Ostali sportovi

Obrana Barakuda protiv agresivnog i pokretljivog vaterpola Settebella odlučuje o zlatu

Matej Milanović • nedjelja, 12.08.2012.
Obrana Barakuda protiv agresivnog i pokretljivog vaterpola Settebella odlučuje o zlatu
Foto: FaH

Nakon 16 godina čekanja, Hrvatska i Italija ponovno imaju olimpijske medalje u vaterpolu. Zadnji dan olimpijskih igara međusobno će razigravati za zlato, za uspjeh koji će dati krunu jednoj od ovih dviju generacija, koje su vaterpolo vlastite zemlje posljednjih godina vratile u svjetski vrh. Za broncu će se, kao i u Pekingu, boriti Srbija i Crna Gora.

Olimpijski turnir vaterpolista stigao je do finala. Nakon 16 godina olimpijsku medalju ponovno imaju Italija i Hrvatska, dvije vaterpolske velesile koje su dugo izbivale iz borbe za najviše pozicije na olimpijskim turnirima. Ova utakmica je prilika generacije za obje reprezentacije. Hrvatska bi time okrunila period pod vodstvom Ratka Rudića, u kojem su se Barakude vratile velikim rezultatima i u kojem je već osvojeno svjetsko i europsko zlato i fali samo ono olimpijsko.

Italija bi se, pak, pobjedom potpuno vratila u svjetski vaterpolski vrh. U posljednje dvije godine Settebello se zahvaljujući Sandru Campagni vratio iz anonimnosti i postao europski doprvak i svjetski prvak. Olimpijsko zlato na najbolji bi mogući način zatvorilo taj krug.

U međusobnim susretima na velikim natjecanjima Hrvatska ima osam pobjeda, pet poraza i dva neodlučena rezultata. U nokaut utakmicama je 3:3, odnosno 3:2 za Hrvatsku ako se ne broji utakmica iz Atene 2004., kada su obje reprezentacije podbacile te su se našle u borbi za sedmo mjesto.

Hrvatska je u Londonu pobijedila sedam puta u sedam utakmica i, izuzev dvoboja sa Španjolskom, sve su pobjede bile uvjerljive. Dugovi iz Pekinga već su odrađeni u protekle dvije utakmice, ostaje onaj iz Šangaja prošle godine. Tada je Italija preko Hrvatske ušla u finale i potom postala prvak svijeta. Glavna odlika Barakuda u Londonu je fenomenalna obrana, na kojoj su izgrađene sve dosadašnje pobjede i na kojoj se mora izgraditi i pohod na zlato. Do sada je obrambeni bedem funkcionirao odlično, a na vratima je Josip Pavić bio fantastičan. Ako tako budu funkcionirali i u finalu, Settebellu će trebati savršena predstava da bi se mogao nadati pobjedi.

Susreti Hrvatske i Italije na velikim natjecanjima

EP 1993, skupina: Italija - Hrvatska 13:7
SP 1994, polufinale: Italija - Hrvatska 8:5
EP 1995, druga faza: Hrvatska - Italija 8:8
OI 1996, skupina: Italija - Hrvatska 10:8
OI 1996, polufinale: Hrvatska - Italija 7:6 (produžeci)
SP 1998, druga faza: Hrvatska - Italija 9:9
EP 1999, skupina: Hrvatska - Italija 7:6
EP 2003, skupina: Hrvatska - Italija 6:3
OI 2004, za plasman od 7.-10.: Italija - Hrvatska 11:7
EP 2006, skupina: Italija - Hrvatska 9:8
EP 2008, četvrtfinale: Hrvatska - Italija 8:7
OI 2008, skupina: Hrvatska - Italija 11:7
EP 2010, skupina: Hrvatska - Italija 8:5
EP 2010, finale: Hrvatska - Italija 7:3
SP 2011, polufinale: Italija - Hrvatska 9:8
OI 2012, skupina: Hrvatska - Italija 11:6

Izbornik Rudić nakon utakmice s Crnom Gorom jasno je rekao: "Zadržimo li dosadašnju razinu igre, možemo napraviti još korak dalje. Želimo zlato, srebro nas ne zadovoljava. Obrana je ta koja garantira rezultat i nastavimo li ovako imamo velike šanse u finalu."

S druge strane su Talijani koji su postepeno rasli kroz turnir. Krenuli su loše, remizirali s Grčkom, loše odigrali s Hrvatskom i pritom doživjeli težak poraz, a potom su loše odigrali i sa slabašnim Kazahstanom. No, kada je postalo bitno Settebello je zaredao pobjede. Prvo je pala Španjolska u skupini, a potom Mađari i Srbi u nokaut fazi. Te pobjede su Talijanima dale krila i na njima oni žele izgraditi pobjedu u finalu.

Kako i sam izbornik Sandro Campagna kaže, izvukli su pouke iz poraza u skupini i znaju koji je recept za pobjedu: "Nismo bili pravi na početku turnira, ali i ovako je naš cilj bio doći u pravu formu za četvrtfinale. Međutim, onaj poraz od Hrvatske nas je iznenadio. Kad smo se vratili na 5:5 na polovici susreta, opet su oni prešli u vodstvo i mi smo na to odgovorili individualno, a ne kao momčad. Mi smo momčad i to ne smijemo nikad zaboraviti. Hrvatska je jako solidan sastav, svi su 100% spremni i imaju malo slabih točaka. Ali ih imaju i mi moramo pokušati pretvoriti njihovo samopouzdanje u nesigurnost, a do toga možemo samo jako žestokim vaterpolom, punim kretanja. Da bi ih se pobijedilo treba pokazati savršenu igru, miks taktike i brzine. Poraz koji su nam nanijeli u skupini samo je dodatni motiv. Oni kažu da su došli osvojiti zlato, ali mi sigurno nismo tu da bi osvojili srebro."

Ovo finale imat će posebnu važnost za izbornike finalista. Naime, prije 20 godina njih dvojica su s Italijom osvojili Olimpijske igre u Barceloni. Rudić je tada bio izbornik, a Campagna igrač. Aktualni talijanski izbornik kratko se osvrnuo i na to: "Sanjao sam olimpijsko finale protiv Rudićeve Hrvatske. Mi smo veliki prijatelji i imamo veliki respekt jedan prema drugome, ali ovog puta bit ćemo neprijatelji."

Finale između Hrvatske i Italije na rasporedu je u 16 sati i 50 minuta po hrvatskom vremenu.

U 15:30 će, pak, u bazen izaći Srbija i Crna Gora u borbi za broncu, baš kao i u Pekingu. Tada je u dvoboju razočaranih slavila Srbija, 6:4. I jedni i drugi su se u Londonu nadali nastupu u finalu i do bronce će vjerojatno doći ekipa koja se psihološki bolje oporavila od poraza. Crnogorski vaterpolisti Nikola Janović i Predrag Jokić, u svojim su izjavama pred utakmicu upravo to naveli kao ključni faktor u utakmici.

Uz to, Crnogorci imaju velik motiv u činjenici da bi, iako brončana, to bila njihova prva olimpijska medalja u vaterpolu. Srbi, pak, žele četvrti put zaredom završiti na postolju i ujedno se moraju pokušati medaljom iskupiti za neosvajanje zlata, kojeg je srpska javnost očekivala ove godine. Ipak, Srbi su preko izbornika i kapetana već nakon četvrtfinalne utakmice s Australijom dali do znanja da se teško nose s tim pritiskom i pitanje je kako će reagirati nakon poraza od Italije. Hoće li ih on psihološki potpuno potopiti, ili će rasterećeni od pritiska lova na zlato uspjeti odigrati smireno i doći do medalje.

Psihološki faktori na stranu, ovo je okršaj dviju reprezentacija koje se uglavnom pouzdaju u svoje napade. I jedni i drugi uglavnom zabijaju više od deset golova po utakmici i kada im to u Londonu nije uspjelo stizali su porazi. Već su se susreli u skupini i tada je u jednom jako tvrdom dvoboju završilo neodlučeno, 11:11. Vjerojatno će i utakmica za broncu biti izuzetno tvrda i borbena i momčad koja bude psihološki jača najvjerojatnije će se uz Italiju i Hrvatsku popeti na postolje.

Olimpijske igre, Finale:
Hrvatska - Italija 16:50h

Za 3. mjesto:
Crna Gora - Srbija 15:30h

OI 2012., završnica (M)

za 3. mjesto

Crna Gora11:12Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012., završnica (M)

za 3. mjesto

Crna Gora11:12Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy12.08.2012. u 11:24
    ajmo dečki!!!!!!!!!!
    danchy