Zimski sportovi

Kanađani i Amerikanci pobjedama osigurali međusobni dvoboj u polufinalu

Mirza Seferagić • srijeda, 19.02.2014.
Kanađani i Amerikanci pobjedama osigurali međusobni dvoboj u polufinalu
Foto: EPA

Reprezentacija SAD-a stigla je do nove uvjerljive pobjede u Sočiju, ovog su puta nastradali Česi dok su se Kanađani dugo mučili protiv odlične Latvije koja je umalo stigla do najvećeg iznenađenja Igara u Sočiju. U polufinalu nas tako čeka repriza finala iz Vancouvera imeđu Kanade i SAD-a dok će se u drugom polufinalu sastati Švedska i Finska.

Kanada – Latvija 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Kanađani su se jako namučili u susretu protiv Latvije, puno više nego su mnogi očekivali, a Latvijci su tako pokazali kako njihova pobjeda protiv Švicarske nije bila slučajna.. U 14. minuti Kanadu je u vodstvo doveo Patrick Sharp i činilo se kako će nastaviti puniti mrežu Latvije. Međutim, samo dvije minute kasnije Latvijci su stigli do izjednačenja preko Laurisa Darzinsa, a s tim se rezultatom otišlo na prvi odmor.

Igrači Kanade bili su premoćni u drugoj trećini, no do pogotka ipak nisu uspjeli stići jer je na latvijskom golu briljirao Kristers Gudlevskis. Udarci na gol bili su 19:5 u korist Kanade u toj trećini, no Gudlevskis je zaista bio sjajan.

Nastavili su Kanađani s pritiskom i u posljednjoj trećini, a do novog su pogotka napokon stigli sedam minuta prije kraja susreta u situaciji s igračem više nakon isključenja Georgijsa Pujacsa. Samo tri sekunde prije isteka te kazne Shea Weber je snažnim udarcem s plave linije svladao Gudlevskisa te tako ponovno doveo svoju reprezentaciju u vodstvo, a, pokazat će se, i do pobjede. Latvijci su na samom kraju izvukli i vratara, no do neke veće prilike nisu stigli, pa su se Kanađani ipak uspjeli izvući neokrznuti iz ovog neugodnog susreta.

SAD – Češka 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)

Amerikanci su u ovaj susret ušli kao veliki favoriti, a ubrzo su to i pokazali kada ih je u vodstvo doveo James van Riemsdyk nakon nepune dvije minute igre. Napadač Toronto Maple Leafsa je gotovo iz „mrtvog kuta“ uspio pronaći mrvicu prostora između Ondreja Paveleca i vratnice te je tako doveo svoju momčad u vodstvo. No, Česi su se uspjeli posložiti te su do izjednačenja stigli samo tri minute kasnije kada se Aleš Hemsky najbolje snašao u jednoj gužvi ispred gola Jonathana Quicka.

Gledali smo vrlo dobar hokej u prvoj trećini, prilike su se redale na obje strane terena, no golove su postizali uglavnom američki hokejaši. Kapetan Los Angeles Kingsa, Dustin Brown, pogodio je za 2:1 nakon sjajnog dodavanja Davida Backesa, a upravo je Backes pogodio za 3:1 samo dvije sekunde prije kraja prvog perioda. Backes se našao ispred gola Čeha te je u mrežu pospremio pak nakon udarca Ryana Sutera.

Sredinom druge trećine Amerikanci su povećali svoje vodstvo na 4:1 u situaciji s igračem više nakon isključenja Zbyneka Michaleka. Odlično se snašao Zach Parise čiji se udarac odbio u gol od lijeve noge Paveleca. Pavelec je odmah potom povučen s gola, a njegovo mjesto zauzeo je Aleksandar Salak. Bio je to jedini pogodak u drugoj trećini, pa su Amerikanci u posljednjih 20 minuta ušli sa sigurnim vodstvom.

Phil Kessel povisio je na 5:1 i tu je priča bila gotova bez obzira što je Hemsky svojim drugim pogotkom uspio smanjiti na 2:5. Amerikanci su tako nastavili s uvjerljivim predstavama, pa Kanađane u polufinalu čeka iznimno težak posao.

Parovi polufinala:
Švedska - Finska
Kanada - SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir20.02.2014. u 11:41
    Bit će 2 strašna polufinala. 2 "klasika".
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik19.02.2014. u 20:39
    Kristers Gudlevskis al i ostatak latvijaca ostavili srce na ledu...kanadjani se pretrgali od muke za pobjedu i vjerojatno ce to ostaviti traga na njima dok su to ameri odradili rutinirano...
    Obrisan korisnik