Vodeni sportovi

Protiv Amerikanaca za broncu

Maja Giljanović • nedjelja, 26.06.2011.
Protiv Amerikanaca za broncu
Foto: Sandro Donda

O pobjedniku koji će osvojiti 100,000 $ i što je daleko bitnije čekirati vizu za Olimpijske igre u Londonu sljedeće godine u finalu završnog turnira Svjetske lige u Firenci odlučit će viceprvaci Europe Talijani i prvaci svijeta Srbi, a za brončanu medalju i 50.000 $ igramo mi i Amerikanci.

Prvu priliku da osiguraju nastup na Olimpijskim igrama u Londonu sljedeće godine hrvatska je vaterpolska reprezentacija na završnom turniru Svjetske lige u Firenci u vjetar bacila protiv posljednje dvije godine stalne mušterije Italije.

Sandro Campagna je stoički podnio svih pet poraza od čega četiri u službenim utakmicama među kojima svakako najbolniji u finalu Europskog prvenstva u Zagrebu (3:7) i sanjao trenutak kad će prvi put nakon 16. srpnja 2009. godine (13:11) pobijediti svog učitelja i uzora Ratka Rudića.

Od početka susreta nije izgledalo dobro, Talijani su prvu četvrtinu dobili 4:1, na poluvremenu su vodili 6:2, a koliko god su Rudićevi igrači u drugom dijelu popravili obranu i nakon 3:6 u trećoj četvrtini 52 sekunde prije kraja s 5:2 u četvrtoj vratili rezultat na početak (8:8) Talijani nisu izgubili glavu. Zasluženu pobjedu nakon što ni u jednom trenutku nisu gubili izborili su boljim izvođenjem peteraca, Stefano Tempesti skinuo je šut Nikše Dobuda.

Svjetska liga

Za 7. mjesto
Kanada - Kina (16)
Za 5. mjesto
Crna Gora - Australija (17:30)
Za 3. mjesto
HRVATSKA - SAD (19)
Finale
Italija - Srbija (20:30)

"Iznova smo pokazali da možemo parirati svima. Forma nam raste, događaju nam se pogreške, ali i one nam pomažu da se dižemo. Do 6:2 igrali smo gotovo savršeno, gol Giorgettija iz kontranapada" (za 5:3, nap. a.) "među najljepšima je na turniru. U drugom poluvremenu smo pali u tempu, Hrvati su podigli razinu svoje igre i prije nego smo se i snašli odveki utakmicu do peteraca. U tim trenucima pokazali smo psihičku snagu, zadržali mirnoću i posve zasluženo pobijedili", izjavio je Campagna.

Settebello su izborili svoje drugo finale nakon izgubljenog 2003. u New Yorku (8:13 protiv Mađara) i za prvo mjesto koje i prije Svjetskog prvenstva u Šangaju za tri tjedna osigurava plasman na Olimpijske igre u Londonu igrat će protiv Srbije. Svjetski prvaci, peterostruki i aktualni pobjednici Svjetske lige svoje su ukupno sedmo finale izborili protiv SAD-a (8:5).

Italija i Srbija igrali su i u drugom kolu u Skupini A i malo je reći da su Srbi nakon susreta rigali vatru. Pobijedili su na peterce (13:12), ali su se skanjivali suđenjem i na dvije utakmice ostali bez zbog prigovora isključenog i suspendiranog izbornika Dejana Udovičića.

Hrvatskoj i Amerikancima za utjehu ostaje utakmica za treće mjesto. Ulog su 50.000 $ i medalja, Hrvatskoj nakon srebra u Podgorici prije dvije i bronce u Nišu prošle godine, a SAD-u nakon bronce u New Yorku 2003. i srebra u Genoi 2008., treća otkad se od 2002. igra Svjetska liga.

Amerikanci su u skupini A zauzeli treće mjesto, izgubili su na otvaranju od Italije 4:10, pobijedili su Kinu u drugom kolu 13:6 i izgubili od Srbije 5:11. U četvrtfinalu su iz borbe za medalju izbacili prošlogodišnje finaliste Crnu Goru (10:9), a protiv Srbije koja je u polufinalu pokazala najbolju igru na turniru dobro su i prošli i nakon 1:5 na poluvremenu i 2:7 nakon treće četvrtine zaostatak sveli na samo tri gola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • zrinkec26.06.2011. u 11:21
    Šteta mogli i morali smo do finala :(
    zrinkec