Ostali sportovi

Stari vaterpolski znanci plivaju za polufinale

Ana Legradi • srijeda, 08.08.2012.
Stari vaterpolski znanci plivaju za polufinale
Foto: FaH

Olimpijske igre u Pekingu su neslavno završile za tri lidera u svjetskom vaterpolu. Srbija i Crna Gora su se borile s politikom i unutarnjim previranjima između igrača, a Hrvatska sama sa sobom. Zlato je u psihički oslabljenoj konkurenciji osvojila Mađarska, srebrom se okitio SAD, a Srbija je u ogledu za zaborav s Crnom Gorom izvukla 6:4 i okitila se broncom. Od Pekinga se malo toga promijenilo i u četvrtfinalu se našlo staro društvo, uz dva noviteta. Pametniji za iskustvo stari znanci u Londonu nemaju namjeru riskirati, a gledatelje očekuju četiri vrhunska vaterpolska susreta.

Španjolska - Crna Gora

U Kini prije četiri godine Crna Gora je kao debitant na Olimpijskim igrama upisala visok poraz od Španjolske uz 6:12 u skupini. U posljednjem susretu s Australijom je odigrala neriješeno (5:5), ali je bodovima uhvatila zadnji vlak za četvrtfinale. Preko Hrvatske se probila do Mađarske, upisala poraz od 9:11 i svoj prvi pohod na olimpijsko odličje zaokružila na četvrtom mjestu.

Španjolci u skupini nisu ostavili posebno impresivan dojam, poraženi su i od Italije 10:7 pa se momčad Ranka Perovića, na krilima srebra iz Eindhovena, već vidi u polufinalu. Probleme bi im mogao stvoriti Albert Espanol LIfante i Felipe Perrone Rocha, najbolji strijelci Španjolske na turniru. Susret je na rasporedu u 15,30 sati.

Australija - Srbija

Najizvjesniji susret će svakako biti onaj između Australije i Srbije. Momčad Dejana Udovičića bi po svemu sudeći samo s Andrijom Prlainovićem i Filipom Filipovićem mogla doći do polufinala. Utakmica četvrtfinala između Australije i Srbije je na rasporedu u 16.50 sati.

Italija - Mađarska

U 19.40 sati počinje prava poslastica za gledatelje u Water polo Areni, ogled aktualne olimpijske pobjednice Mađarske i svjetskih prvaka Talijana. Realno, nešto stariji sastav Mađara bi Talijani mogli nasukati već do prvog poluvremena.

Godine 1948. reprezentacija Italije je u Londonu uzela prvo olimpijsko odličje, zlatnog sjaja, ali baš kao ni Hrvatska od Atlante i bronce se nije okitila medaljom. Mađarska je neočekivano matiravši protivnike u finalu Igara u Pekingu po deveti puta slavila zlato, ali od 2008. godine nisu imali značajnijih uspjeha, samo bronca iz Eindhovena. U srpnju uoči Igara 2008. godine na EP-u su također osvojili broncu.

Talijani su po dolasku iz Pekinga odmah krenuli u tempiranje forme za Veliku Britaniju. Prvo su u Zagrebu na Europskom prvenstvu uzeli srebro, ove godine u Svjetskoj ligi broncu, a u Šangaju su se okitili zlatom.

Hrvatska - SAD

Nijednom zlatna, nijednom brončana, nijednom s drvenom medaljom Hrvatska ove godine u četvrtfinalu preko SAD-a traži olimpijsko odličje na koje se čeka od Atlante 1996. godine. U Pekingu je vaterpolistima Ratka Rudića u četvrtfinalu presudila Crna Gora sa 7:6. Porazom od Španjolske s 9:11 skrasili su se na šestoj poziciji. Sistem od dvije skupine po šest reprezentacija je nakon natjecanja po skupinama dao prve polufinaliste, a preostale četiri ekipe su međusobno igrale za prolaz u polufinale.

Hrvatska je u četvrtfinale ušla s osam bodova koliko i SAD, ali uz manju gol razliku. SAD si je olakšao put do medalje i u polufinalu uz tada nevjerojatnih 10:5 ostavio iza leđa Srbiju. U Londonu je promijenjen sustav, nakon natjecanja po skupinama četvrtfinale igraju prve četiri momčadi iz A i B skupine, a pobjednici odlaze u polufinale.

Dok je Hrvatska imala stopostotni učinak u skupini A, SAD je bio na mukama s rivalima iz Pekinga, Srbijom i Mađarskom, uz nepovoljan rezultat u oba susreta, 6:11. SAD bi mogao biti neugodan protivnik, ako Hrvati ostanu bez ideja po 13 minuta ili zakažu s igračem više. Raspoloženi centar imenom Nikša Dobud i dva iskusna golmana pored Sandra Sukna i Mihe Boškovića su aduti koje Rudić priprema za branitelje srebra iz Pekinga. Forma koju su tempirali četiri godine ovaj puta ne smije zakazati, cijena poraza je previsoka.

Posljednji susret četvrtfinala između Hrvatske i SAD-a je na rasporedu u 21 sat.

OI 2012., završnica (M)

četvrtfinale

Španjolska9:11Crna Gora
Australija8:11Srbija
Italija11:9Mađarska
Hrvatska8:2SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012., završnica (M)

četvrtfinale

Španjolska9:11Crna Gora
Australija8:11Srbija
Italija11:9Mađarska
Hrvatska8:2SAD

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 18:58
    Na Rudiću je da ih psihološki pripremi, jer mislim da jedino sami sebe mogu pobijediti. Amerika je pokazala da se ne može nositi s najjačima, ali zajeban je ovaj nokaut sustav. Dosadašnje utakmice ne vrijede ništa. Vrijeme je za vaterpolsku medalju, i to neku malo sjajniju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 15:49
    Srbija, Montenegro, Hrvatska i Madjarska ce biti u polufinalu. Trenutno Srbija je najveci kanditat za zlato. Steta sto mi cemo igrati protiv njih u Polufinalu (naravno ako pobedino Italiju)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 15:33
    Reprezentacija uz koju se najviše nerviram dok je gledam...Imamo najbolje igrače na svitu,najbolju ligu,posli Pro Recca 3 najbolja kluba na svitu i opet smo u kurcu..Pari da igramo u grču ili šta ja već znam pa nikako da napravimo ono za šta smo spremni,a to je da osvojimo sve... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 13:44
    tekma za koju bi prije prvenstva rekao 50:50, danas kažem 55:45 za nas... neće tu biti šetnje, moramo maksimalno odigrat i onda uz malo sreće neće biti problema
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 13:22
    Biti će zajebano s amerikancima do zadnje minute ali tribali bi ovo dobiti.
    Obrisan korisnik