Tenis

Del Potro izdržao strahoviti pritisak Karlovića i argentinskih nadanja

Jurica Godina • petak, 25.11.2016.
Del Potro izdržao strahoviti pritisak Karlovića i argentinskih nadanja
Foto: Kristijan Komarica

Karlović će pogoditi svoje na servisu, a del Potro s forhenda, mnogi su time najavili drugi meč Davis Cup finala. Nadajući se da u odlučujućim igrama Karlović može uz pomoć publike izvući - inspiraciju. To je i učinio u drugom setu, no, u preostala tri, del Potro je s breakom viška donio Argentini bod koji joj omogućava ulazak u treći dan s neizvjesnošću.

Pritisak i nervoza osjetili su se u prvom gemu. Argentina je dobila ždrijeb i izabrala - prijem. Pokazat će se itekako mudro. Karlović je nervozno ušao u meč, a del Potro - spremno. Break na početku za del Potrovu sigurnost i mirnoću. 

Danas 38. igrač svijeta, pozicija do kojeg se probio nakon što je u veljači započeo povratak s 1045. mjesta, izgubio je tek dva poena na početnom udarcu u prvom setu. Karlović je ostao bez prilike, no, važnije, servis je nakon lošeg uvodnog gema bio na radnoj temperaturi.

I u uvodu drugog seta - problemi Karlovića. Ponovo del Potro pri break-loptama, ali Karlović drži servis. Strahovito važan servis.

Strogi James Keothavong

Sudac u stolici drugog meča, Britanac James Keothavong, u zagrebačkoj Areni sigurno nije očekivao wimbledonsku atmosferu, ali je u više navrata vrlo strogo nastupio, i to zbog neteniskog ponašanja publike. Njegovom pedantnom oku nije promakla niti jedna upotreba bljeskalice, kao ni neteniska kretanja publike. Ostao je imun na tipično slavlje navijača nakon promašenog prvog servisa, što je za ovaj meč bilo i očekivano.

Nakon toga servis-gemovi obojice postaju jednosmjerna ulica. Bez stresova i neizvjesnosti. Koja je zato eruptirala u tie-breaku. 

Rani mini-break del Potra naznačio je tijek odlučujuće igre. No, kod 4:6 Karlović odigrava fantastične poene. Ponesen inspiracijom. Dugačke, nekarakteristične izmjene za ovaj meč dobiva Karlović, nepogrešivo igrajući iz svih pozicija.

Erupcija oduševljenja nastala je u Areni nakon što je Div sa Šalate izjednačio na 1:1, dobivši set u kojem je napravio čak šest dvostrukih pogrešaka. Argentinci su ponovo potonuli, ali ne zadugo.

Nakon sedam gemova trećeg seta - sedam laganih "holdova". U osmom, pak, Karlović, opet, otvara dvostrukom pogreškom. Del Potro izvrsno reternira i ima 0:40. Dvaput Karlović spašava, treći put ne. Griješi na voleju. Naravno, del Potro opet lakoćom koristi break prednosti, za vodstvo 2:1 u setovima.

Argentinci su ponovo slavili, sluteći da će konačno stići do prvog boda. Nakratko su se primirili, do 11. gema četvrtog seta kada del Potro čini treći i posljednji break u meču. Pročitao je servise i neuhvatljivo smjestio lopte za servis vrijedan meča u sljedećem gemu.

Del Potrov break, osim samog Tornja iz Tandila, kao i tada gromoglasnih argentinskih navijača, strastveno je popratio i Diego Armando Maradona, koji je čitavoga dana u Areni bio glavna zvijezda, pogotovo u pogledu navijačkih reakcija.

I dok su Argentinci već upisali bod i prije servisa za meč kod 6:5, u tom gemu konačno se otvorila prilika za Karlovića. No, iako je praktički svaki poen bio "živ", gem na 30 osvaja del Potro. Za set i meč, te argentinsko izjednačenje na 1:1

Tri sata i 18 minuta. Teško da del Potro može izdržati tri takva meča u tri dana...

DAVIS CUP, finale: Hrvatska - Argentina 1:1

Marin Čilić - Federico Delbonis 6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2

Ivo Karlović - Juan Martin del Potro 4:6, 7:6(6), 3:6, 5:7

Tijek tie-breaka drugog seta

1-0 Argentina - Karlović pogađa prvi servis, izlazi na mrežu, ali Del Potro ga probija

2-0 Argentina - As.

3-0 Argentina - Servis i forhend. Nepogrešiva Del Potrova kombinacija u ovom meču.

3-1 Argentina - As.

3-2 Argentina - Servis-volej ovaj put pravi. Odličan prvi volej bekendom. Dubok. Egzekucija lagana.

4-2 Argentina - Servis, Karlović vraća duboko, ali s osnovne linije Del Potro ne griješi forhendom. Argentinci slave vjerojatni dolazak prvog boda.

5-2 Argentina - Još jednom isto. Del Potro danas ne griješi. Nevjerojatno koliko je siguran.

5-3 Argentina - Argentinac opet kroti prvi servis, ali Karlović riješava poen u svoju korist na mreži.

5-4 Argentina - Karlović siguran. Ali treba bu poen na Del Potrov servis.

6-4 Argentina - Još jednom Del Potro razvlači Karlovića.

6-5 Argentina - Takav poen smo čekali. Izvukao se na forhend i pogodio winner.

6-6 - Del Potro u velikoj prilici, ali nisku loptu ne uspijeva izvući.

7-6 Hrvatska - Nevjerojatan poen s obje strane. Del Potro griješi nakon dugačke izmjene i sjajnih udaraca s obje strane.

8-6 Hrvatska - Set je tu. Još jedan čudesan poen Karlovića.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu26.11.2016. u 13:15
    Od ove godine se Tie-Break igra i u petom setu. Mogao je znaci i bez breaka pobijediti. Ipak je sveukupno Delpo bio bolji, Karlovic je bio nekako nervozan i nezadovoljan...valjda si je sam stavio prevelik pritisak. Neka vise uziva i samo hrabro pa ce biti bolje. Sretno nasima!
    vjesu
  • Tko Gdje25.11.2016. u 22:48
    Ivo je car!
    Tko Gdje
  • Obrisan korisnik25.11.2016. u 21:56
    Ne kužim foru, ali neka. Bravo za Doktora, stvarno se borio kao lav, ali uvijek je bilo izglednije da će Delpo slaviti. Jedino mi je žao onog smasha nakod 5-5 u 4. setu, da je išlo u 5. bilo bi veselo, ali i tu bi Ivo bio u puno težoj prilici, budući da bi trebao slomiti protivnikov servis. Unatoč... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Sejlor25.11.2016. u 21:41
    Bravo Ivo, svaka cast na trudu i asevima. Glavno da se niko nije ozljedio igrajuci danas.
    Sejlor