OI 2012 - Završnica (Ž), četvrtfinale, 07.08.2012, 14:30 h
Španjolska
Španjolska 25:22 Hrvatska
Hrvatska

Hrvatice posustale korak pred borbu za medalje

Ivana Strahija • utorak, 07.08.2012.
Hrvatice posustale korak pred borbu za medalje
Foto: FaH

Hrvatska rukometna reprezentacija pod vodstvom Vladimira Canjuge nije uspjela napraviti onaj krajnji iskorak, prolazak u polufinale, već je njihov olimpijski put zaustavljen utakmicom protiv Španjolske u četvrtfinalu.

Iako pobijedile su Španjolsku u kvalifikacijama za olimpijski turnir, Hrvatice nisu uspjele ponoviti to izdanje i proći u polufinale najveće sportske smotre. Španjolke su bile čvršće, preciznije, sigurnije u napadu i u obrani te su zavrijedile prolazak u polufinale. Ipak ostaje veliki žal za izgubljenom utakmicom četvrtfinala, jer su Hrvatice odigrale ispod razine koju su pokazale protiv Ruskinja i Crnogorki.

Tijekom cijelog susreta izmjenjivalo se vodstvo, Španjolke su počele bolje, Hrvatice su preokrenule na 4:6, Španjolke na 9:8, Hrvatice na 11:12... U prvom je dijelu hrvatski ritam poremetila ozljeda Tatari, koja je "pala" kao žrtva čvrste španjolske obrane u 25. minuti.

Tatari se vratila na parket u drugom dijelu, no svega su desetak minuta Hrvatice bile u svom najjačem sastavu, jer je u 40. minuti ozlijeđena Penezić, a to se pokazalo ključnim za daljnja događanja. Iako je vratarka Jelčić odradila odličnu rolu na vratima, u polju nije bilo dovoljno preciznosti da se njen trud pretvori u golove u protivničkoj mreži.

U utakmicu dakle bolje kreću Španjolke, koje su brzo shvatile da je hrvatska obrana propusna, pa su uz dodatnu pogrešku Franić otvorile s 2:0. Kapetanica Tatari međutim pogađa za smanjenje u trećoj minuti, a u 12. Hrvatska ima vodstvo od +2 nakon golova Zebić i Bašić, iako je na klupi isključena Milanović-Litre.

Španjolkama je za preokretanje rezultata trebalo svega pet minuta, a pomoglo je još jedno dvominutno hlađenje za Milanović-Litre. Španjolska ostaje u prednosti, a dodatni je problem Hrvatskoj stigao u 25. minuti, kad je u gužvi ozlijeđena Tatari. Na 11:10 Canjuga traži minutu predaha, u kojoj svojim rukometašicama pokušava objasniti da se protivnica ne moraju bojati i da im moraju stati bliže te ne izbjegavati kontakt.

Time-out je Hrvatskoj omogućio da se malo bolje koncentrira te odmah pogađaju Milanović-Litre i Penezić za 11:12. No, u 29. minuti najbolja igračica Hrvatske je isključena te se u završnicu ulazi u brojčano inferiornom stanju, što Španjolke iskorištavaju za još jedan preokret (13:12).

U drugom dijelu odmah je u akciji hrvatska golmanica, koja sprječava Fernandez da zabije, već to čini Tatari na drugoj strani, pokazavši da udarac kojeg je zadobila nije počinio trajniju štetu. Penezić i Šerić potom vode Hrvatsku na +1 (14:15) te u prednosti Hrvatice ostaju do kobne 40. minute i ozljede Penezić, koja je pala nakon pokušaja prodora.

Isključena je potom i Bašić, a Španjolke znaju iskoristiti nervozu u hrvatskim redovima, pa je na semaforu uskoro 19:16. Canjuga opet traži minutu odmora za konzultacije i poručuje svojim rukometašicama "Penke nema, vi koje ste tu igrajte!", što ponovno donosi kratko poboljšanje u hrvatskoj igri.

Lovrić pa Jovetić vode Hrvatsku na -1, no ponovno su se tada zaredale pogreške u hrvatskim redovima, a Španjolska opet odlazi na +3. Penezić se pokušala vratiti u igru u 52. minuti, no odustala nakon par koraka, a njene suigračice unatoč sjajnoj Jelčić na golu nisu uspjele tako oslabljene do kraja susreta zaprijetiti španjolskoj pobjedi.

Španjolke pobjeđuju s 25:22, a Hrvatskoj ostaje velika žalost, jer je propuštena prilika generacije i konačno uključivanje u borbu za medalje na ozbiljnom natjecanju. Ipak, dobre stvari koje je su Hrvatice pokazale u Londonu daju ljubiteljima rukometa pravo na nadu da će se taj iskorak ostvariti uskoro, a možda već na predstojećem Europskom prvenstvu.

Španjolska - Hrvatska 25:22 (13:12)

Olimpijski rukometni turnir, četvrtfinale
Suci: Horacek, Novotny (Češka)

Španjolska: Lopez, Barno, Alberto 2, Fernandez Ibanez 3, Cuadrado 2, Mangue 3, Aguilar 2, Navarro (10 obrana), Alonso 3, Pinedo 7, Fernandez Molino 3, Amoros, Elorza, Ciobanu

Hrvatska: Grubišić (1 obrana), Tatari 5, Jovetić 1, Šerić 1, Gaće 1, Pušić-Koroljević, Horvat 1, Franić 1, Penezić 3, Jelčić (15 obrana), Lovrić 2, Zebić 3, Milanović-Litre 2, Bašić 2

SEDMERCI: Španjolska 1/3, Hrvatska 2/2
ISKLJUČENJA: Španjolska 6 minuta, Hrvatska 12 minuta

OI 2012 - Završnica (Ž)

četvrtfinale

Brazil19:21Norveška
Španjolska25:22Hrvatska
Rusija23:24Južna Koreja
Francuska22:23Crna Gora

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (Ž)

četvrtfinale

Brazil19:21Norveška
Španjolska25:22Hrvatska
Rusija23:24Južna Koreja
Francuska22:23Crna Gora

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg08.08.2012. u 16:07
    Kad ovo sve citam mislim da bi ekipa s ovog foruma nabila Spanjolsku 10 razlike. Dajte ljudi polako. nije ih nigdje bilo godinama i sad su na ovim igrama stavno ostavile dobar dojam. Zveknule su i jednu Rusiju. Dobro je to. Moglo se i Spanjolsku dobiti ali nisu Spanjolke bas tako lose da je izgubit... [više na forumu]
    interreg
  • matbaric08.08.2012. u 11:55
    Evo ova je prava formula, 4. u grupi pa u polufinale (Brazil i Norveska, Crna Gora i Francuska) + iz nase grupe vec tri ekipe ispale, jedino je Crna Gora uspjela proci.
    matbaric
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 08:00
    Slažem se s skeetom da je ovo zenit ženske rukometne reprezentacije i da slijedi pad. Možda se budu još držale godinu, dvije. Nemamo mi tako širok izbor kao Rusija. Zapravo bi imali da sustav funkcionira i da imamo kvalitetne sportske radnike po školama i klubovima. Slobodno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 23:37
    ja se nadam da ce jos dugo plakati kad vide kakvu su sansu propustile i kad postanu svjesne da se uopce nisu borile kako spada...usle su u tekmu s ciljem da su dosta napravile i da ne treba dalje, nemaju pobjednicki mentalitet, traze izgovor u penezicki, a najgora je bila franic koja u 10 minuta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 23:03
    Evo Crnogorke dobile Francuskinje u zadnjoj sekundi iz sedmerca...Jedine su iz naše grupe prošle u polufinale i idu na Španjolke...Po meni će to biti čista pobjeda CG i još mi je više žao što su danas cure izgubile...Valjda će se vratiti u muškom dijelu turnira...
    Obrisan korisnik