Ostali sportovi

Posljednjeg dana Igara hrvatski vaterpolisti napadaju prvo zlato u povijesti, rukometaši s Mađarskom za broncu

Piše:Igor Šestak • nedjelja, 12.08.2012.
Posljednjeg dana Igara hrvatski vaterpolisti napadaju prvo zlato u povijesti, rukometaši s Mađarskom za broncu
Foto: FaH

Olimpijske igre u Londonu stigle su do svog posljednjeg dana. Dana kada će Britanci na ceremoniji svečanog zatvaranja predati olimpijsku zastavu Brazilcima, organizatorima idućih Igara u Riju de Janeiru. No, prije toga sportaši moraju međusobno raspodijeliti preostalih 15 kompleta olimpijskih medalja. Posljednjeg dana natjecanja na rasporedu su završnice momčadskih sportova, u kojima će nastupiti i jedini hrvatski predstavnici, a na borilišta će još maratonci, boksači, hrvači, biciklisti, ritmičarke i petobojke.

Hrvati u Londonu

Treću nedjelju Olimpijskih igara dočekale su dvije hrvatske selekcije i obje će, kako to i priliči posljednjem danu, u borbu za medalju. Vaterpolisti za onu najsjajniju, a rukometaši za broncu.

Izabranici Ratka Rudića imaju priliku doći do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog vaterpola. Od osamostaljenja Hrvatske vaterpolska je reprezentacija osvojila brojne medalje i stigla do velikih uspjeha, ali nije uspjela osvojiti olimpijsko zlato. Ova generacija ima veliku priliku okititi se londonskim zlatom i upotpuniti tu kolekciju.

S obzirom na dosadašnje nastupe i sjajne igre koje su prikazali u londonskom bazenu, ne treba bježati od činjenice da su Hrvati favoriti za pobjedu u velikom finalu. Svjestan je toga i izbornik Rudić: "Obrana zaista funkcionira izvrsno, golman nam je u strašnoj formi, na svim smo pozicijama vrlo jaki, a najviše sam zadovoljan činjenicom da smo od početka turnira dominirali u svim utakmicama. Ostaje nam još samo jedna. Zadržimo li dosadašnju razinu, možemo napraviti još korak dalje. Želimo zlato, srebro nas ne zadovoljava."

Hrvatski raspored

Rukomet (M), utakmica za treće mjesto:
12:00 Hrvatska - Mađarska

Vaterpolo (M), finale:
16:50 Hrvatska - Italija

No, status favorita Hrvatima neće donijeti zlato, već ga treba potvrditi u bazenu, u utakmici koja kreće u 16:50 po hrvatskom vremenu. S druge će strane stajati Talijani, svjetski prvaci iz Šangaja 2011. godine. Hrvatska i Italija su se već srele u Londonu, u trećem kolu grupne faze natjecanja, a pobjedu su odnijeli do sada neporaženi Hrvati s uvjerljivih 11:6.

Talijanima je to jedini poraz na Igrama i sigurno će dati sve od sebe kako bi tako ostalo i nakon finalne utakmice. "Protiv Srbije i Mađarske smo pokazali kako se treba nositi s tako jakim momčadima, ne samo snagom, već i inteligencijom, strategijom i kreativnošću. Šanse su protiv Hrvatske 50-50. Moramo dobro obuzdati hrvatske kvalitete", poručio je talijanski izbornik Campagna i time jasno pokazao da Talijane treba itekako ozbiljno shvatiti.

Druga hrvatska selekcija koja će u borbu za odličje je ona rukometna. Na žalost po rukometaše i brojne navijače, Francuzi su u polufinalu bili presnažni za Golužine izabranike pa Hrvatska neće sudjelovati u finalu koje je na rasporedu u 16 sati, već će na parket londonske Basketball Arene izaći točno u podne, u borbu za brončano odličje protiv Mađarske.

Iako su nakon sjajnih šest pobjeda svima porasli apetiti, a ponajprije samim igračima, hrvatski se reprezentativci moraju okrenuti bronci kao novom velikom cilju. Iako možda djeluje kao utješna nagrada, bronca bi bila veliko ostvarenje i za nju se svakako vrijedi pomučiti. Motiv bi im trebala dati i sama pomisao da bi se u slučaju poraza nakon velikog truda i sjajnih igara mogli vratiti kućama bez ičega oko vrata. Ili kako se kaže, s drvenom medaljom, kao što je bio slučaj u Pekingu prije četiri godine.

Bit će to drugi okršaj Hrvata i Mađara na olimpijskom turniru, a prvi je pripao Hrvatima rezultatom 26:19. No, taj susret ne smije nikoga zavarati jer su Mađari svoje najbolje utakmice odigrali u kasnijoj fazi turnira, protiv Srbije i Islanda, a imali su i veliku priliku za ulazak u finale, ali su protiv Šveđana ostali kratki za samo jedna gol.

"Igra se za medalju. Prema tome, o čemu imamo dalje razgovarati. Svaka medalja na Olimpijskim igrama je zlatnog sjaja. Treba napraviti sve i treba dati sve od sebe i sve poduzeti da se sutra pobijedi" izjavio je izbornik Goluža dan nakon teškog poraza od Francuza i ponudio nadu da će Hrvatska u dvoboju za broncu ponovno biti ona prava.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Osim završnih utakmica vaterpolskog i rukometnog turnira, koje su najzanimljivije hrvatskim ljubiteljima sporta, u Londonu će posljednjeg dana biti još mnogo zanimljivih događaja.

Mnogo pažnje privlači finale košarkaškog turnira u kojem će zaigrati reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Španjolske. Amerikanci u taj dvoboj ulaze kao favoriti nakon što su uglavnom bez puno poteškoća izbjegli sve dosadašnje zamke olimpijskog turnira. Španjolci su digli puno bure sumnjivim nastupom protiv Brazila u posljednjem kolu grupne faze natjecanja po skupinama, ali su nakon toga slavili u dva teška europska dvoboja i tako izborili reprizu finala iz Pekinga. Finale je na rasporedu u 16 sati, dok će se u podne za broncu boriti Argentina i Rusija.

U finalu muškog odbojkaškog turnira zaigrat će Rusija i Brazil. Južnoamerikanci su u polufinalu svladali Italiju s glatkih 3:0 te će pokušati doći do svog trećeg olimpijskog zlata. Rusi su bili bolji od Bugarske, a protiv Brazila će pokušati osvojiti prvi veliki naslov od raspada Sovjetskog Saveza. Finalna utakmica je na rasporedu u 14 sati po hrvatskom vremenu, dok će Bugari i Talijani u borbu za broncu krenuti već u 10:30.

Veličanstvenom utrkom na 4x100 metara za atletičare, u kojoj je postavljen novi svjetski rekord, okončani su atletski događaji na Olimpijskom stadionu. Preostao je još samo muški maraton koji kreće u nedjelju u 12 sati po hrvatskom vremenu i koji će povezati najznačajnije simbole Londona i završiti kraj Buckinghamske palače. Na ulicama Londona se očekuje nova bitka Kenijaca i Etiopljana, a nešto snažnije adute, barem na papiru, imaju Kenijci. Pobjednika ovogodišnjeg londonskog maratona Kiproticha, dvostrukog svjetskog prvaka Kiruija te Mutaija, još jednog maratonca iz samog svjetskog vrha. Etiopiju će predstavljati Abshero, Feleke i Sefir, a dobri se nastupi mogu očekivati i od Japanaca te Amerikanaca.

Posljednjeg će se dana podijeliti medalje u čak pet boksačkih kategorija, a u dva finala svoje predstavnike imaju domaćini Igara. U Welter kategoriji će protiv Kazahstanca Sapiyeva za zlato boksati Freddie Evans, dok će u finalu superteške kategorije u ring protiv Talijana Cammarellea izaći Anthony Joshua. Dva kompleta medalja će se dijeliti u hrvanju, u kategorijama do 66 i 96 kilograma za muškarce.

U ritmičkoj gimnastici je na rasporedu momčadski višeboj, a medalje će se još dijeliti i u Cross-country disciplini brdskog biciklizma te u modernom petoboju za žene.

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara počinje u 22 sata po hrvatskom vremenu, a obilježit će ju gašenje olimpijskog plamena, predaja olimpijske zastave organizatorima idućih Igara u Riju de Janeiru 2016. godine te završni mimohod sportaša, na kojem će hrvatsku zastavu ponijeti član srebrnog četverca na pariće Damir Martin. Gledatelje očekuje program u sklopu kojega će nastupiti, između ostalih, Adele, Spice Girls, David Jason i Nicholas Lyndhurst iz Mućki, te Eric Idle, član Letećeg cirkusa Montyja Pythona.

Uoči posljednjeg dana listu osvajača medalja predvodi reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država s 44 zlatne, 29 srebrnih i 29 brončanih medalja. Druga je Kina s 38 zlatnih, 27 srebrnih i 22 brončane medalje, a treća Velika Britanija s 28 zlatnih, 15 srebrnih i 19 brončanih odličja. Hrvatska se s dva zlata, jednim srebrom i jednom broncom nalazi na 32. mjestu, ali bi u slučaju uspjeha vaterpolista i rukometaša posljednjeg dana mogla napredovati za nekoliko mjesta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kojot_5012.08.2012. u 14:24
    Idemo Barakude!!SRETNO U FINALU!!!
    Kojot_50
  • danchy12.08.2012. u 14:04
    na OI svaka medalja je neprocjenjiva, a o zlatu da ne govorimo, pa na prošlih pet Olimpijada smo osvojili 3 zlata i sad imamo priliku na jednima osvojit isti broj zlata. pa to je nešto neviđeno za zemlju od 4,5 milijuna ljudi, najbolji smo u regiji i to treba znat cijenit. Vaterpolisti učinite nas... [više na forumu]
    danchy
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 13:33
    Molim? A zašto nije ni blizu eventualnog rukometnog zlata? Znaći po tvom mišljenju ni zlato našeg Giovannija ništa ne vrijedi? Mi Hrvati smo ponekad stvarno čudni. Svako odličje na OI treba za nas Hrvate biti ponos. Svi naši sportaši predstavljaju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 10:01
    sretno vaterpolistima...ali njihovo zlato nije ni blizu eventualnog rukometnog zlata...zalosno al tako je
    Obrisan korisnik