Ostali sportovi

Crnogorci nemoćni pred briljantnim Pavićem i savršenom hrvatskom obranom!

Zvonka Keliš • petak, 10.08.2012.
Crnogorci nemoćni pred briljantnim Pavićem i savršenom hrvatskom obranom!
Foto: FaH

Bravo Barakude, bravo Ratko Rudić, bravo Josip Pavić! Hrvatska je u finalu Olimpijskih igara nakon što je sa 7:5 u polufinalu svladala Crnu Goru. S najmanje srebrnom medaljom hrvatskih vaterpolista, Hrvatska će u Londonu ubilježiti najuspješnije ljetne OI do sada, a rukometaši i vaterpolisti mogu ih učiniti još sjajnijima...

Punih 16 godina Hrvatska je u vaterpolu bila bez olimpijskog odličja, ali u Londonu je taj niz prekinut. Fenomenalnom igrom protiv Crne Gore, posebno u obrani koja igra briljantno na ovim OI, Barakude su osigurale finale i novu medalju Hrvatskoj!

Hrvatski protivnik u bazenu vaterpolske Arene, 14. dana Olimpijskih igara želio je ponoviti četvrtfinale proteklog turnira u Pekingu te tako stići do svog prvog olimpijskog finala u povijesti. Nakon četiri upisane pobjede, jednog poraza te jednog remija Crna Gora je pokazala kako je protivnik koji nikako ne smije biti olako shvaćen, a činjenica kako im je napad u punom sjaju te da gotovo nijedan njihov suparnik nije primio manje od 11 golova upozorava izabranike Ratka Rudića na još čvršću obranu, još pametniji napad te igru sličnu ili još bolju od one pokazane protiv Amerikanaca u četvrtini finala.

Već pred sam susret znalo se kako će dvoboj Hrvata i Crnogoraca biti izuzetno težak te da će se u bazenu odvijati ona prava polufinalna borba, vrijedna finala Olimpijskih igara. Pomalo nervozno krenule su Barakude u dvoboj te su već u prvom napadu Crnogoraca zaradile isključenje, a Aleksandar Ivović tek po povratku Burića plasira loptu u mrežu hrvatskog vratara. Nakon što Hrvati ne koriste svoj napad, isto čine i Crnogorci kod kojih sada griješi prvi strijelac turnira..

Hrabar i uspješan potom je na nepostavljenu obranu bio Andro Bušlje koji postiže prvi hrvatski pogodak te poravnava rezultat na 1:1. Iako obrana iz proteklih ogleda još nije bila na svom najvišem nivou, Pavić je bio na visini zadatka, dok nervozu od Hrvata tada počinju preuzimati njihovi protivnici. Sve to dobro primjećuje Petar Muslim koji zabija za 2:1, dok se na njega nadovezuje i Ivan Buljubašić trećim hrvatskim pogotkom u utakmici.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Sandro Sukno s dva postignuta pogotka, dok su najbolji kod Crne Gore bili Aleksandar Ivović i Vladimir Gojković također s dva gola. Odličan je, pak, na hrvatskim vratima bio Josip Pavić s čak 13 sakupljenih obrana.

Proradila je tada hrvatska obrana, izgledala je sve čvršće i bolje, Pavić u svojim obranama nije posustajao te je Hrvatska izgledala izuzetno dobro, kao i do sada, dok Crnogorci, pak, upisuju sve više promašenih šuteva i vratnica.

Iako se Sandro Sukno potrudio kako bi prvi dohvatio loptu te osigurao hrvatski napad, on završava crnogorskim blokom, no Josip Pavić na suprotnoj strani naprosto ne dozvoljava loptama da završe u mreži iza njega. Novi hrvatski napad Sukno ovoga puta realizira za vodstvo 4:1, a dok Pavić upisuje svoju šestu obranu, Burić se pobrinuo za nastavak hrvatske serije i dominacije te odlazak na predak s +4 i 5:1.

Odlična igra nastavljena je i u trećoj četvrtini u kojoj Mlađan Janović osvaja loptu za prvi napad Crnogoraca, no hrvatski je blok ponovno na pravom mjestu. Za novi pokušaj Barakuda za pogodak izborio se Sukno čiji promašaj na drugoj strani kažnjava Boris Zloković koji uspijeva postići tek drugi crnogorski gol u susretu.

Nestrpljivi cu Crnogorci bili za vrijeme hrvatskog napada, a prekršaj Predraga Jokića na hrvatskom centru rezultira petercem za Mihu Boškovića koji u ovakvoj prilici ne griješi i postavlja 6:2. Napeto je i borbeno bilo u narednim trenucima, europski viceprvaci rade dobar presing na svjetsku broncu, dvostruka isključenja ne postaju rijetkost, a Vladimir Gojković smanjuje zaostatak svoje ekipe na "minus tri" (3:6).

Pomalo nervozni tada bivaju hrvatski protivnici te nakon novih isključenja na obje strane Gojković Hrvatskoj osigurava drugi peterac u susretu, a Sandro Sukno mirno i sigurno koristi dobivenu priliku te vraća Hrvatsku na +4 (7:3). Do konca trećeg dijela ogleda hrvatski blok ne posustaje kao ni Pavić koji upisuje svoju devetu obranu, dok Zloković zarađuje novo isključenje.

Sukno se u nastavku ponovno pobrinuo za prvi hrvatski napad, no on ne biva iskorišten, dok Crnogorce u pokušaju za smanjenje vodstva na novo zaustavlja vratar Barakuda. Ne može ni hrvatska hobotnica uvijek sve obraniti stoga lopta Gojkovića pronalazi put u hrvatski gol (4:7). Uslijedile su tada zahtjevne i naporne minute koje obiluju brojnim promašajima na obje strane, a završavaju Muslimovom vratnicom kada Hrvatska ima igrača više.

Rezultatski post prekida Aleksandar Ivović odličnom kontrom za 5:7, Obradović na ulasku u posljednju minutu ne biva uspješan, dok Pavić stavlja točku na i svojom 13. obranom i Hrvatska nakon punih i dugih 16 godina odlazi u finale Olimpijskih igara.

Sjajna igra, sjajan uspjeh, ali Barakude još nisu gotove u Londonu, i sami su najavili - spremni su za odlazak do kraja. Zašto i ne bi bili, imaju kvalitetu, igru, trenera i vratara upravo za to!

Hrvatska - Crna Gora 7:5 (3:1, 2:0, 2:2, 0:2)

Olimpijski vaterpolski turnir, polufinale:
Suci: Daniel Flahive (Aus)/Georgios Stavridis (Grč)

Hrvatska: Pavić (13 obrana), Vićan; Burić 1, Bošković 1, Dobud, Joković, Buljubašić 1, Muslim 1, Bušlje 1, Sukno 2, Barač, Hinić, Obradović
Izbornik: Ratko Rudić

Crna Gora: Šefik, Šćepanović; Brguljan, Pasković, Petrović, Drašković, Radović, Janović M., Janović N., Ivović 2, Zloković 1, Gojković 2, Jokić
Izbornik: Ranko Perović

Peterci: Hrvatska: 2/2; Crna Gora: -

OI 2012., završnica (M)

polufinale

Hrvatska7:5Crna Gora
Italija9:7Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012., završnica (M)

polufinale

Hrvatska7:5Crna Gora
Italija9:7Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 18:30
    napokon cili turniti odigran na najvišoj razini,možda prve 2 utakmice malo slabije,al ono protiv SAD-a i ono sinoć su vaterpolo iz snova
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5011.08.2012. u 09:39
    sve čestitke Barakudama!
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 00:19
    Pavića za predsjednika!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2012. u 00:03
    trener+pavić<>trener+alilović. rezultat je jasan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 19:52
    ovo kaj pavic radi,to nije normalno...svaka cast igracima sa njim na celu....jedino me zasmetala ona nonsalantna igra u zadnjoj cetrvtini i cuvanje rezultata,trebalo se igrat do kraja
    Obrisan korisnik