Rukomet

Canjuga: "Napredak je očit"

Ivana Strahija • ponedjeljak, 19.12.2011.
Canjuga: "Napredak je očit"
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Hrvatska je svoj put na Svjetskom prvenstvu u Brazilu završila pobjedom i tako u konačnici zauzela sedmo mjesto svjetskog pretka. Svi u hrvatskom stožeru složni su da je reprezentacija napredovala i s nestrpljenjem očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre.

Utakmicu s Angolom Hrvatska je dobro pripremila: "Znali smo da su desna i lijeva vanjska glavne šuterice, da lopta rijetko ide na krilo i da vratarka skače u takozvanu lepezu, sve smo mi to pomno analizirali, ali nije bilo koncentracije. Kad smo kasnije uspjeli zgusnuti obranu, mi smo se odvajali. No, kad bi nam pala koncentracija, posebno u drugom poluvremenu s igračicom više, bilo je problema", opisao je Vladimir Canjuga.

Maja Zebić, hrvatsko lijevo krilo: "Žao mi je što smo izgubile od Brazila, bila je to skoro dobivena utakmica. Svakome se događaju usponi i padovi, na tome trebamo raditi. No, i sedmo mjesto je vrijedan rezultat, konkurencija je bila jaka na ovoj svjetskoj smotri. Mi vjerujemo same u sebe i super smo ekipa. Mislimo da uvijek možemo bolje, nadamo se da ćemo se kvalificirati na Olimpijske igre i tamo napraviti nešto više."

Konačno sedmo mjesto svakako je uspjeh, smatra izbornik: "Smatram da je to veliki rezultat, a kao kiks vidim jedino poraz od Brazila. No, kad sad pogledam da su domaće rukometašice izgubile u četvrtfinalu od Španjolske, a da su tukle Rusiju, jasno je da su jake. K tome, imale su dužu klupu."

Ukupno je Canjuga zadovoljan "akcijom Brazil" te napominje da su njegove rukometašice digle razinu svoje igre: "Izgubiti od Norveške i Danske nije katastrofa, posebno kad se sjetimo da se nekad od norvežanki gubilo po 15 razlike, sada samo pet. Protiv Danske smo vodile 50 posto utakmice uz fenomenalni start. Dok pogledamo devet utakmica, šest pobjeda, napredak je očit, posebno kad pogledamo EP u Danskoj. Izbacili smo u kvalifikacijama za SP Srbiju, a počeli smo i novi ciklus kvalifikacija za EP pobjedama."

Čestitke

"Čestitke svim curama. Neke su igrale mnogo, neke manje, no najvažnije je bilo to što smo bili i djelovali kao prava ekipa. Posebna zahvala ide mojim pomoćnicima, Dvoršeku i Trajkovskom, proširenom stožeru, fizioterapeutima Vesni i Anti, direktoru Balenovićem i glasnogovorniku Škrinjaru te članu Upravnog odbora HRS-a, koji je bio ovdje s nama, Matijaševiću. Također moram zahvaliti cijelom Savezu, koji se potrudio osigurati nam i više nego dobre uvjete", rekao je izbornik.

Priliku za nastavak rada hrvatska rukometna reprezentacija ima skoro, pošto se plasirala na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre: "Možemo maštati o dobroj kvalifikacijskoj grupi. Postoji računica da bi uz trećeplasirane na Svjetskom prvenstvu biti i Nizozemska recimo, pa ćemo se moći potući. Dakle imamo priliku za još jednu stepenicu više, ostvarenje našeg konačnog cilja, Olimpijskih igara", kaže izbornik.

Kad se sve zbroji i oduzme, izbornik i njegovi suradnici svjesnu su postignutog, ali i toga da će za daljnji iskorak trebati napraviti promjene: "U ciklusu kvalifikacija za Olimpijske igre ćemo osvježiti reprezentaciju s par imena, a potom, plasirali se ili ne, morat ćemo sigurno uvesti tri do četiri nove igračice da pomladimo reprezentaciju. Neću o imenima, ali vidljivo je da imamo sedam do deset igračica koje su top rukometašice, dok ćemo ostatak morati mijenjati. Bili smo prisiljeni izvoditi kojekakve taktičke varijante zbog toga. No, prikazana igra i mene i stručni stožer zadovoljava."

Miranda Tatari, hrvatska srednja vanjska: "Željele smo se oprostiti pobjedom, to smo i učinile. Umor je u svima nama, no zbilja smo željele pobjedu. Sve u svemu sam zadovoljna, bile smo i u igri za peto mjesto. Naučile smo nešto, idemo dalje. Ova je generacija već dugo na okupu, iskustvo je na našoj strani i ovo nam je zadnja šansa za Olimpijske igre i želimo to, kao krunu ove generacije."

Canjuga je i pad samopouzdanja u igri sveo pod taj nazivnik nedovoljno dobrih zamjena na klupi: "Kad uvedem alternativne igračice, odmah rezultat pada, a cijela je ekipa gubila samopouzdanje upravo na tome. One možda jesu u hrvatskoj ligi dobre, no naša je liga preslaba i mi ćemo morati tražiti rješenje za one trenutke kad odmaramo ključne igračice", kaže izbornik i nastavlja: "Trebam zamjene koje neće raditi kardinalne greške, barem to, a mislim da možemo pokušati s par mladih igračica koje će se boriti i 'ići na glavu'."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mumlek2019.12.2011. u 19:11
    Nista, nisam ja nista napisao protiv ekipe a ni plasmana, to je sve super, ali ide mi na zivce da ovde neki pokusavaju promovirati neke svoje prijateljice, rodbinu ili sta vec kao npr lovricku, koja stvarno nema veze , i nije zasluzila biti tamo, iako nam je tajSV najslabija tocka, onba sigurno... [više na forumu]
    mumlek20
  • Obrisan korisnik19.12.2011. u 18:13
    pa šta vi hočete!? cilj smo ostvarili, imamo priliku 1. put igrati na olimpiskim igrama, ispali smo od jedne norveške koja je daleko najbolja već godinama... koji smo mi narod, uf!
    Obrisan korisnik
  • mumlek2019.12.2011. u 16:01
    slazem se za horvat, odigrala je cijelo prvenstvo katastrofa. ali jeli petkovic prava zamjena ne znam, sumnjam A sto se tice lovric, boze nas sacuvaj nje i njene igre. ta nema pojma o rukometu. nema bas ni tatari ali lovric je bez veze totala
    mumlek20
  • ALGHAZANTH19.12.2011. u 16:00
    Napredak je očit ali kada bi samo još malo uznapredovali čak bi i osvojili 5. mjesto.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik19.12.2011. u 10:41
    ajme meni pa kad nam udu zamjesnke igracice Lovric, Franic, Petkovic razlika se smanjiva, smanjiva jer smo protiv pravih ekipa gubili s Horvat i Tatari, ajme on ce potjerat vjerovatno Lovric i Petkovic, jer ono mora nesto promijenit, ko neki sok,aaaaaaaa poludit cu!
    Obrisan korisnik