SP 2013 - Završnica, polufinale, 25.01.2013, 19:15 h
Španjolska
Španjolska 26:22(13:12) Slovenija
Slovenija

Šterbik i Canellas slomili Slovence i odveli Španjolsku u borbu za sam svjetski vrh

Zvonka Keliš • petak, 25.01.2013.
Šterbik i Canellas slomili Slovence i odveli Španjolsku u borbu za sam svjetski vrh
Foto: EPA

Španjolska rukometna reprezentacija predvođena odličnim Šterbikom i Canellasom osigurala je svoje mjesto u borbi za ono najsjajnije odličje. Punih 18 minuta igre u nastavku izabranicima Valera Rivere bilo je potrebno kako bi slomili čvrsti otpor hrvatskih susjeda koji će se tako u subotu boriti za broncu.

Španjolska - Slovenija 26:22 (13:12)

Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, polufinale
BARCELONA - Palau Sant Jordi
Suci: Leifsson/Palsson (Island)

Španjolska: Šterbik (12 obrana), Sierra; A. Entrerrios 1, Rocas 1, Maqueda 1, Tomas 2, Sarmiento 2, Aguinagalde 3, Canellas 5, Montoro 1, Morros 3, Ruesga, Garcia 2, Rivera 3, Arino, Guardiola 2
Izbornik: Valero Rivera

Slovenija: Škof (11 obrana), Prost (3 obrane); Bilbija 1, Dobelšek 1, Kavtičnik, Pucelj, Bezjak, Dolenec 6, Skube 1, Bundalo 1, M. Žvižej 2, L. Žvižej, Gaber 1, Zorman 1, Marguč 7, Mačkovšek 1
Izbornik: Boris Denič

Sedmerci: Špa: 1/3; Slo: 2/2
Isključenja: Špa: 4 min.; Slo: 6 min.

Španjolska i Slovenija. Jedna je momčad koja na domaćem terenu želi odsanjati svoj san te dogurati do toliko željene posljednje stepenice svjetske smotre upravo pred svojom publikom. Druga je ekipa koja u proteklih 15 dana naveliko ispisuje rukometnu povijest svoje zemlje te kao i ona prva čini svoje navijače kako na španjolskom tlu tako i pred malim ekranima izuzetno ponosnima.

Rukometna reprezentacija predvođena Valerom Riverom na svom je putu do polufinala upisala tek jedan poraz, onaj protiv Hrvata u posljednjem kolu natjecanja po skupinama, da bi potom prikazala nadasve odličnu igru protiv Srba te se dobrano namučila, ali i iskazala nošena sjajnom podrškom punih tribina u dvoboju s Nijemcima. S druge strane, izabranici Borisa Deniča neporaženi su na svom putu te bez velikog pritiska kreću u nov izazov u dvorani, ili kako je Španjolci vole zvati, palači, Sant Jordi u Barceloni.

Prvi napad u prvom polufinalnom susretu dana pripao je domaćinu koji po svoj pogodak kreće s Tomasom i Riverom na krilima, Maquedom, Sarmientom i Albertom Entrerriosom u vanjskoj liniji te, naravno, Aguinagaldeom na crti. Među slovenskim ih je vratnicama čekao bivši Zagrebaš Škof, dok su Španjolci startali sa Sierrom na golu.

Iako svoju prvu priliku za pogodak Španjolci ne koriste budući da Maqueda šalje loptu daleko preko gola, Slovenac Zorman im svojim koracima, daje priliku za popravak koju ovoga puta ne koristi stariji brat Entrerrios jer se na pravome mjestu nalazi slovenski vratar. Međutim, nisu ni hrvatski susjedi uspješni stoga se na prvi gol čekalo sve do treće minute i lijepe kontre Rivere Juniora, dok Slovenci uzvraćaju pogotkom Dolenca sa sedam metara.

Šterbik najbolji igrač susreta

Odličan u redovima pobjednika bio je Joan Canellas pet postignutih pogodaka, dok su po tri dodali Julen Aguinagalde, Viran Morros te Valero Rivera. Sjajan je među španjolskim vratnicama bio i ujedno najbolji igrač susreta, vratar Arpad Šterbik, koji je upisao 12 obrana, dok je na drugoj strani isto tako vrlo dobar bio Gorazd Škof s 11 obranjenih lopti. Najbolji kod Slovenaca bio je, pak, Gašper Marguč sa sedam golova, dok je njih šest u španjolsku mrežu utrpao Jure Dolenec.

Iako još pomalo u usporenom ritmu, Tomas biva siguran s krila, španjolska obrana sve je čvršća i Canellas odlično pogađa za prvo domaće vodstvo 3:2 koje Barcelonin kapetan podiže po prvi puta i na +2 (4:2). Jedan od najboljih španjolskih strijelaca trenutak kasnije imao je priliku dodatno povećati vodstvo svoje ekipe, no Škof je siguran među slovenskim vratnicama i sprječava njegov pokušaj s linije sedam metara što Dolenec koristi za povratak na minus jedan i 3:4.

Nakon poravnanja rezultata na 5:5 španjolski izbornik vidi kako ovo ipak nije Sierrina utakmica te na gol šalje iskusnog Šterbika, jednog od najboljih vratara svijeta, što se pokazuje izuzetno važnim, naime, Hispanosi se tada polako bude, ubrzavaju ritam, sve su bolji i gušći i u obrani, odlično radi i španjolski blok, a sve se to vidi i na drugoj strani kada sredinom poluvremena odličnim spuštanjem lopte za Aguinagaldea domaćin odlazi na 8:6. Nedugo zatim sjajnim se pokazuje i Maqueda koji naprosto ne preza pred slovenskom obranom i uz pomoć nekoliko vrlo dobrih obrana Šterbika započinje španjolsko odvajanje.

Od Maquedinih 9:7, Canellas, Rocas i Guardiola vrlo brzo odvode rukometaše Španjolske na tada velikih +5 (12:7) da bi Slovenci ipak odlučili pokazati svu snagu svog kolektiva te preko sjajno raspoloženog Marguča započinju svoj povratak u dvoboj. Pomalo bezidejni španjolski napad, Škofove odlične reakcije uz dobra proigravanja Zormana za Marguča i ostatak ekipe vratili su Deničeve momke na samo minus jedan (12:13) s kojim se potom ide i na predah.

Uvodne minute nastavka obilježio je Morros koji odvodi Španjolce na 14:12 svojim prvi pogotkom na svjetskoj smotri, no Dolenec tada pokazuje kako se ni Slovenci ne predaju te ih vraća na minimalan zaostatak. Sve bolji i bolji postaje tada Šterbik koji gotovo u potpunosti zatvara svoja vrata u narednim trenucima, dok se kao pravo tajno oružje pokazuje Canellas svojim novim vrijednim golovima. Nakon novog nerealiziranog sedmerca domaće ekipe, ukazuje se Mačkovšek za 14:15, no Aguinagalde, Canellas, Morros i Šterbik tada pokazuju kako imaju druge planove.

Slika 1 od 1.
Foto: Simon Maljevac

Započela je, tada, velika serija Španjolaca, od čak 6-0 koja lomi kako slovensku obranu tako i napad te postavlja velikih i potom nedostižnih 21:14 nakon svega 18 minuta igre u drugome dijelu. Slovenski post na ulasku u završnicu ovog polufinalnog ogleda u Barceloni prekida Skube, no vrlo brzo Sarmiento i Rivera uzvraćaju s dva uzastopna pogotka za španjolskih +8 (23:15).

Nekoliko španjolskih pogrešaka u posljednjim minutama dvoboja hrvatski susjedi kažnjavaju mini serijom 3-0 za 19:24, no domaća je prednost prevelika kako bi je njen suparnik uspio sustići. Nova odlična obrana Šterbika te pogoci Garcije donose Španjolcima potrebnu sigurnost i pred sam kraj te na koncu veliko slavlje zbog polufinalne pobjede 26:22 i osiguranog mjesta u finalu pred domaćim navijačima.

SP 2013 - Završnica

polufinale

Španjolska26:22Slovenija
Hrvatska24:30Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2013.

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 23:18
    Kalkulirali i evo ih u finalu bez neke prave tekme a di smo mi sa našim poštenjem i uzdignutim čelomvječiti treći koga briga za treće mjesto to niko ne pamti i kraj priče
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 21:03
    Ne tugujte susjedi samim ulaskom u borbu za medalje Slovenija je napravila lijep uspjeh.Za korak više treba još puno rada i malo sreće.
    Obrisan korisnik
  • w.potter25.01.2013. u 20:51
    Očekivano. Slovenija je ipak iza, pogotovo bez par igrača koji fale. Na kraju će biti četvrti. Dobar ždrijeb ih je dove do polufinala, al tu staju. No mladi su i na idućim natjecanjma će bit sve bolji.
    w.potter
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 20:49
    Spanjolci (domacin) u finalu...Pa to je nesto sto moglo tesko predvidjeti...
    Obrisan korisnik