Automoto

WTCC: Tarquini donio prvu ovosezonsku pobjedu za Hondu, Coronel dominirao drugom utrkom

Igor Šestak • nedjelja, 28.04.2013.
WTCC: Tarquini donio prvu ovosezonsku pobjedu za Hondu, Coronel dominirao drugom utrkom

Na stazi Slovakia Ring u blizini Bratislave u nedjelju su održane peta i šesta utrka sezone World Touring Car Championshipa. U prvoj utrci dominirali su vozači Honde, baš kao i u kvalifikacijama, te osvojili prva tri mjesta. Najspretniji od njih bio je Talijan Gabriele Tarquini. U drugoj utrci od starta do cilja je vodio Nizozemac Tom Coronel u BMW-u i slavio ispred Yvanna Mullera i Gabrielea Tarquinija.

Prva utrka na stazi Slovakia Ring protekla je u potpunosti u znaku Hondinih automobila. Nakon što su u subotu na kvalifikacijama zauzeli prva tri mjesta, Gabriele Tarquini, Tiago Monteiro i Norbert Michelisz zadržali su svoje pozicije tijekom čitave utrke i ostvarili sjajan rezultat za svoju momčad.

51-godišnji Tarquini obranio je na startu prvu poziciju i bez većih poteškoća stigao do cilja. Prvak WTCC serije iz 2009. godine stigao je tako do svoje 18. pobjede u karijeri, prve za Hondu u ovoj sezoni, a usput je srušio i rekord staze. Monteiro je u jednom periodu utrke bio pod pritiskom Michelisza, no Mađar nije uspio izbiti na drugo mjesto. Pobjedničkog se postolja pokušao dokopati vodeći u ukupnom poretku, Yvan Muller u Chevroletu, ali se morao zadovoljiti četvrtim mjestom.

Kao peti je ciljem prošao Tom Coronel u BMW-u, nakon što je u završnim krugovima uspio preteći Jamesa Nasha u Chevroletu. Sedmo i osmo mjesto zauzeli su također vozači Chevroleta - Michel Nykjaer i Alex MacDowall, deveti je završio Pepe Oriola u SEAT-u, a deseti Mehdi Bennani u BMW-u nakon velike borbe u kojoj je nadmudrio Stefana D'Astea i Freddyja Bartha. Utrku nisu završili Tom Chilton i Tom Boardman, a aktualni prvak Rob Huff završio je na slabom 17. mjestu.

Što je u prvoj utrci uspjelo Tarquiniju, u drugoj je Coronelu. Startao je s prve startne pozicije, vodio od starta do cilja i upisao svoju treću pobjedu u karijeri, prvu pobjedu nakon gotovo dvije godine. Tijekom utrke njegov je BMW bio vrlo brz pa je Coronel uspio ostvariti značajnu prednost pred svojim suparnicima i prepustiti im tek borbu za drugo mjesto.

Na drugu stepenicu pobjedničkog postolja na kraju se popeo Muller. Bio je spretniji od Tarquinija, dok su četvrto i peto mjesto osvojili u ovoj utrci vrlo dobri Huff te Monteiro. Muller je drugim mjestom donekle učvrstio svoju prednost u ukupnom poretku. Tarquini mu se pobjedom u prvoj utrci približio na 21 bod, a nakon raspleta druge utrke razlika između njih je 24 boda.

Oriola je bio šesti, a Chilton je stigao do prvih slovačkih bodova osvajanjem sedmog mjesta. U prvih deset još su se ugurali MacDowall, Bennani i Darryl O'Young u BMW-u. Utrku nisu završili Charles Ng i Franz Engstler.

Iduće dvije utrke na rasporedu su već za tjedan dana u Mađarskoj na Hungaroringu.

WTCC, Slovakia Ring, rezultati prve utrke:
1. Gabriele Tarquini (ITA/Honda) - 10 krugova
2. Tiago Monteiro (BRA/Honda) + 1,202 sek
3. Norbert Michelisz (MAĐ/Honda) + 1,616 sek
4. Yvan Muller (FRA/Chevrolet) +5,091 sek
5. Tom Coronel (NIZ/BMW) +5,975 sek
6. James Nash (VBR/Chevrolet) +7,748 sek
7. Michel Nykjaer (DAN/Chevrolet) +9,760 sek
8. Alex MacDowall (VBR/Chevrolet) +10,078 sek
9. Pepe Oriola (ŠPA/SEAT) +14,055 sek
10. Mehdi Bennani (MAR/BMW) +19,374 sek

WTCC, Slovakia Ring, rezultati druge utrke:
1. Tom Coronel (NIZ/BMW) - 10 krugova
2. Yvan Muller (FRA/Chevrolet) +2,990 sek
3. Gabriele Tarquini (ITA/Honda) +3,345 sek
4. Rob Huff (VBR/SEAT) +4,954 sek
5. Tiago Monteiro (BRA/Honda) +5,222 sek
6. Pepe Oriola (ŠPA/SEAT) +11,365 sek
7. Tom Chilton (VBR/Chevrolet) +11,625 sek
8. Alex MacDowall (VBR/Chevrolet) +11,816 sek
9. Mehdi Bennani (MAR/BMW) +12,265 sek
10. Darryl O'Young (HKG/BMW) +12,498 sek

Foto: Wikipedia, Thesupermat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoWTCC

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!