Vodeni sportovi

Nova uvjerljiva pobjeda europskih prvaka

Matej Milanović • srijeda, 20.07.2011.
Nova uvjerljiva pobjeda europskih prvaka
Foto: Sandro Donda

Hrvatska vaterpolska reprezentacija upisala je i drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Šangaju. Barakude su se mučile dvije četvrtine protiv Kanade, da bi u drugom poluvremenu napokon slomile otpor protivnika i došle do uvjerljivih 11:4, uz 4 gola Dobuda. U drugoj utakmici skupine Japan je iznenadio Brazilce...

HRVATSKA - KANADA 11:4 (3:1, 3:3, 3:0, 2:0)

Svjetsko prvenstvo, Šangaj, Skupina C, 2. kolo

Hrvatska: Pavić, Burić, Bošković 2, Dobud 4, Joković 1, Muslim 1, Karač 1, Bušlje, Sukno, Barač, Paškvalin, Obradović 1, Buljubašić 1, Izbornik: Rudić.

Kanada: Randall, Kudaba, Touni, Constantin Bicari 1, Boyd 1, Robinson 1, Conway, Graham 1, Diggle, Dakić, Vikalo, McElroy, Aleksić, Izbornik: Jovanović.

Suci: Borrell (Španjolska), Williams (Novi Zeland)

Igrač više: Hrvatska 5/7, Kanada 1/9

Peterci: Hrvatska 1/2, Kanada 1/1

Na papiru je okršaj Hrvatske i Kanade trebao biti dvoboj dvije najjače reprezentacije u skupini C svjetskog vaterpolskog prvenstva, iako su Barakude bile izraziti favorit. Na početku utakmice Kanada se dobro branila i Hrvatska je do prvog gola stigla tek nakon tri i pol minute.

S igračem više pogodio je Nikša Dobud. Minutu kasnije novog igrača više realizirao je Frano Karač za 2:0. Ipak, Kanada je u tim trenucima bila potpuno u susretu. Prvo je Nicolas Constantin Bicari promašio zicer sam pred Pavićem, a potom je Justin Boyd smanjio na 2:1. Da Hrvatska na prvi odmor ipak ode s +2 pobrinuo se Paulo Obradović, koji je pogodio za 3:1 i zadržao hrvatsku realizaciju igrača više na sto posto.

Početkom druge četvrtine Miho Bošković je iskoristio peterac za tri gola prednosti, ali je već u idućem napadu peterac realizirao i Kevin Graham i smanjio na 4:2. Na novih +3 povisio je Ivan Buljubašić, koji se odlično snašao u kontri. Polovicom četvrtine Kanada se uspjela po prvi put obraniti s igračem više i odmah je krenula u kontru koju su naši protivnici dobro odigrali i Scott Robinson je pogodio za -2, 5:3.

Dvije minute prije poluvremena Maro Joković je zabio svoj prvi gol na prvenstvu u Šangaju. Nažalost, Kanada je ponovno uspjela dovesti jednog igrača samog pred Pavića. Ovog puta Constantin Bicari nije promašio te je svoje doveo na svega dva gola zaostatka na poluvremenu, 6:4.

Pitanje pobjednika napokon je riješeno u trećoj četvrtini. Dvaput je pogodio Dobud, a jednom iz kontre i Petar Muslim, koji je malo prije zgoditka promašio peterac. Tako se na posljednji odmor otišlo s mirnih 9:4 za Hrvatsku.

Razlika je dodatno povećana u posljednjoj dionici u kojoj su Rudićevi izabranici došli do solidnog rezultata. Prvo je Bošković pogodio s udaljenosti, a potom je svoj četvrti zgoditak upisao Dobud za konačnih 11:4. Najbolji strijelac utakmice bio je upravo Dobud.

Sedam golova prednosti je dobra razlika protiv Kanađana i završni rezultat je solidan, no Hrvatska još ima puno prostora za napredak. To je danas pokazano posebno u prve dvije četvrtine, koje su obilovale pogreškama, kako u napadu tako i u obrani. Najviše zabrinjava lakoća kojom su u nekim trenucima Kanađani dolazili u stopostotne prilike pred Pavića. To se mora riješiti do četvrtfinala, jer bi ozbiljniji protivnici takve stvari mogli strogo kažnjavati. Što se Kanade tiče, u današnjem je susretu potvrdila katastrofalnu realizaciju igrača više, koju je već pokazala protiv Japana. U devet prilika Kanađani su zabili samo jednom.

Ovom pobjedom Hrvatska je došla na korak od plasmana u četvrtfinale i trebat će tek potvrditi prvo mjesto pobjedom protiv Japana (u petak u 4.50 po hrvatskom vremenu). Kanađani se, pak, sad okreću susretu s Brazilom u kojem bi pobjedom osigurali drugo mjesto u skupini.

JAPAN - BRAZIL 13:11 (2:4, 4:2, 3:1, 4:4)

Svjetsko prvenstvo, Šangaj, Skupina C, 2. kolo

Japan: Tanamura, Aoyagi, Takei 3, Hazui, Shiga 1, Yanase 1, Y. Shimizu 4, Naganuma 1, Wakamatsu, Shiota 2, Okawa 1, Nagata, N. Shimizu, Izbornik: Takagi.

Brazil: Chagas, Vieira, Miranda, Gomes, Marcelo Franco 1, Guimaraes 1, Crivella, Silva 3, Rocha, Ruda Franco 3, Coelho 2, Correa 1, Antonelli, Izbornik: Sablić.

Suci: Brguljan (Crna Gora), Ni (Kina)

Igrač više: Japan 6/11, Brazil 4/9

Peterci: Japan -, Brazil -

U drugoj utakmici naše skupine Brazil je s dva gola Felipea Silve odlično otvorio utakmicu i do kraja prve četvrtine došao je do prednosti od 4:2. Kada je Gustavo Guimaraes početkom druge dionice zabio za 5:2 činilo se da će Južnoamerikanci krenuti po pobjedu, no Japan je odmah reagirao.

U razmaku od dvije i pol minute Japanci su zabili triput i izjednačili na 5:5. Brazil je odmah vratio vodstvo, ali se na poluvrijeme ipak otišlo sa 6:6. Ruda Franco otvorio je treću četvrtinu novim vodstvom Brazilaca, nakon čega je Japan prelomio dvoboj. S tri uzastopna pogotka azijski je sastav poveo 9:7 i došao do velike prednosti pred posljednju dionicu.

U posljednjih osam minuta Brazil je dvaput dolazio na samo gol zaostatka, no oba puta su Japanci odgovarali s dva gola i bijegom na +3. Na koncu je utakmica završila 13:11 za Japan. Jedan od presudnih faktora na utakmici svakako je bio igrač više.

Obje su momčadi propustile pet prilika, ali su Brazilci tijekom utakmice zaradili dva isključenja više i tako zabio četiri gola s igračem više, a Japan ih je upisao šest. Što se strijelaca tiče kod Japana su se istaknuli Yusuke Shimizu sa četiri i Koji Takei s tri zgoditka, dok su Brazilce predvodili Felipe Silva i Ruda Franco.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matcky9620.07.2011. u 11:45
    Bravo Barakude!!!!!!!
    matcky96
  • zrinkec20.07.2011. u 08:57
    Odlično nova važna pobjeda
    zrinkec
  • LeBronWade20.07.2011. u 08:50
    Lijepo, lijepo
    LeBronWade