Ostali sportovi

Rudić: "Znanje imamo, snagu imamo, kvalitetu imamo, u finale ćemo ući s najvećim ambicijama"

Iz Londona:Maja Giljanović • petak, 10.08.2012.
Rudić: "Znanje imamo, snagu imamo, kvalitetu imamo, u finale ćemo ući s najvećim ambicijama"
Foto: FaH

Sedma utakmica i sedma pobjeda vaterpolske reprezentacije Hrvatskoj jamči novu, petu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Nakon zlata Sandre Perković i Giovannija Cernogorza, srebra četverca na pariće i bronce Lucije Zaninović vaterpolisti su pobjedom od 7:5 protiv Crne Gore osigurali najmanje srebrnu medalju, ali kako izbornik Ratko Rudić, tako i igrači, vjeruju da su spremni i za korak dalje i najavljuju da će neovisno o protivniku rezultat finala ovisiti o njihovoj sposobnosti da zadrže dosadašnji nivo igre.

"Obrana zaista funkcionira izvrsno, golman nam je u strašnoj formi, na svim smo pozicijama vrlo jaki, a najviše sam zadovoljan činjenicom da od početka turnira dominiramo sve utakmice. Ostaje nam još samo jedna, sad moramo sve dosad odigrano baciti u vodu i okrenuti se finalu", izjavio je poslije polufinalne pobjede nad Crnog Gorom izbornik najmanje srebrnih vaterpolista Ratko Rudić.

"Znanje imamo, snagu imamo, kvalitetu imamo, u finale ćemo ući s najvećim ambicijama. Neovisno o protivniku, moramo zadržati dosadašnji nivo igre, a i psihološka priprema ostat će ista. Mora biti, igrači moraju imati rutinu, moraju se dobro osjećati, a kako se radi o utakmici za najviši plasman, nije im potrebna dodatna motivacija. Ponekad je i obratno, ponekad adrenalin radi prekovremeno i rezultat bude kontraproduktivan, igrači se izgube u prevelikoj želji. Tražimo mirnoću i siguran sam da je ova ekipa sposobna ne podleći tenzijama, ekipa je nova, spremna je i fizički i psihički, mentalno dosta jaka i može napraviti rezultat, može pobijediti svakoga. Naši igrači su vrlo čvrsti, imaju jak karakter i veliku želju, ne gube s pod tenzijom i u stanju su u djelo sprovesti ono što se dogovorimo u svlačionici. Upravo zbog te sposobnosti nošenja s pritiskom ovi igrači su u reprezentaciji, ta mentalna snaga da adrenalin i pozitivnu agresiju usmjeriš u ".

Srbija ili Italija? "Sasvim nam je svejedno, nemamo nikakve preferencije. Mi smo orijentirani na svoju igru, zadržimo li dosadašnju razinu, možemo napraviti još korak dalje. Želimo zlato, srebro nas ne zadovoljava. Naravno da je srebrna medalja na Olimpijskim igrama izvanredan rezultat, došli smo dovde, ali hoćemo i možemo i više. Cijelu godinu igramo dobro, u Svjetskoj ligi, na turnirima, obrana nam funkcionira najbolje u ove četiri godine olimpijskog ciklusa. Obrana je ta koja garantira rezultat i nastavimo li ovako, imamo velike šanse neovisno protiv koga ćemo u finalu igrati".

Granitnu obranu naglašavaju i igrači. Miho Bošković je izjavio: "Obrana, igrač manje i sjajni Pavić, ključ su svih naših pobjeda ovdje uključujući i ovu današnju. Na početku turnira poželio sam da se sa Srbijom sastanemo što kasnije, ali ne zato što ih se bojimo nego zato što smo znali da ćemo se dizati u formi. Tempirali smo svoju igru i doista iz utakmice u utakmicu sve smo čvršći. Danas je bilo naporno, u pojedinim trenucima bilo je to više hrvanje, ali pokazali smo da smo spremni na sve". Gdje je današnja ekipa u usporedbi s onom iz 2007. koja je u Melbourneu osvojila naslov prvaka svijeta? "Igra je dosta slična.Igramo s istom kontroliranom agresivnošću, igra u zoni, obrana s igračem manje, obrana uopće, sve je na sličnoj razini, možda smo sada čak i bolji". Protivnik u finalu? "Nebitno, spremni smo na sve, neka pobijedimo 2:1 ili 22:11, samo da damo gol više ili primimo gol manje".

Sandro Sukno se nadovezao: "Branimo se vrhunski, obrana je naša najjača snaga na tunriru. Teško nas je probiti, Pavić brani vrhunski i nastavimo li ovako imamo šansu osvojiti najsjajniju medalju. Svejedno protiv koga ćemo igrati, bit će teško, dobro ćemo se odmoriti, pripremiti se i pokazati najbolju igru dosad". "Prozvani" Josip Pavić je nastavio: "Opet smo odigrali obranu na najvišoj razini, ostavili smo srce na terenu, dali zadnji atom snage. Nakon četvrtfinalne pobjede pao nam je teret s leđa, u bazen smo ušli slobodno i opušteno, znali smo da smo bolji i da ako damo sve od sebe rezultat neće izostati. Finale? "Nema ničeg ljepšeg, većeg privilegija. Igre su jednom svake četiri godine, netko ih dočeka samo jednom, netko nijednom, u nedjelju je pred nama prilika života". Samir Barać je zaključio: "Fizički je bilo iznimno teško, najteže dosad, ali obrana, Pavić i strpljiva igra donijeli su rezultat. Što se drugog polufinala tiče, Italija se strahovito digla nakon pobjede protiv Mađarske, Srbija je skoro poklekla u četvrtfinalu, vidjet ćemo hoće li prevladati talijanska brza igra i izvrsni golman ili srpski bekovi i centri. Jesmo li favoriti? Mislim da rezultati govore sve".

OI 2012., završnica (M)

polufinale

Hrvatska7:5Crna Gora
Italija9:7Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012., završnica (M)

polufinale

Hrvatska7:5Crna Gora
Italija9:7Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 18:51
    treba uzet zlato!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 00:24
    šta je trener. i srbi i crnogorci su individualno jači od nas
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 23:56
    samo zlato
    Obrisan korisnik
  • majmunoslav10.08.2012. u 23:29
    Rudić je jedan od rijetkih stručnjaka uopće kod nas
    majmunoslav
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 19:53
    Bravo momci........sada u nedjelju po ono jedino sto nam fali u vaterpolu .-)) Iznad sviiiiihhhh:"HRVAAATSKAAA"
    Obrisan korisnik