Zimski sportovi

Fenomenalni Rask povukao Finsku u polufinale

Željka Jurkas • srijeda, 19.02.2014.
Fenomenalni Rask povukao Finsku u polufinale
Foto: EPA

Drugo četvrtfinale muškog hokeja na ledu donijelo je skandinavsko polufinale. Domaćini Rusi nisu uspjeli doći u borbu za medalju izgubivši 3:1 od momčadi Finske u prepunom Bolšoju...

Trebao je to biti sraz zvijezda i iskup domaćina za dosadašnju ne toliko briljantnu izvedbu na turniru. I u prvih deset minuta izgledalo je da će tako i biti. Pa čak i na kraju prve tećine, kada su Rusi već gubili 2:1, činilo se da je povratak i preokret samo pitanje vremena. No, iz nekog razloga, povratkom na led momčad nije govorila ono čime su se svi gotovo zaklinjali prije samih Igara:“Idemo po zlato.“

Mlaka izvedba na samome početku rezultirala je još jednim golom u vratima Semjona Varlamova kojeg je minutu poslije, u nadi da će nešto pokrenuti izbornik Zinetula Biljaletdinov poslao na klupu i među vratnice stavio Sergeja Bobrovskog. Momentum se promijenio, Rusi su krenuli u ofenzivu i u par naleta Alex Ovečkin i Pavel Dacjuk su imali bljeskove koji su poticali nadu, no Tuukka Rask se nije dao. Svakom obranom samopouzdanje mu je raslo i u posljednje dvije trećine je u potpunosti zatvorio i dovodio do ludila napadače Rusije.

Ilja Kovalčuk otvorio je utakmicu slapshotom na powerplayu u osmoj minuti u gornji lijevi kut. Njegova reakcija nakon gola najbolje je pokazala koliko je ova utakmica Rusima bila bitna i u kakvom grču su se držali. Nažalost po domaćine, prednost nije dugo trajala. Juhamatti Aaltonen se prošetao pored ruske obrane uz crvenu liniju i prevario udarcem Varlamova kojemu se pak provukao između noge i lijeve rukavice. Pred sam kraj trećine, Teemu Selanne i Mikael Granlund osramotili su kompletnu rusku obranu. Granlund je doveo pak do mreže, dodao, a Selanne zabio svoj 35. olimpijski gol.

Odličnu izvedbu Granlund, kao jedan od najboljih igrača Finske danas, okrunio je pogotkom u šestoj minuti drugog nastavka. U gužvi pred vratima, Kimmo Timmonen je dodao, Selanne pucao, a u gužvi ispred Varlamova i Fjodora Tjutina, Granlund je pokupio pak i neometan ga spremio za 3:1.

U biti ili ne biti zadnjoj trećini, momčad Rusije se trudila prvih deset minuta, a nakon toga nije pokazala gotovo ništa. Mlitavo i bez emocija, predali su se davno prije kraja. Finci su u par navrata imali odlične prilike, ali Bobrovski se pokazao najboljim igračem Rusije i zaključao svoja vrata.

U razgovoru nakon utakmice Rask je, upitan za svojih 37 obrana samo rekao:“Pa, nije samo do mene... svi su odlično branili.“ Upravo u tome leži najveća zasluga današnje pobjede. Finska je igrala kao momčad, kao cjelina u kojoj su se tek u pojedinim trenucima izdvajali pojedinci kao Selanne ili Granlund. Dodamo li tome odlično raspoloženog Raska na vratima, Rusija je za pobjedu trebala pokazati svoju najviše razinu igre, a tome nije došla ni blizu.

Jedini koji se zaustavio u mix zoni s ruske strane je bio Ovečkin na kojem je razočaranje bilo očito i sve što je mogao reći je da je teško opet ovako izgubiti na Olimpijskim igrama. Rusija je i u Vancouveru ispala u četvrtfinalu u izvedbi koja nije bila ništa bolja od današnje, a tada su ih porazili domaćini, Kanađani.

Finska se u polufinalu u petak u susreće sa Švedskom:“Dobro da ne igramo sa Šveđanima u finalu, bilo bi previše srčanih udara u Finskoj“, prokomentirao je u šali Rask.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben20.02.2014. u 15:55
    Druga su to vremena, nego kada su u doba SSSRa, prije svakog SP ili OI išli mjesec dana na pripreme, a i postave su igrale zajedno u klubovima.
    litleben
  • Obrisan korisnik19.02.2014. u 18:49
    Barem će prestat Mićino izdrkavanje po Rusima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2014. u 18:28
    Majke mi moje ako me ova hokej tekma podsjetila na Barca-Inter (kad je Mou vodio inter). Zasluge Finskoj, ali se i protiv Norveske vidjelo da Rusi nisu momcad. Ovi nije nista napravio cijeli turnir osim prve 4minute prve tekme... steta
    Obrisan korisnik