OI 2012 - Završnica (Ž), četvrtfinale, 07.08.2012, 21:30 h
Francuska
Francuska 22:23 Crna Gora
Crna Gora

Bulatović sedmercem nakon isteka vremena odvela Crnu Goru do pobjede nad Francuskom

Igor Šestak • utorak, 07.08.2012.
Bulatović sedmercem nakon isteka vremena odvela Crnu Goru do pobjede nad Francuskom
Foto: Ivana Strahija

Nakon što su plasman u polufinale olimpijskog turnira izborile Norvežanke, Španjolske i Korejke, u posljednjem su četvrtfinalnom susretu plasman među najbolje četiri reprezentacije izborile rukometašice Crne Gore. Nakon izjednačenog susreta i izrazito neizvjesne završnice, pobjedu je Crnogorkama donijela Katarina Bulatović uspješno izvedenim sedmercem nakon isteka vremena. Crna Gora će u polufinalu igrati protiv Španjolske.

U posljednjem četvrtfinalu olimpijskog turnira za rukometašice snage su odmjerile Francuskinje i Crnogorke. Reprezentativke Francuske su u četvrtfinale ušle kao pobjednice skupine B. Natjecanje u Londonu su otvorile senzacionalnom pobjedom nad Norveškom, a u odličnom su ritmu odradile i preostale utakmice u skupini. Upisale su još tri pobjede i remi sa Španjolskom. Crnogorke su natjecanje u skupini A okončale na četvrtom mjestu. Upisale su pobjede nad Angolom i Velikom Britanijom, remi s Rusijom, a izgubile su od Brazila i Hrvatske.

S obzirom na viđeno u grupnoj fazi natjecanja, Francuskinje su u četvrtfinalni dvoboj ušle sa statusom favoritkinja, ali izabranice Oliviera Krumbholza taj status nisu opravdale. Imale su u drugom dijelu vodstvo od tri gola prednosti, ali su dugačkim periodom bez gola omogućile Crnogorkama povratak u utakmicu i ulazak u neizvjesnu završnicu. U junakinju susreta se pretvorila crnogorska vratarka Barjaktarović, koja je zaustavila nekoliko ključnih lopti i omogućila svojim suigračicama napad za pobjedu.

Prvo poluvrijeme obilježila je vrlo izjednačena igra u kojoj nijedna reprezentacija nije uspjela ostvariti značajniju prednost. I Francuskinje i Crnogorke su utakmicu otvorile vrlo uspješno u napadačkom dijelu pa je nakon pet minuta rezultat bio 4:4. Za Crnu Goru su zabijale Popović i Katarina Bulatović, dok su se na drugoj strani u strijelce upisale četiri različite igračice.

Francuskinje su svoje napade najčešće završavale udarcima s devet metara, dok su Crnogorke do pogodaka često pokušavale doći gurajući loptu na crtu. U 12. minuti utakmice Popović je postigla svoj treći gol za vodstvo Crne Gore 7:6, a nakon toga je uslijedio period igre kojeg su obilježile pogreške i jednih i drugih rukometašica, ali i česti promašaji pa su golovi padali u znatno sporijem tempu. Francuskinjama je trebalo čak pet minuta da izjednače na 7:7, dok su Crnogorke propustile četiri prilike za bijeg na dva gola prednosti.

Igra gol za gol nastavljena je sve do 26. minute, kada su Francuskinje golom Baudouin povele s 13:11. No, to je vodstvo bilo kratkog vijeka zahvaljujući pogocima Jovanke Radičević. U završnici poluvremena su obje ekipe imale prilike za odlazak na odmor s vodstvom, ali im je put do mreže u posljednje dvije minute ostao nepoznanica. Valja istaknuti da je posljednjih pet minuta prvog poluvremena na vratima Crne Gore bila 18-godišnja Marina Vukčević i da je obranila tri od četiri šuta francuskih igračica.

Francuskinje su pronašle lijek za vratarku Vukčević na početku drugog poluvremena. Golovima Lacrabere i Pineau su povele s 15:13, a nakon nekoliko neuspješnih napada s obje strane, u 39. minuti su golom Signate stigle do plus tri. S nekoliko odličnih obrana se istaknula i francuska vratarka Leynaud, a zaustavila je i sedmerce Bojane Popović i Milene Knežević.

U idućim minutama Francuskinje su održavale prednost od dva do tri gola prednosti. Ipak, od 44. do 53. minute su ostale bez postignutog gola, što zbog odlične obrane Crnogorki i vratarke Barjaktarović, a što zbog vlastitih pogrešaka. Crnogorke su loš period Francuskinja iskoristile samo djelomično. Stigle su na gol zaostatka, ali nisu uspjele izjednačiti. Francusku sušu je prekinula Kamto Njitam.

U posljednjih pet minuta ušlo se s vodstvom Francuske 21:20, ali je tri i pol minute do kraja prvo izjednačenje u drugom poluvremenu Crnogorkama donijela Popović. Imale su i priliku za vodstvo, ali je šut Jovanović prošao kraj gola. Leynaud je bacila loptu u kontru, Dembele ju je uhvatila, a Miljanić napravila prekršaj za isključenje i sedam metara.

Tada se ponovno ukazala Barjaktarović, koja je obranila sedmerac i još jedan udarac, a vodstvo Crnoj Gori je s igračicom manje donijela Katarina Bulatović. Na ulasku u posljednju minutu Francuska je zaradila novi sedmerac, koji je realizirala Lacrabere za 22:22. Posljednji napad je pripao Crnoj Gori, a suci su nakon sudara Ayglon i Mehmedović u posljednjim sekundama pokazali na sedam metara. Vrijeme utakmice je isteklo, a udarac sa sedam metara je uspješno realizirala Katarina Bulatović i odvela svoju reprezentaciju u polufinale Olimpijskih igara.

Najefikasnije igračice Crne Gore bile su Popović i Katarina Bulatović sa šest, te Radičević s četiri pogotka. U redovima Francuske su se istaknule Signate s pet te Ayglon i Dembele s tri gola. Barjaktarović i Vukčević su prikupile 15 obrana, dok je Leynaud zaustavila 12 udaraca.

Francuska - Crna Gora 22:23 (13:13)

Olimpijski rukometni turnir, četvrtfinale
Suci: Per Olesen, Lars Ejby Pedersen (Danska)

Francuska: Leynaud (12 obrana), Darleux, Dancette, Kamto Njitam 2, Ayglon 3, Pineau 3, Mendy 1, Baudouin 2, Herbrecht, Dembele 3, Deroin, Tervel, Signate 5, Lacrabere 3
Izbornik: Olivier Krumbholz

Crna Gora: Vukčević (4 obrane), Barjaktarović (11 obrana), Miljanić 1, Radičević 4, Đokić 1, Jovanović 1, Radović, Bulatović A., Savić 1, Popović 6, Lazović 1, Bulatović K. 6, Mehmedović 1, Knežević 1
Izbornik: Dragan Adžić

SEDMERCI: Francuska 2/4, Crna Gora 6/9
ISKLJUČENJA: Francuska 4 minute, Crna Gora 6 minuta

OI 2012 - Završnica (Ž)

četvrtfinale

Brazil19:21Norveška
Španjolska25:22Hrvatska
Rusija23:24Južna Koreja
Francuska22:23Crna Gora

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (Ž)

četvrtfinale

Brazil19:21Norveška
Španjolska25:22Hrvatska
Rusija23:24Južna Koreja
Francuska22:23Crna Gora

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10808.08.2012. u 10:15
    plus da Crnogorke (i ZRK Buducnost) imaju najsmirenijeg trenera kojeg sam u rukometu vidio; nema vristanja ili psovanja/vredanja a la Vukovic ili Trefilov
    narada108
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 08:12
    Norveska ka cetvrta izbaci Brazil, pobjednika skupine, a onda CG kao cetvrta izbaci Francuskinje, koje su pobjednice skupine. Iz nase grupe u polufinale je usla samo CG koja je bila najlosija u skupini. Jebemti IHF, MOK i hjihova kretenska pravila. Pa se neki cude zasto se u grupi kalkulira i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 01:47
    crna gora prolazi u finale gdje je čeka južna koreja. koreja će kazniti norvešku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 01:14
    Bravo nase djevojke,hvala vam od srca za ovu radost,vi ste prave herojke.Zao mi je sto su Hrvatice ispale,nadam se da ce do medalje zajedno sa nama u vaterpolu i pogotovo do zlata u rukometu,jer su kauboji pravi momci zaista.Zlato za nas u zenskom a za vas u muskom rukometu bio bi rasplet iz snova
    Obrisan korisnik
  • narada10808.08.2012. u 00:59
    A cijelo vrijeme kad gledam ove OI, nesto mi se mota po glavi o cemu se rijetko prica, ali sta je cista cinjenica. Te po uspjesima "velike" nacije kao Francuska, Spanjolska, Italija u razvoju njihovih sportova masivno profitiraju od Evropske Unije. Nisam siguran, ali ima sredstva za... [više na forumu]
    narada108