Košarka

Hrvatska otvorila nastup na Europskom prvenstvu pobjedom protiv Slovenije, ozljeda Bogdanovića

Branimir Korać • subota, 05.09.2015.
Hrvatska otvorila nastup na Europskom prvenstvu pobjedom protiv Slovenije, ozljeda Bogdanovića
Foto: Marin Sušić

Hrvatska košarkaška reprezentacija započela je s nastupom na Europskom prvenstvu. Prvi protivnik bila je Slovenija koja je svladana boljom igrom u nastavku susreta s 80:73.

S nastupom na Europskom prvenstvu započela je i Hrvatska koja u Areni igra protiv Slovenije. Puna Arena utjecala je u početku na hrvatske reprezentativce koji su u želji dosta griješili, no kako je utakmica odmicala, tako je i Hrvatska rasla.

Nije počelo dobro, očekivana nervoza u hrvatskim redovima i čekalo se na hrvatske prve poene duže nego što se očekivalo. Ante Tomić brzo je napravio dva faula i morao je na klupu, a nakon tri minute igre tricom Hezonje Hrvatska je ubacila prve poene na Europskom prvenstvu, odmah mu se tricom pridružio i Šarić te je Hrvatska brzo uhvatila priključak i poravnala na 6:6.

Što je napravila Hrvatska, napravila je i Slovenija te odmah odgovorila na isti način vezanim tricama Balažiča i Dragića za ponovno odvajanje. Hrvatska je imala dosta problema u obrani u situacijama kada je dolazilo do preuzimanja, dosta se kasnilo u rotaciji, a Slovenija je upravo to na drugoj strani odlično odrađivala. Upravo nakon jedne takve situacije, udvajanja na perimetru, Draper je zakasnio prema Blažiču koji je odveo Sloveniju na najviših 23:15.

Vrlo brzo početkom druge četvrtine Hrvatska ostaje bez Tomića koji zarađuje treću osobnu pogrešku, ali nakon toga situacija na parketu polako se mijenja, Hrvatska preuzima kontrolu nad utakmicom, a tricom Rudeža napokon dolazi do vodstva 27:26.

Bogdanović ranije završio utakmicu

Bojan Bogdanović sredinom druge četvrtine prilikom pada na parket snažno je udario stražnjim dijelom glave i više se nije vraćao u igru. Liječnik reprezentacije Miran Martinac potvrdio je za HTV kako Bogdanović nije dobro reagirao u razgovorima s liječnicima i sve upućuje na potres mozga što znači da je vjerojatno izgubljen i za Grčku.

Perasović je više puta mijenjao koncepciju igre dok nije pronašao adekvatno rješenje, zatvorio do tada odličan šut Slovenije za tricu i to je pomoglo Hrvatskoj na putu do preokreta.

Slovenci su dvije minute prije kraja poluvremena ponovno uhvatili priključak i poravnali nakon hrvatskih plus četiri, no koš Žorića na isteku napada i krađa i zakucavanje Hezonje vratili su Hrvatsku na ta četiri poena viška i probudili navijače u dvorani. Posljednji napad realizirao je Žorić za 44:38 na odmor, dobar rezultat poslije loše prve četvrtine.

Na odmoru su Hrvatsku predvodili Kruno Simon s 11 poena te Luka Žorić s deset.

Drugo poluvrijeme donijelo je neugodne trenutke nakon teškog pada Bogdanovića. U kontranapadu je išao na polaganje, zarotirao se u zraku i pao preko Klobučara. Prilikom pada nezgodno je udario glavom u parket i morao je na klupu.

Minutu nakon toga Hrvatska je prvi put u susretu dosegnula dvoznamenkastu prednost, povela je 55:45 i nastavila uzlaznom putanjom.

Pojavio se i Ante Tomić koji je iz utakmice izbačenim brzim prekršajima, sve do sredine treće dionice praktički nije niti bio na terenu, ali već s ulaskom izborio je prvo faul u napadu, a zatim ubacio za 61:50, Ukić je dodao polaganje za 63:50 i najveću hrvatsku prednost.

Uoči posljednje četvrtine Hrvatska je imala lijepih 65:54, dobru situaciju i ne samo rezultatski već i igrom, bila je bliže pobjedi nego Slovenija.

Od početka posljednje dionice Slovenija je zaigrala agresivnije u obrani i Hrvatska je teže dolazila do poena. Simon je preuzimao odgovornost, nije mogao sam i Slovenija je smanjila zaostatak na 67:62.

Međutim brzo je Hrvatzska imala spreman odgovor, Žorić i Hezonja odradili su tu dobar dio posla i Hrvatska se brzo vratila na dvoznamenkastu prednost i dvije minute prije kraja povela je 75:64.

Na kraju je završilo 80:73, Hrvatska je stigla do zaslužene pobjede uz 20 poena Krune Simona, 17 Luke Žorića i 13 Marija Hezonje.

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Gruzija72:73Nizozemska
Sjeverna Makedonija65:85Grčka
Hrvatska80:73Slovenija
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Gruzija72:73Nizozemska
Sjeverna Makedonija65:85Grčka
Hrvatska80:73Slovenija
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2015. u 18:11
    Iz dva razloga:1.) Igrač u klubu odigra puuuno više utakmica i ima puuuno više treninga sa suigračima, nego kada dođe na mjesec dana u reprezentaciju. Tomić je već 4 sezone u Barci i trener je imao i više nego dovoljno vremena da vidi kakav je on tip centra i da složi optimalne napadačke akcije za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • njanjo06.09.2015. u 14:43
    A dosada s Repešom nismo imali akcija za njega, a vidjet ćemo sad s Perasovićem
    njanjo
  • krševan06.09.2015. u 14:00
    a zašto mi nemamo par šablonskih akcija samo za njega?
    krševan
  • krševan06.09.2015. u 13:59
    ma gledaj, slovenci su neugodni, igraju čvrsto, na rubu faula, trče... ali to je to... napadački su loši, i to jako, dok trica radi ok. A što se tiče srba, pusti pripreme...
    krševan
  • krševan06.09.2015. u 13:56
    daj mu pravog playa i on trpa 20 po utakmici.
    krševan