OI 2012 - Završnica (M), polufinale, 10.08.2012, 18:00 h
Mađarska
Mađarska 26:27 Švedska
Švedska

Šveđani kaznili mađarske promašaje i osigurali svoje četvrto finale Olimpijskih igara

Igor Šestak • petak, 10.08.2012.
Šveđani kaznili mađarske promašaje i osigurali svoje četvrto finale Olimpijskih igara
Foto: EPA

Šveđani su prvi finalisti olimpijskog rukometnog turnira. U skladu s očekivanjima, prvo polufinale je bilo vrlo neizvjesno, a Mađare su skupo stajali mnogi promašaji u drugom poluvremenu. Švedska je na odmor otišla s tri gola prednosti, u nekoliko je navrata vodila i s četiri pogotka, ali se nešto slabijom završnicom utakmice dovela u neugodnu situaciju. Mađari nisu znali iskoristiti ponuđeno, pa će morati u borbu za broncu. Šveđani su ovom pobjedom osigurali srebro, a za zlatnu medalju će se boriti protiv boljeg iz dvoboja Francuske i Hrvatske.

Donekle u sjeni velikog okršaja Francuske i Hrvatske ostalo je drugo polufinale Olimpijskih igara. Mađarska i Švedska su reprezentacije koje su do polufinala stigle pomalo neočekivano. Mađari nakon trilera dugog 80 minuta protiv Islanda, a Šveđani pobjedom s dva gola razlike nad europskim prvacima Dancima. Ždrijeb im je omogućio da u polufinalnom okršaju jedan od ovih "autsajdera" osigura olimpijsku medalju, najmanje srebrnu.

U toj su namjeri uspjeli Šveđani. Nakon što su od 1992. do 2000. tri puta zaredom osvajali srebrnu olimpijsku medalju, u nedjelju će imati priliku doći i do prve zlatne. Švedski izbornik Staffan Olsson je kao igrač sudjelovao u sva tri dosadašnja finala Švedske rukometne reprezentacije, a sada će prvi put biti u finalu kao trener. Mađarska je već četiri puta završila na četvrtom mjestu Olimpijskih igara, a da bi istu sudbinu izbjegla u Londonu morat će nadigrati poraženu reprezentaciju u dvoboju Francuske i Hrvatske.

Šveđani su utakmicu otvorili obranom 5-1, dok se Lajos Mocsai odlučio za 6-0. Iznenađujuće, na mađarskom se golu našao Roland Mikler, a ne junak četvrtfinala Fazekas, ali je i vratar Pick Szegeda otvorio utakmicu s nekoliko odličnih obrana. Na otvaranju utakmice se igralo gol za gol, a prednost su do desete minute držali Mađari. Šveđani su prvi put poveli golom Ekdahla du Rietza, a već u idućem napadu im je Källman donio prednost od dva gola.

Mađari su odgovorili s tri uzastopna pogotka, od kojih je dva zabio Putics, a zatim se igralo vrlo izjednačeno sve do rezultata 8:8 kojeg je postavio Ekberg u 17. minuti. Uslijedio je period igre obilježen napadačkim pogreškama pa golova nije bilo sve do 22. minute. Šveđani su u tom periodu imali igrača više i sedmerac, ali nisu uspjeli doći do prednosti.

Do nje su zato došli s igračem manje u posljednjoj trećini prvog poluvremena. Od posljednjih deset minuta prvog dijela, Šveđani su čak šest igrali s čovjekom manje na terenu, ali su u tom periodu izgradili prednost od četiri gola prednosti. Dva isključenja je u razmaku od tri i pol minute zaradio Karlsson, a čim se on vratio u igru, iz nje je na dvije minute izletio Petersen.

Zahvaljujući sjajnim obranama Mattiasa Anderssona i vrlo lošim obrambenim reakcijama mađarske obrane, Švedska je u 29. minuti povela s 15:11. Šveđani su zabijali sa svih pozicija, a posebno raspoložen bio je Ekberg s četiri gola u prvih 30 minuta. Samo tri sekunde prije odmora Csaszar je postigao 12. gol Mađarske u prvom dijelu.

Igrom gol za gol Šveđani su u prvim minutama nastavka uspješno branili svoju prednost od tri pogotka. Mađarska su kola krenula nizbrdo u 36. minuti. Pri rezultatu 19:16 Zubai je napravio prekršaj u napadu, a na drugoj strani je Nagy zaradio isključenje, što su rukometaši Švedske iskoristili za bijeg na četiri gola prednosti.

Mađare je u igru vratio Petersen potpuno nepotrebnim prekršajem za isključenje na 12 metara od vlastitog gola. Konačno je proradio mađarski napad s igračem više pa je u desetoj minuti nastavka Švedska prednost pala na samo jedan gol. Imali su Mađari i priliku izjednačiti, ali je Andersson obranio udarac Puticsa, da bi u idućem mađarskom napadu Sjöstrand obranio sedmerac Csaszaru. Sve te promašaje Švedska je reprezentacija iskoristila za vodstvo 23:20 u 44. minuti.

Mogli su Šveđani i do uvjerljivijeg vodstva, ali se s nekoliko odličnih obrana ukazao Fazekas, kojeg je Mocsai poslao na gol u drugom dijelu. Na ulasku u posljednjih deset minuta Švedska je ostala bez ozlijeđenog Dodera, a našla se i u napadačkoj krizi. Mađari su igrali s igračem manje, ali je Fazekas uspio sačuvati svoju mrežu u dva uzastopna napada pa je osam minuta do kraja utakmice na semaforu stajalo 24:23 za Švedsku.

Mađari su kod rezultata 25:24 za Švedsku propustili još tri prilike za izjednačenje. Fazekas se razbranio, Švedska je bila s igračem manje, ali Mađari nisu uspjeli poravnati rezultat. Kaznio je to Kim Andersson golom za plus dva u 28. minuti. Mađari su uzvratili preko Zubaija, a nakon pogreške Šveđana u napadu, čistu je priliku za izjednačenje propustio realizirati Harsanyi. Šveđani su tako u posljednju minutu ušli s minimalnim vodstvom, Olsson je pozvao minutu odmora, a gol vrijedan finala postigao je Ekdahl du Rietz 20 sekundi prije kraja utakmice. Za konačnih 27:26 zabio je Ilyes 5 sekundi kasnije, ali za nešto više od toga nije bilo vremena.

Najbolji strijelac utakmice došao je iz redova poražene. Bio je to Gabor Csaszar s osam golova. Od njegovih suigrača još se istaknuo Putics s pet pogodaka. Švedsku je do finala predvodio Ekberg sa šest golova, Källman i Andersson su zabili pet. Švedski vratari su prikupili 13, a mađarski 14 obrana.

Mađarska - Švedska 26:27 (12:15)

Olimpijski rukometni turnir, polufinale
Suci: Lars Geipel, Marcus Helbig (Njemačka)

Mađarska: Fazekas (8 obrana), Mikler (6 obrana), Ilyes 3, Csaszar 8, Mocsai 1, Ivancsik 3, Harsanyi 3, Putics 5, Laluska, Nagy, Vadkerti, Zubai 2, Schuch, Lekai 1
Izbornik: Lajos Mocsai

Švedska: Andersson M. (12 obrana), Sjöstrand (1 obrana), Gustafsson, Andersson K. 5, Källman 5, Jernemyr, Ekberg 6, Doder 1, Larholm 1, Karlsson, Jakobsson, Petersen 4, Ekdahl du Rietz 4, Nilsson 1
Izbornik: Staffan Olsson

SEDMERCI: Mađarska 4/6, Švedska 4/5
ISKLJUČENJA: Mađarska 6 minuta, Švedska 10 minuta

OI 2012 - Završnica (M)

polufinale

Mađarska26:27Švedska
Francuska25:22Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (M)

polufinale

Mađarska26:27Švedska
Francuska25:22Hrvatska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 20:36
    Nadam se i vjerujem da će naši večeras dobiti Francuze,ma siguran sam u to!Zanimljivo ako osvojimo četvrto zlato,da smo u ta 4 finala po 2 puta tukli Švede i Nijemce!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 20:32
    @Dario neka dečki dobiju francuziće večeras pa ćemo onda o vikinzima ;) svi mi želimo finale i zlato naših ali rukometaši su do sad išli utakmicu po utakmicu i dovelo ih je tu gdje je. nema preskakivanja da ne bi došlo do spoticanja. naprijed Kauboji :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 20:24
    U nedjelu i Šveđane i Mađare čeka već toliko puta viđeno od njih i novi bolni šamar i za jedne i za druge,a to je da će Mađari po peti puta izgubiti meč za broncu na OI,a Švedi će izgubiti svoje četvrto finale OI,to je 1000% sigurno!
    Obrisan korisnik
  • narada10810.08.2012. u 20:24
    narada108
  • Obrisan korisnik10.08.2012. u 20:07
    mađare je i teško stajala činjenica da švedi u prvom poluvremenu imaju po isključenje u 10 minuta i sa +1 odlaze na +4. čestitke Švedima i ponovila se Atlanta :D
    Obrisan korisnik