Ostali sportovi

Rudić: "Sad smo možda na 70 posto, imamo još dosta prostora za napredak"

Iz Londona:Maja Giljanović • utorak, 31.07.2012.
Rudić: "Sad smo možda na 70 posto, imamo još dosta prostora za napredak"
Foto: EPA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija ostvarila je protiv Španjolske drugu pobjedu u skupini. Kraj susreta obilježila je kontroverza oko poništenog gola Španjolaca za izjednačenje, sudačka odluka nije se, međutim, promijenila, a nakon susreta u hrvatskom taboru više su se usredotočili na igru nego na posljednje sekunde utakmice i moguću grešku sudaca.

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić nije bio impresioniran španjolskim prosvjedima na sudačku odluku o poništenju pogotka za izjednačenje. "Otišao sam do sudaca jer pravila FINA-e su jasna, apsolutno je zabranjeno emitiranje snimke i na osnovu nje utjecati na odluku sudaca. Kad sudac donese odluku, ona je konačna. Pitao sam kako je moguće da se tako nešto događa, zbog čega je Španjolskoj omogućen specijalan tretman, onda bi se za sve druge ekipe moralo raditi isto. Uostalom tada bismo i mi mogli izuzeti bilo koju sumnjivu situaciju i zatražiti objašnjenje za njeno donošenje. Po meni gol nije bio, ali snimku nisam vidio, odmah sam otišao do njih vidjeti što se događa. Manje-više je i nebitno, nije taj bod toliko bitan ni nama ni Španjolcima".

Kako ocjenjujete igru Hrvatske? "Ako bih morao govoriti u postocima, rekao bih da smo sada možda na 70 posto, imamo još dosta prostora za napredak. Prvenstvo je dugo i najbolje će proći oni što polako napreduju, postepeno podižu formu. Rezultati po skupinama malo znače, turnir je vrlo jak, sve su ekipe spremne i kad bude najbitniji, trebat će biti najbolji, ovo sada je samo uigravanje. Generalno gledajući današnju igru, bilo je malo nepažnje u pojedinim segmentima. Posebno smo radili na njihovom kontranapadu, upozoravali na njega i onda nam se dogode takvi jeftini golovi, ekipa poput naše to sebi ne bi smjela dopuštati".

"Nakon vodstva od tri razlike postali smo nedovoljno agresivni, nismo bili dovoljno aktivni. Obrana je bila dobra, a ovo što nije valjalo, analizirat ćemo i pokušati ispraviti do nove utakmice". Slijedi svjetski prvak, Italija? "Ponavljam, moramo ispraviti greške koje smo danas radili. Talijanska obrana je jaka, na golu imaju Tempestija, jednog izuzetnog golmana i na njemu baziraju svoju obranu. Igraju čvrsti, fizički presing i suci im ga toleriraju. Ponekad je to i psihički, sudac vidi jednog sitnog Španjolca ili Talijana da napada Hinića i automatski misli to nije prekršaj, a zapravo se radi o vrlo žestokim faulovima. Talijani su izvrsni u tome, koriste činjenicu da im suci toleriraju takvu vrlo fizičku igru, ponekad možda i zloupotrijebe pravila, ali svatko ide na svoje prednosti".

"Izvanredni su u kontranapadu, centri su im nešto slabiji, ali vanjski igrači su odlični, stalno uplivavaju, stvaraju prilike. Vrlo su disciplinirana momčad, organizirana, nisu nam nepoznanica, ako je nešto sigurno to je da će biti vrlo teško", zaključio je Rudić.

Strijelac pobjedničkog pogotka iz peterca sedam sekundi prije kraja Sandro Sukno je izjavio: "Bilo je vrlo naporno. Dobro smo krenuli, ali znali smo da neće biti lako čak i ako se na početku uspijemo odvojiti. Pokazali su da su vrhunska momčad i stisli nas, ali najbitnije je da smo pobijedili. Igra je bila bolja nego protiv Grčke, Španjolci su fizički moćniji, dosta uplivavaju i iako je pobjeda protiv Grka rezultatski izraženija, današnja igra bila je na višoj razini. Slično mora biti i protiv Italije, bit će gotovo kao danas, stasom su manji, ali vrlo su brzi, imaju izuzetnu kontru i morat ćemo dobro analizirati pogreške koje smo napravili protiv Španjolske i ne dozvoliti da se ponove".

Sjajni na golu Josip Pavić na kraju je zaključio: "Prelako smo prokockali tri razlike, upozoravali smo na kontru i onda primili nekoliko jeftinih golova. Bili smo previše nestrpljivi i u nekoliko navrata pokušali s individalnim rješenjima, ali obrana je bila dobra, kako poziciona, tako i s igračem manje. Još samo da se šut oslobodi...".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 10:42
    valjda će se ta rezerva podignuti u presudnim utakmicama-sretno dečkima
    Obrisan korisnik
  • signum_temporis31.07.2012. u 17:37
    Mislim da bi trebalo dati minutažu i Vićanu.
    signum_temporis