Rukomet

Olafur Stefansson s 39 godina još uvijek nije prestar za reprezentaciju, legenda pristala na povratak

Damir Žbulj • petak, 28.12.2012.
Olafur Stefansson s 39 godina još uvijek nije prestar za reprezentaciju, legenda pristala na povratak
Foto: Axel Heimken

Proslavljeni islandski rukometaš, 39-godišnji Olafur Stefansson odlučio za reprezentativni povratak, kako bi pomogao svojoj zemlji na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Ozljedom Alexandera Peterssona, desnog vanjskog Rhein-Neckar Löwena, izbornik Aron Kristjánsson, koji je reprezentaciju preuzeo nakon ovogodišnjih Olimpijskih igara, našao se u problemima na toj poziciji, no, izgleda kako Stefansson još uvijek nije prestar za reprezentativne napore...

Legenda islandskog, ali i svjetskog rukometa Olafur Stefanson najavio svoj reprezentativni oproštaj nakon što je na posljednjim Olimpijskim igrama Island zaustavljen u četvrtini finala od Mađara.

Međutim, Stefansson se odlučio za povratak iz mirovine kako bi u Španjolskoj na Svjetskom prvenstvu pomogao svojoj reprezentaciji u ostvarenju što boljeg rezultata. Alexander Petersson otpao je s izbornikova popisa zbog ozljede pa je novi izbornik Aron Kristjánsson, koji je kormilo nacionalne selekcije preuzeo nakon Londona od Gudmundura Gudmundssona, tražio adekvatnu zamjenu za poziciju desnog vanjskog.

Pronašao ju je u neuništivom Stefanssonu, koji s 39 godina na leđima još uvijek nije za otpis te se našao na popisu za pripreme.

Čile u Španjolskoj bez svoje legende

Čile je za svjetsko prvenstvo u Španjolskoj ostao bez usluga svog najboljeg i najpoznatijeg igrača, kapetana, bivšeg igrača Barcelone, a sada člana mađarskog Veszprema. Stasiti pivot Marco Oneto Zuniga ozlijedio se na treningu te ga na rukometnim terenima neće biti najmanje mjesec dana. Ionako slabašna reprezentacija, koja je na svjetskim smotrama nastupila još samo prije dvije godine u Švedskoj sada će biti dodatno oslabljena i u velikim problemima pred nastupe protiv Islanda, Danske, Rusije, Makedonije, ali i Katara.

Iako je od ljeta bez kluba, nakon bankrota AG Kobenhavna, Stefansson je najavio kako će od nove godine zaigrati za katarski rukometni klub Lekhwiya SC te kako će biti spreman za svjetsku smotru.

Island je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Švedskoj zauzeo šestu poziciju te su još uvijek bez medalje s ove vrste natjecanja. Najveći uspjeh bila im je europska bronca iz Austrije 2010. te olimpijsko srebro iz Pekinga 2008. godine.

Stefansson je sastavni dio islandske reprezentacije već gotovo 20 godina, godinama je njihov najbolji i najkonstantniji igrač, upisao je 330 nastupa, a postigao je više od 1500 pogodaka.

Island se u Španjolskoj nalazi u skupini B, zajedno s Čileom, Katarom, Danskom, Makedonijom i Rusijom. Sevilla je domaćin svih utakmica, a Island na otvaranju igra protiv Rusa, 12. siječnja 2013. godine.

Islandski popis za SP u Španjolskoj 2013.:
Vratari: Björgvin Pall Gústavsson (Magdeburg) Aron Rafn Edvardsson (Haukar) Hreidar Levý Gudmundsson (Nötteroy) Daníel Freyr Andrésson (FH)
Pivoti: Kári Kristján Kristjánsson (Wetzlar) Vignir Svavarsson (Minden) Róbert Gunnarsson (PSG)
Krila: Gudjón Valur Sigurdsson (Kiel) Bjarki Már Elísson (HK) Stefán Rafn Sigurmannsson (Rhein-Neckar Löwen) Arnór Thór Gunnarsson (Bergischer) Thórir Ólafsson (Kielce)
Vanjski igrači: Snorri Steinn Gudjónsson (GOG) Ólafur Bjarki Ragnarsson (Emsdetten) Ásgeir Örn Hallgrímsson (PSG) Ernir Hrafn Arnarson (Emsdetten) Ólafur Stefánsson (Lakhwiya Sports Club) Aron Pálmarsson (Kiel) Fannar Thór Fridgeirsson (Wetzlar) Ólafur Gudmundsson (Kristianstad) Ólafur Gústafsson (Flensburg) Sverre Jakobsson (Grosswallstadt) Ingimundur Ingimundarson (ÍR)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 19:45
    sve to stoji, samo je rukomet danas u odnosu na onaj od prije 10-15 godina nemjerljivo brzi i puno vise fizicki za razliku od onoga kada su igrali svedani i saracevic pa je samim time i teze starijim igracima, ali i metlicic sa 37-38 godina je i dalje avion za kopljara, a balic bi valjda i u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 16:23
    P ako ćemo gledati tako Saračević je sa 41 godinom života,2002 bio ponajbolji igrač Fotexa,Tučkin sa 40 a Lavrov sa 42 godine su igrali za Ruse i vodili ih do bronce na OI u Ateni,Wislander,Olsson i Lidngren su do 40 godine igrali za Švede!Ako ćemo govoriti objektivno o Islandskom rukometu,oni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 14:27
    Glavno da su Metličić već nekoliko godina a sada i Balić prestari i van forme čovjek ni kluba nema ali njega se moli da pomogne !! Samo mi nemojte reći da Island nema mladih dobrih igrača pa moraju Olafura zvati! Ili si dobar ili nisi, nisu bitne godine! Inače jedan od najdražih svih vremena!
    Obrisan korisnik
  • Zdren28.12.2012. u 11:39
    olafur legenda
    Zdren
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 10:55
    Nije prestar za reprezentaciju, zato jer na Islandu najvažnije dužnosti predsjednika ili trenera ne obavljaju mafijaši, kao u Hrvatskoj, gdje su glavni izvršni svepredsjednik odbora za hitnost i bivši kvazidomoljubni hdzovski trener.
    Obrisan korisnik