Ostali sportovi

NFC South i West: Cardinalsi pucaju na Super Bowl, Seahawkse muče potentni napadi

Sportnet • četvrtak, 20.04.2017.
NFC South i West: Cardinalsi pucaju na Super Bowl, Seahawkse muče potentni napadi
Foto: EPA

Dva mjeseca nakon Super Bowla i mjesec dana nakon početka razdoblja potpisivanja slobodnih igrača na tržištu, približava se vrhunac post-sezone u NFL-u, NFL Draft. Donosimo pregled najzanimljivijih događanja u tom razdoblju i pokušavamo odgonetnuti buduće planove momčadi...

AUTOR: Antonio Jukić

NFC South

Atlanta Falcons

Prvaci konferencije su nakon gubitka Super Bowla izgubili i koordinatora napada Kylea Shanahana, koji je otišao u San Francisco na mjesto glavnog trenera. Falconsi nisu imali mnogo promjena, zadržali su nekoliko svojih slobodnih igrača, a pustili one bez kojih mogu. Tako su produžili suradnju s igračima: QB Matt Schaub, TE Levine Toilolo, CB Desmond Trufant i WR Taylor Gabriel. Imaju jednu od najboljih ofenzivnih linija, kao i jedan od najboljih dvojaca RB-a (Tevin Coleman bi u pola momčadi lige bio starter), kao i jednog od najboljih QB-a lige, kao i jednog od najboljih hvatača lige i vjerojatno će i nagodinu pucati na Super Bowl nastup.

FA dolasci: DE Jack Crawford (Cowboys); DT Dontari Poe (Chiefs); FB Derrick Coleman (Seahawks)

FA odlasci: FB Patrick DiMarco (Bills); ILB Paul Worrilow (Lions).

Pojačali su srce obrane dodavanjem Dontarija Poea i Jacka Crawforda, tako da bi taj dio momčadi trebao biti bolji. Obrana je lani primala dosta poena, ali to je bila posljedica odlične napadačke igre, gdje su protivnici onda morali dosta više bacati loptu, čime su CB-i i safety igrači bili više izloženi i zbog toga su primali više poena. Predvođeni mladim pass rusherom Vicom Beasleyjem, obrana bi sigurno nagodinu trebala biti bolja. Napad osim FB-a DiMarca nije izgubio nikoga bitnog, a i za njegov gubitak su našli zamjenu. Očekuju se slična izdanja njihovog napada kao i u prošloj sezoni.

Roster nakon FA razdoblja:
Napad: QB Matt Ryan – RB Devonta Freeman – TE Austin Hooper – LT Jake Matthews – LG Andy Levitre – C Alex Mack – RG Ben Garland – RT Ryan Schraeder – WR Julio Jones – WR Mohammed Sanu – WR Taylor Gabriel.
Obrana: DE Adrian Clayborn – DT Dontari Poe – DT Grady Jarrett – DE Brooks Reed – LB Vic Beasley – ILB Deion Jones – LB De’Vondre Campbell – CB Desmond Trufant – CB Robert Alford – FS Keanu Neal – SS Ricardo Allen.
Specijalni timovi: LS Josh Harris – K Matt Bryant – P Matt Bosher – KR/PR Justin Hardy.

U napadu nema manjkova, osim što je potrebno dodati par igrača kao zamjene na pozicijama OG i OT. Što se obrane tiče, najpotrebnije je pronaći dobrog DE-a i dobrog drugog pass rushera, jer Campbell nije ta kvaliteta.

Draft potrebe: DE, LB, OG, OT.

Carolina Panthers

Ova divizija je dala Super Bowl sudionika i u sezoni 2015./2016., a to su bili Panthersi, s te sezone fantastičnim quarterbackom Camom Newtonom. Međutim, prošlu sezonu svi žele brzo zaboraviti. Cam je bio toliko „prebijen“ od strane protivničkih obrambenih igrača pa je zadatak GM-a bio pronaći dobru zaštitu za lice franšize. Dobar su posao napravili sa svojim vlastitim igračima, tako što su cijelu prednju liniju obrane potpisali na daljnju suradnju (što starteri, što zamjene), a i jedan igrač iz ofenzivne linije je dobio produženje ugovora. Ti igrači su: DE Mario Addison; DE Wes Horton; DT Kwan Short (1 godina/13.468 mil $); DE Charles Johnson; OG Andrew Norwell. Važno je napomenuti da je dugogodišnji koordinator obrane, Sean McDermott napustio franšizu kako bi preuzeo mjesto glavnog trenera u Billsima.

FA dolasci: LT Matt Kalil (Vikings); OLB Julius Peppers (Packers); CB Captain Munnerlyn (Vikings); WR Russell Shepard (Buccaneers).

FA odlasci: FB Mike Tolbert (Bills); ILB A.J. Klein (Saints); WR Ted Gin Jr. (Saints); RT Mike Remmers (Vikings); DE Kony Ealy (Patriots – via trade).

Nažalost po Newtona, rješenje problema u ofenzivnoj liniji nije pronađeno u FA periodu, iako su doveli LT-a Matta Kalila da bude ta osoba, ali on je igrao stvarno loše zadnju sezonu u Vikingsima. Gubitak veterana WR-a Teda Gina Jr.-a riješili su dovođenjem WR-a Russella Sheparda koji bi trebao biti zadužen za trčanje dubokih ruta. Najviše zanimanja je podigao povratak u Carolinu Juliusa Peppersa, jer je njega ova franšiza draftala davne 2002. godine. On planira tu karijeru završiti. Nakon potpisa svih onih igrača obrambene linije, jedan je ispao višak, a to je bio Kony Ealy, koji nije imao baš dobru 2016., pa su ga tradeali u Patriotse za izbor druge runde (ukupno 64.), a u suprotnom smjeru poslali uz Ealyja i svoj izbor treće runde (ukupno 72.).

Roster nakon FA razdoblja:
Napad: QB Cam Newton – RB Jonathan Stewart – TE Greg Olsen – LT Matt Kalil – LG Andrew Norwell – C Ryan Kalil – RG Trai Turner – RT Darryl Williams – WR Kelvin Benjamin – WR Devin Funchess – WR Russell Shepard.
Obrana: DE Charles Johnson – DE Mario Addison – DT Kwan Short – DT Star Lotulei – LB Shaq Thompson – MLB Luke Kuechly – LB Thomas Davis – CB Darryl Worley – CB James Bradberry – FS Tre Boston – SS Kurt Coleman.
Specijalni timovi: LS Michael Palardy – K Graham Gano – P Andy Lee – KR/PR Fozzy Whitaker.

Obrana je stvarno krcata talentom u prednje dvije linije, dok je mali problem secondary, jer ni CB-i ni safety igrači nisu toliko dokazani, ali imat će i iduće sezonu priliku da se još više dokažu. Što se napada tiče, osim ofenzivne linije, problem je i starost startnog RB-a Stewarta, koji je ušao u „pozne“ godine za probijače, a to su tridesete. Zbog toga se dosta u medijima spominje mogućnost da Panthersi draftaju RB-a u prvoj rundi.

Draft potrebe: RT, LT, RB, FS.

New Orleans Saints

Sveci iz grada jazza propustili su doigravanje i treću godinu zaredom. Iako imaju u Drewu Breesu jednog od najboljih QB-a lige, ostatak ekipe nije na toj razini i ne mogu odvesti Svece u doigravanje. Problem leži u obrani koja prima jako puno poena, već par sezona pokušavaju te probleme riješiti, ali što zbog zakrčenosti salary cap prostora, što zbog dovođenja preplaćenih pojačanja, napretka nema. Ove post-sezone su produžili ugovore s nekoliko svojih vlastitih FA igrača, a među važnijima su potpisi FB-a Johna Kuhna, WR-a Willieja Sneada te DT-a Nicka Fairleyja.

FA dolasci: OG Larry Warford (Lions); ILB A.J. Klein (Panthers); WR Ted Gin Jr. (Panthers); ILB Manti Te’o (Chargers); QB Chase Daniel (Eagles).

FA odlasci: WR Brandin Cooks (Patriots – via trade); OLB Kasim Edebali (Broncos), FS Jairus Byrd ( - ).

Priča cijele post-sezone je trade fantastičnog WR-a Brandina Cooksa u Patriotse za izbor prve runde na draftu (ukupno 32.). Cooks je malo bio nezadovoljan zbog broja lopti upućenih prema njemu pa je zbog toga i završio na trade blocku. No, tu priča sa Saintsima i Patriotsima ne završava, jer su Saintsi doveli u posjet CB-a Patriotsa, Malcolma Butlera i postigli dogovor, ali još se uvijek nisu dogovorili s Patriotsima oko cijene tradea za ovog sjajnog igrača. Dodaci koje su napravili u post-sezoni su tzv. „krpanje rupa“, samo se možda dolazak ILB-a Mantija Te’oa može nazvati pojačanjem, tako da bi eventualni dolazak Butlera bio pravo pojačanje.

Roster nakon FA razdoblja:
Napad: QB Drew Brees – RB Mark Ingram – TE Coby Fleener – LT Terron Armstead – LG Andrus Peat – C Max Unger – RG Larry Warford – RT Zach Strief – WR Michael Thomas – WR Willie Snead – WR Ted Gin Jr.
Obrana: DE Paul Kruger – DE Cameron Jordan – DT Sheldon Rankins – DT Nick Fairley – LB Craig Robertson – MLB Manti Te’o – LB Dannell Ellerbe – CB Sterling Moore – CB P.J. Williams – FS Von Bell – SS Kenny Vaccaro.
Specijalni timovi: LS ( - ) – K Will Lutz – P Thomas Morstead – KR/PR Ted Gin Jr.

Zanimljivo je za primjetiti da nemaju na rosteru long snappera, ali to će se riješiti nakon drafta u prvim trening kampovima, kada će dovesti sigurno dvojicu na probu i koji se bolje pokaže, dobit će posao. Što se ostalih pozicija tiče, u napadu je potrebna dobra zamjena za RT-a, dok je u obrani potrebno puno više igrača i vjerujem da će u tom smjeru ići draft Saintsa. Imaju dva izbora u prvoj rundi.

Draft potrebe: DE, LB, CB, RT, WR.

Tampa Bay Buccaneers Pirati iz Tampe napokon su se okrenuli u pozitivnom smjeru nakon godina lutanja. Mladi QB Jameis Winston u svojoj drugoj sezoni je igrao odlično i nema razloga da i nagodinu ne nastavi tako. Napad igra sve bolje, a uz napredak mlade obrane, trebali bi se ove sezone boriti za doigravanje, iako im je konkurencija u diviziji iz svega viđenog dosta jaka. Produžili su suradnju s vlastitim FA igračima: TE Cameron Brate, FS Chris Conte, DE William Gholston i RB Jacquizz Rodgers.

FA dolasci: WR DeSean Jackson (Redskins); DE Chris Baker (Redskins); FS J.J. Wilcox (Cowboys)

FA odlasci: QB Mike Glennon (Bears); DT Akeem Spence (Lions); WR Russell Shepard (Panthers), WR Vincent Jackson ( - ).

Potpis WR-a DeSeana Jacksona je bio najvažniji zadatak post-sezone za Buccaneerse. WR Mike Evans je konstantno udvojen i Jackson će imati dosta prostora za operirati, pogotovo kad su u pitanju duboke rute. Veliki upitnik je mjesto prvog probijača koje trenutno drži Jacquizz Rodgers, no on nije trajno rješenje, a problematični Doug Martin je suspendiran prve tri utakmice nove sezone te se stoga očekuje biranje na draftu jednog RB-a u nižim rundama. Baker je zamjena za odlazak Spencea, a Wilcox je doveden da bude starter na mjestu FS-a, ali ne bih se čudio ako bi mu preko drafta pronašli konkurenciju za posao. Ovo je ekipa za gledati u budućnosti, kojoj nedostaje još koji dio da bi se mogla nositi s onim najboljima.

Roster nakon FA razdoblja:
Napad: QB Jameis Winston – RB Jacquizz Rodgers – TE Cameron Brate – LT Donnovan Smith – LG J.R. Sweezy – C Joe Hawley – RG Ali Marpet – RT Demar Dotson – WR Mike Evans – WR DeSean Jackson – WR Adam Humphries.
Obrana: DE Robert Ayers – DE William Gholston – DT Gerald McCoy – DT Chris Baker – LB Darryl Smith – MLB Kwon Alexander – LB Lavonte David – CB Vernon Hargreaves – CB Brent Grimes – FS J.J. Wilcox – SS Chris Conte.
Specijalni timovi: LS Garrison Sanborn – K Roberto Aguayo – P Bryan Anger – KR Josh Huff – PR Adam Humphries.

Osim spomenutog RB-a potreban im je u napadu još jedan TE uz otkrivenje prošle sezone, Camerona Bratea. Što se obrane tiče, jedan pass rusher i jedan S bi im dosta dobro došli. Obrana je dosta dobra i ako ona napravi pomak prema naprijed, mogli bi Buccaneersi biti „dark horse“ na jesen.

Draft potrebe: LB, RB, TE, S, RT.

NFC West

Arizona Cardinals

Sezona za zaborav u franšizi iz pustinje. U većini poraza su si sami pucali u nogu. Brojne pogreške, među kojima najčešće presječena dodavanja pod pritiskom protivničke obrane od strane QB-a Carsona Palmera, ali i pogreške jedne od boljih obrana lige su doprinijele slaboj sezoni. Najvažnija priča za fanove je da se legendarni WR Larry Fitzgerald odlučio na igranje još jedne sezone, a onda se njemu pridružio i QB Palmer. Imali su veliki broj FA igrača, zadržali su one koji su htjeli ostati za razumne iznose, a to su: WR Andre Ellington, TE Jermaine Gresham, OLB Chandler Jones (5 godina/83 mil. $) i OC A.Q. Shipley.

FA dolasci: SS Antoine Bethea (49ers); K Phil Dawson (49ers); LB Karlos Dansby (Bengals); OLB Jarvis Jones (Steelers).

FA odlasci: K Chandler Catanzaro (Jets); DE Calais Campbell (Jaguars); CB Marcus Cooper (Bears); SS Tony Jefferson (Ravens); RT Earl Watford (Jaguars); LB Kevin Minter (Bengals); FS D.J. Swearinger (Redskins).

Izgubili su tri dobra igrača u secondaryju, ali i dalje je taj dio obrane dosta dobar. Velik gubitak je i odlazak DE-a Campbella, no to su pokušali nadomjestiti dovođenjem OLB-a Jonesa, povratnikom Dansbyjem te produženjem ugovora s Chandlerom Jonesom. Obrana bi trebala biti možda na jednoj nižoj razini nego proteklih godina, ali bi napad predvođen fantastičnim RB-om Davidom Johnsonom trebao biti bolji nego lani. Oni pucaju na Super Bowl kao i pretprošle sezone i bit će ponovo opasna ekipa za svakoga. Samo da sebi ne pucaju u nogu kao u 2016.

Roster nakon FA razdoblja:
Napad: QB Carson Palmer – RB David Johnson – TE Jermaine Gresham – LT Jared Veldheer – LG Mike Iupati – C A.Q. Shipley – RG Cole Thoner – RT D.J. Humpries – WR Larry Fitzgerald – WR J.J. Nelson – WR John Brown.
Obrana: DE Frostee Rucker – DT Corey Peters – DE Robert Nkemdiche – OLB Chandler Jones – ILB Karlos Dansby – ILB Deion Bucannon – OLB Jarvis Jones – CB Patrick Peterson – CB Justin Bethel – FS Tyronn Mathieu – SS Antoine Bethea.
Specijalni timovi: LS Aaron Brewer – K Phil Dawson – P Matt Wile – KR/PR John Brown

Obrani nedostaje kvalitetnih rješenja u prednjoj trojci. Od mladog Nkemdichea se očekuje napredak u drugoj sezoni. Povratnik nakon ozljede, FS Mathieu bi mogao igrati veliku ulogu u boljoj igri obrane, a i CB Peterson bi trebao odigrati bolju sezonu nego što je igrao prošle. Napad je po postavkama dosta dobar, ali oni tu već trebaju razmišljati za budućnost. Palmer i Fitzgerald vjerojatno igraju svoje posljednje sezone.

Draft potrebe: DE, QB, WR, CB.

Los Angeles Rams

Prva godina nakon povratka u Los Angeles iz St. Louisa je protekla u turbulentnim događanjima. Prvo su draftali s prvim izborom na draftu 2016. QB-a Jared Goffa, ali ga nisu ubacili u vatru do desetog kola. Dečko ima omjer 0-7 kao starter. Pred kraj sezone su otpustili i glavnog trenera Jeffa Fishera koji je pet sezona vodio ekipu s ciljem da dođe na omjer od 8-8. Za novog glavnog trenera je doveden mladi Sean McVay koji je radio kao koordinator napada u Redskinsima prije ovog angažmana. Od brojnih FA igrača, zadržali su dvojicu franšiznih, CB-a Trumainea Johnsona (1 godina/16.742 mil $) i K-a Grega Zuerleina.

FA dolasci: WR Robert Woods (Bills); LT Andrew Whitworth (Bengals); CB Kayvon Webster (Broncos); OLB Connor Barwin (Eagles); RB Lance Dunbar (Cowboys).

FA odlasci: WR Kenny Britt (Browns); WR Bryan Quick (Redskins); SS T.J. McDonalds (Dolphins); RB/KR Benny Cunningham (Bears); DE William Hayes (Dolphins – via trade).

Gore spomenuti QB Goff je imao slabu protekciju s lijeve strane pa su zbog toga doveli jednog od boljih (iako u 35. godini) LT-a lige, Whitwortha. Potpis Woodsa je dosta zanimljiv, jer uz njega imaju još i WR Tavona Austina, a zajedničko im je to što su obojica niskog rasta. Vidjet ćemo hoće li uspjeti jedan od njih nadomjestiti učinak Kennyja Britta. Očito planiraju raditi dosta akcija sa „screen“ dodavanjima gdje oni kao igrači brze promjene smjera mogu doći do izražaja. Potpisi Webstera i Barwina su samo bonus na ionako talentiranu obranu. Najveći gubitak u obrani je odlazak problematičnog T.J. McDonaldsa u Dolphinse, ali njegov odlazak će biti zakrpan preko drafta.

Roster nakon FA razdoblja:
Napad: QB Jared Goff – RB Todd Gurley – TE Tyler Higbee – LT Andrew Whitworth – LG Rodger Saffold – C John Sullivan – RG Cody Wichmann – RT Rob Havenstein – WR Tavon Austin – WR Robert Woods – WR Pharoh Cooper.
Obrana: DE Ethan Westbrooks – DT Michael Brockers – DE Aaron Donald – OLB Robert Quinn – ILB Mark Barron – ILB Alec Ogltree – OLB Connor Barwin – CB Trumaine Johnson – CB Kayvon Webster – FS Mo Alexander – SS Cody Davis.
Specijalni timovi: LS Jake McQuaide – K Greg Zuerlein – P Johnny Hekker – KR – Pharoh Cooper – PR Tavon Austin.

Što se napada tiče, očekuje se bolje izdanje RB-a Todda Gurleyja koji je u prvoj sezoni igrao sjajno, ali je lani dosta podbacio. Time bi olakšao posao za Goffa i igru dodavanjem. Potreban je i dobar TE jer Higbee nije ta kvaliteta, on je više opcija broj 2. Potreban je i visoki hvatač. U obrani je potreban jedan safety igrač jer i Alexander i Davis su više rezervni igrači.

Draft potrebe: TE, WR, S, DE.

San Francisco 49ers

Ako su Ramsi imali turbulentnu 2016., što reći o ekipi koja je u periodu 2011.-2013. igrala tri finala konferencije i onda se strmoglavila na dno lige? Problemi s glavnim trenerima te problemi s GM-om su samo jedna strana priče, jer je talentirani roster ostao bez vrijednih igrača u zadnje tri sezone. Doveden je novi GM, John Lynch, bivši igrač i analitičar na FOX-u, a za novog glavnog trenera je doveden Kyle Shanahan, koji je prošlih sezona radio kao koordinator napada u Falconsima. Oni imaju težak zadatak pred sobom, da roster pun rupa probaju u par sezona pretvoriti u pobjednički. Od vlastitih FA igrača, samo su potpisali rezervnog DT-a Chrisa Jonesa.

FA dolasci: FB Kyle Juszczyk (Ravens); QB Brian Hoyer (Bears); QB Matt Barkley (Bears); WR Marquise Goodwin (Bills); WR Pierre Garcon (Redskins/ 5 godina/47.5 mil $); ILB Malcolm Smith (Raiders); K Robbie Gould (Giants); DT Earl Mitchell (Dolphins); OC Jeremy Zuttah (Ravens – via trade).

FA odlasci: WR Torrey Smith (Eagles); SS Antoine Bethea (Cardinals); K Phil Dawson (Cardinals); QB Colin Kaepernick ( - ); QB Blaine Gabbert ( - ).

Nema više QB-a Kaepernicka koji je u 2012. i 2013. bio hit u ligi, ali od tada je u silaznoj putanji. Njegova zamjena Gabbert je također na tržištu jer je dobar za rezerve, nikako za startera. Odlazak Bethee neće puno ni osjetiti jer imaju dobar par safety igrača, a zamjene za WR-a Smitha i K Dawsona su našli u prvim danima free agency perioda. Shanahan je doveo sebi ljubimca QB-a Hoyera s kojim je 2014. u Brownsima imao dobru epizodu, iz Redskinsa za sobom povukao iskusnog WR Garcona, tako da bi napad trebao biti malo bolji nego lani. Putem tradea su iz Ravensa doveli startnog C-a Zuttaha (zamjena izbora u šestoj rundi drafta) koji bi trebao pomoći da se ofenzivna linija popravi. Ovom rosteru još nedostaje dosta „materijala“ pa me ne bi začudilo kada bi napravili „trade-down“ na draftu u prvoj rundi (biraju drugi iza Brownsa) kako bi pokupili više izbora u drugoj i trećoj rundi, a gdje se mogu naći solidni starteri.

Roster nakon FA razdoblja:
Napad: QB Brian Hoyer – RB Carlos Hyde – TE Vance McDonald – LT Joe Staley – LG Daniel Kilgore – C Jeremy Zuttah – RG Joshua Garnett – RT Trent Brown – WR Pierre Garcon – WR Jeremy Kerley – WR Marquise Goodwin.
Obrana: DE Arik Armstead – DE Aaron Lynch – DT DeForest Buckner – DT Earl Mitchell – LB Ahmad Brooks – MLB Navorro Bowman – LB Malcolm Smith – CB Will Redmond – CB Rashard Robinson – FS Jimmie Ward – SS Eric Reid.
Specijalni timovi: LS Kyle Nelson – K Robbie Gould – P Bradley Pinion – KR/PR JaCorey Shepherd.

Može se iz rostera isčitati da im je potreban startni QB, ali mislim da u tom smjeru neće ići ovog offseasona. Nadalje, treba im drugi TE i novi LG jer to su im najveći nedostaci u napadu. Napad bi trebao biti bolji zbog trenera Shanahana. Što se obrane tiče, pass rusher bi im bio idealna meta u prvoj rundi, jer Lynch nije ta kvaliteta, a i oba CB mjesta su draft izbori od lani, ali nisu se baš pokazali (Redmond nije ni igrao zbog ozljede).

Draft potrebe: DE, QB, CB, TE, OG.

Seattle Seahawks Najuspješnija franšiza ove divizije u zadnjih 15-ak sezona ima problem koji se zove: Kako u doigravanju igrati protiv ekipa koja postižu mnogo poena? Izgubili su i 2015. i 2016. u doigravanju od ekipa koje mogu postići mnogo poena. Panthersi i Falconsi su im bili prepreka. Njihov najveći problem je bilo umirovljenje legendarnog RB-a Marshawna Lyncha i nisu pronašli odgovarajuću zamjenu za njega prošle sezone, tako da im je to bio glavni cilj u ovoj post-sezoni. Nisu imali neke bitnije igrače kao FA pa su produžili suradnju s tri bitna rezervna igrača: TE Luke Wilson, FS Deshawn Shead i CB Neiko Thorpe.

FA dolasci: K Blair Walsh (Vikings); OT Luke Joeckel (Jaguars); RB Eddie Lacy (Packers); DE Dion Jordan (Dolphins).

FA odlasci: K Steven Hauschka (Bills); DT John Jenkins (Bears), FB Derrick Coleman (Falcons).

Potpisali su RB-a Eddieja Lacyja iako su u posjetu imali i dvojicu vrhunskih igrača (samo s 30+ godina na leđima), Adriana Petersona i Jamaala Charlesa. Na kraju je odluka pala na Lacyja, vidjet ćemo hoće li on moći popraviti napad probijanjem. Zanimljivo je da su potpisali i bivše izbore u vrhu prve runde iz 2013., drugi izbor OT Lukea Joeckela i treći izbor Diona Jordana. Nijedan od njih nije ostvario ono što se predviđalo kada su bili birani na draftu pa će treneri pokušati izvući nešto više od njih, a što treneri u njihovim originalnim ekipama nisu uspjeli. Druga zanimljivost je da nisu produžili ugovor odličnom K-u Stevenu Hauschki, nego su doveli kao zamjenu za njega Walsha, a koji je najpoznatiji po tome da je promašio field goal za pobjedu u prvoj rundi doigravanja 2015. za Vikingse u utakmici upravo protiv Seahawksa.

Roster nakon FA razdoblja:
Napad: QB Russell Wilson – RB Eddie Lacy – TE Jimmy Graham – LT Luke Joeckel – LG Oday Aboushi – C Justin Britt – LG Mark Glowinski – RT Germain Ifedi – WR Doug Baldwin – WR Tyler Lockett – WR Jermaine Kearse.
Obrana: DE Michael Bennett – DE Cliff Avril – DT Jarran Reed – DT Ahtyba Rubin – LB Michael Wilhoite – MLB Bobby Wagner – LB K.J. Wright – CB Richard Sherman – CB DeShawn Shead – FS Earl Thomas – SS Kam Chancellor.
Specijalni timovi: LS Nolan Frese – K Blair Walsh – P Jon Ryan – KR/PR Tyler Lockett.

Napad je bio dobar kada bi ofenzivna linija igrala dobro i kada je igra probijanjem bila na prosječnoj razini. Graham i Baldwin spadaju u vrh lige na svojim pozicijama, a mali i brzi Lockett je bio noćna mora za protivničke obrane. Kako su potpisom Lacyja riješili pitanje RB-a za sezonu, potrebno je riješiti pitanje ofenzivne linije preko drafta. Joeckel je trenutno projektiran kao LT, ali on bolje izgleda kao LG pa vjerujem da će u prvoj ili drugoj rundi oni birati igrača na toj poziciji, koji bi trebao uskočiti na LT poziciju. Obrana je lani bila dobra do ozljede njihovog najboljeg igrača, FS-a Earla Thomasa. Potreban je starter na CB poziciji ispred Sheada te LB koji bi se borio za startno mjesto s Wilhoiteom. Obrana će s povratkom Thomasa opet biti u vrhu lige. Još da spomenemo da se u medijima spominju trade špekulacije vezane za CB-a Richard Shermana koji je u zadnjih 5-6 sezona jedan od najboljih CB-a lige, te povratak RB-a Marshawna Lyncha iz mirovine. Lynch je dogovorio ugovor s Raidersima i čeka se dogovor između dvije ekipe (trade) pa da Lynch i službeno potpiše ugovor.

Draft potrebe: OT, CB, ILB, DE.

Trenutno je na tržištu velik broj veteranskih FA igrača, a koji će vjerojatno do ugovora s nekom od ekipa doći tek nakon drafta, kada se momčadi ne uspiju preko drafta pojačati na određenoj poziciji. O tome više pred početak sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • stipest20.04.2017. u 22:20
    Odlično !!!
    stipest
  • Seattle20.04.2017. u 21:43
    Dobar pregled. Mala ispravka. Iako je bilo objavljeno, Lynch se nije dogovorio sa Raiders jos tako da nema nista od toga trenutno. Lynch je inace danas otiso na Haiti sa Avril, Bennet i masom drugih igraca pa ne vjerujem da ce se bas ista tako brzo rijesit.
    Seattle