovi ranije spomenuti epiteti ipak prejaki.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2011. u 23:53
    Dobud je puco jer u dosadašnjoj karijeri još nikad nija falio peterac u raspucavanjima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2011. u 23:46
    Razočaran sam do neba,ovo je katstrofa.Prvo traljavo i neozbiljno smo ušli u meč,primili smo 3-4 gola kakva ne bi ni VK Medevešćak protiv Italije primio!Nakon toga,suci su donijeli 3 sumnjive odluke na našu štetu u zadnjoj četvrtini,pogotovo onu 10 sek.do kraja,kada su Dobudu izmisli faul u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik