Rukomet

Nepokolebljivi Slovenci bez ozlijeđenog Gajića hitaju u povijest protiv velikih favorita Španjolaca

Ivan Dominik • petak, 25.01.2013.
Nepokolebljivi Slovenci bez ozlijeđenog Gajića hitaju u povijest protiv velikih favorita Španjolaca
Foto: EPA

Dok sve oči, barem kod nas, budu uprte u jedan drugi okršaj, dok sva srca budu uz neke druge igrače na tom drugom okršaju i dok se svi palčevi budu stiskali za neke druge rukometaše - u Španjolskoj će na Svjetskom prvenstvu u rukometu već biti poznat prvi finalist. A tko će on biti, saznat će se nešto ranije, u utakmici na kojoj će biti sve oči, sva srca i svi palčevi moćne zemlje domaćina, udaljene od Hrvatske oko 1.200 kilometara jugozapadno, ali također i nama susjedne zemlje - Slovenije. Španjolska i Slovenija kreću u pohod na svjetski tron prije Danaca i Hrvata - mjesto radnje? Barcelona. U kojoj će, kako bi Miroslav Krleža, doduše za jedan drugi, ukrajinski grad, rekao "pucati kosti", Barcelona u kojoj će se "daviti utopljenici"...

Drugi polufinalni par... Ili, ako baš hoćete, prvi polufinalni par Svjetskog rukometnog prvenstva u Španjolskoj čine upravo ti domaćini - Španjolci, i Slovenci, definitivno i apsolutno najveće i najugodnije iznenađenje ovogodišnje svjetske smotre. Jedina reprezentacija koja lovi povijest na ovom SP-u, iako je već ovim polufinalom u tu povijest već ušla.

Španjolci imaju sve. O Španjolcima se sve zna. O Španjolcima ne treba puno pričati i trošiti riječi. Pa ipak, momčad Valera Rivere stigla je daleko, očekivano daleko ako pitate bilo koga na Pirenejima, ali i bilo koga izvan njih tko rukomet prati, jer osim što su domaćini prvenstva - Španjolci su vrlo jaka i kvalitetna ekipa, strašno ubojita i izbalansirana te je zaslužila svoje ovogodišnje polufinale.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Izbornik Valero Rivera još uvijek njeguje spoj mladosti i iskustva, još uvijek teži igranju brzog rukometa s naglaskom na krila i pivote, ali i bez izbjegavanja vanjskih šuteva. Obrana je standardno dobra, u kojoj god se formaciji nalazila, a predvode je strašna imena između vratnica - Arpad Šterbik, nekad Srbin i danas jedan od rijetkih vratara koji su bili proglašeni najboljim rukometašima svijeta, te odlični Jose Manuel Sierra.

S takvim je vratarima sve mnogo lakše, no Španjolska nije "samo" to. Iako generacije koja je harala svijetom zajedno s hrvatskom generacijom "Paklenih", generacijom koja je stalno boravila u polufinalima i finalima, generacijom s ponajboljim igračima svih vremena - Dujšebajevim, Barrufetom, Uriosom, Masipom i inima - i unatoč tomu što tih zlatnih Španjolaca iz Tunisa i rukometnih virtuoza više nema - Španjolaci i dalje u oba smjera imaju strašna imena.

Prije svega, ispred Sierre i Šterbika, tu su iskusni i prekaljeni Alberto Entrerrios i Albert Rocas, potom već standardizirani Maqueda, Morros, Canellas, Sarmiento, Tomas i na ovom natjecanju briljantni Julen Aguinagalde "na crti". UZ sve njih, vođe momčadi, Španjolska ima još puno mlađih i nadolazećih igrača poput Montora i Arina, a nemaju više legendarnih Ikera Romera, Davisa, Raula Entrerriosa i sličnih, zbog mnogih razloga.

Međutim, to ne umanjuje jačinu Španjolske, kvalitetu njenih igrača, znanje i iskustvo njezina trenera. Španjolci su vrlo jaki, pokazali su to više puta, a dosad su izgubili samo od Hrvatske, dok su se s također jakim Srbima doslovno - poigrali. No, sada slijedi ono pravo i više nema mjesta pogreškama. A Španjolska ih nije radila puno dosad, pretendira na naslov, igra kod kuće, ima potencijal i kvalitetu. Može li je tko zaustaviti? Apsolutno. Mogu sva tri ostala polufinalista. Ali, treba to dokazati i na terenu.

Slovenija s druge strane ulazi u polufinalni dvoboj sa Španjolcima kao reprezentacija koja je napisala povijest svoje zemlje na ovom natjecanju. Slovenci su iznenadili. Šokirali. Ušli su po prvi puta u povijesti svoje zemlje u polufinale Svjetskog prvenstva i time ostvarili najveći uspjeh ikad u svom rukometu. Premda imaju europsko srebro iz domovine i 2004. godine, još uvijek neprežaljene Hrvatima zbog briljantnog Džombe i Pajovičevog prsta u oku Pere Metličića. No ipak, iako je europsko prvenstvo kudikamo jače i napornije od svjetskog, ovo polufinale SP-a u rukometu "globalno gledano" najveći je povijesni rezultat slovenskog rukometa.

Sebastian Skube, slovenski reprezentativac: "Na kraju, imali smo i mnogo sreće, ali važnija je stvar ta da pobjeđujemo. Naš san raste i raste sve više, a polufinalni ogled bit će najveća utakmica za nas u dosadašnjoj povijesti."

A do njega su Sloveniju dovukli prije svih vratari. Primož Prost i sjajni, simpatični 35-godišnjak Gorazd Škof brane sjajno na ovom prvenstvu, i dok je Prost s 42 posto obrana u najviše susreta na prvenstvu, njih sedam, zajedno s Mirko Alilovićem ponajbolji vratar ove manifestacije, i Škof je unatoč slabijem postotku, ali i minutaži, sa svojim nerijetko krucijalnim obranama vrlo zaslužan za ovaj uspjeh. Itekako.

U polju kroz cijelo prvenstvo Slovence predvode odlični šuteri s vanjskih pozicija te pivoti - Jure Dolenec, Jure Dobelšek te Borut Mačkovšek te ponajprije kao kružni napadač Matej Gaber pa i Miha Zvižej. Premda su, istina, najboljeg strijelca imali u na ogromnu žalost po njih izgubljenog, ozlijeđenog i zamijenjenog Dragana Gajića, koji je bio i ponajbolji igrač te strijelac prvenstva.

No, njemu je popustio mišić, ali Slovenci i dalje imaju kolektiv. Kolektivom su i stigli do polufinala, a sada će morati jednostavno promijeniti najistaknutijeg igrača; netko drugi će morati preuzeti odgovornost, netko drugi će morati "potegnuti", ali utakmice u rukometu ne dobivaju pojedinci, čak ni oni najveći, već samo momčadi. Izbalansirane momčadi kakva Slovenija zaista jest.

I ona jest opasna, još uvijek ima kvalitetu, poletnost, zanos, mladost, srce. Slovenci su, kao primjerice Hrvati 2003. polufinalom također protiv Španjolske, ušli u povijest. I sada nemaju više što izgubiti, a mogu jedini dobiti. Tako je najlakše igrati. Ne zaboravljajući pritom da je Slovenija uz Hrvatsku i Dansku dosad jedina neporažena momčad na prvenstvu, koja je sve svoje pobjede izvojevala vrlo karakterno.

A bude li Slovenija u danas u 19:15 sati pokazivala taj karakter u Barceloni, Španjolskoj neće biti lako. Nimalo lako. Jer, utakmice u skupini su jedno, a borba za medalje nešto sasvim drugo.

Prva polufinalna utakmica, Barcelona, SP u rukometu 2013.:
Španjolska - Slovenija, 19:15h

SP 2013 - Završnica

polufinale

Španjolska26:22Slovenija
Hrvatska24:30Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2013 - Završnica

polufinale

Španjolska26:22Slovenija
Hrvatska24:30Danska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 13:33
    Slovenci su me već prošle godine oduševili. Ne znam tko im je izbornik, no vidi se stručan rad iza njega. Bilo je pitanje vremena kad im se pogodit neki bolji raspored pa će proć daleko. To se sada ostvarilo i nadam se da će igrat finale protiv nas. Više volim navijat za "male" zemlje nego za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • đomla25.01.2013. u 12:09
    hehe-ljepota sportneta i njegovih čitatelja/posjetitelja i je da se svaki članak pozitivno secira i ukaže na eventualne greške..Tako se nadam da se autor ne ljuti na ovim konstruktivnim prokazivanjma grešaka ;)
    đomla
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 10:57
    "Slovenci su, kao primjerice Hrvati 2003. polufinalom također protiv Španjolske, ušli u povijest, izborili polufinale SP-a. Brijem da je autor želio reći da su Slovenci pobjedom u četvrtfinalu izborili polufinale SP-a. :)
    Obrisan korisnik
  • Byserabya25.01.2013. u 10:16
    u utakmici na kojoj će biti sve oči, sva srca i svi palčevi moćne zemlje domaćina, udaljene od Hrvatske oko 1.200 kilometara jugozapadno, ali također i zemlje udaljene samo nekoliko stotina kilometara sjeverno. ta zemlja je udaljena od mene nekih 20-ak kilometara, a znam da ima i Hrvata koji žive... [više na forumu]
    Byserabya
  • đomla25.01.2013. u 10:05
    galebe, dobar ti je komentar. I još mi nije jasno da je ta susjedna zemlja sjeverno od Hrvatske. Ako je autor pisao iz svoje pozicije (ne znam-možda je čovjek iz Pule) pa mu je Slovenija sjeverno, Hrvatskoj zasigurno Slovenija nije sjeverno, u najbolju ruku sjeverozapadno)
    đomla