Rukomet

Kad Australci pjevuše srbijansku himnu

Piše:Bernard Jurišić • nedjelja, 16.01.2011.
Kad Australci pjevuše srbijansku himnu
Foto: Dario Dodić

Čovjek ne može ne uživati u ovakvom danu u kojemu sve pršti od uzbuđenja, preokreta, atraktivnosti... NOOOOT! Šest utakmica u kojima se šest faforita iživljavalo nad nedoraslim protivnicima i na kraju dana zajedno stvorilo pobjedu od čak 69 golova razlike. Iliti 11,5 razlike po utakmici. Pa ti sad traži zanimljivosti...

U onoj nama manje zanimljivoj skupini Nijemci kao Nijemci, nema kod njih milosti za lošijeg protivnika. Nijemci će te pregaziti s 40 razlike ako to mogu, a Bahrein su mogli otprilike s pola toga. Cijenim ja tu namjeru i potrebu IHF-a da se rukomet globalizira, ali stvarno ne znam kako će to porazi od 20-ak razlike pomoći razvoju tog sporta u dotičnim zemljama?

Francuzi i Španjolci bili su znatno manje agresivni i "krvožedni" od Nijemaca, pa su svoje sjevernoafričke mediteranske susjede ispratili sa sasvim pristojnim razlikama. Makar se Tunis i Egipat u stvari ni ne uklapaju u sliku rukometnog "trećeg svijeta", sve što dolazi izvan Europe uglavnom je druga ili treća svjetska rukometna liga. I dobro dođu Europljanima za zagrijavanje prije završnih borbi.

U našoj skupini Srbija je očekivano lako ukrotila "klokane", među kojima su i trojica "genetskih" Srba. Sjećam se kako je tamo sredinom devedesetih Zlatan Saračević jednom pogriješio himnu kad smo igrali protiv zajedničke reprezentacije Srbije i Crne Gore (SRJ), pa stavio ruku na srce kad su krenuli prvi taktovi stare jugoslavenske "Hej Slaveni". Vjerujem da su tako i ovi australski Srbi barem u sebi pjevušili taktove "protivničke" himne i uživali u osobnom upoznavanju igrača koji su im možda i rukometni idoli. Makar sumnjam da će i to išta posebno razviti rukomet down under, ali ako kaže IHF...

Danci su se, kao i mi, mučili s Rumunjima u prvom poluvremenu, a onda ih u drugom dijelu pregazili u "revolveraškom obračunu" kojeg ni jedan rukometni vratar neće htjeti pogledati ponovno. Danci su bez Hvidta, moramo to iskoristiti. Dosta nas je puta mučio.

Igrač dana

Nijemac Lars Kaufmann uvalio je devet komada u bahreinsku mrežu, ali ja ću ipak lokalpatriotski igračem dana proglasiti Ivana Balića, jer smatram da je njegovih šest Alžircima veće i vrjednije od Kaufmannovih devet Bahreinu. Jer Balić je svoje zabijao kad je Hrvatskoj trebalo, kad je utakmica bila u egalu, kad je susret trebalo prelomiti. Protiv Rumunja se nisam složio s IHF-ovim izborom koji je nagradio Balića umjesto Štrleka, pa se tako ni danas ne slažem s IHF-om koji je nagradio Vukovića umjesto Balića. Eh, da je to bar jedino u čemu se s IHF-om ne slažem...

Vratar dana

Majed Hamza dugo je Španjolce držao nervoznima i nemirnima, no njegovih 15 obrana ipak na kraju Tunisu nije donijelo iznenađenje. Ipak, vratar dana je francuski čarobnjak Thierry Omeyer koji je Egipćanima skinuo čak 18 lopti. A pritom se ni oznojio nije.

Obrana dana

Kad vam vratari u 60 minuta kombinirano skupe 12 obrana, od čega četiri u posljednjih 15 minuta kad je utakmica već rezultatski odlučena, a vi ste u drugom poluvremenu primili samo četiri pogotka, onda znate da su vam obrambeni igrači bili iznimni. Hrvatski obrambeni blok slomio je Alžir u drugom poluvremenu, ali i Alilović će uskoro morati početi davati više.

Izjava dana

"U drugom poluvremenu smo se dogovorili da ne zabavljamo narod ovim cirkusom i zato više nije bilo golova. U prvom dijelu su poveli s tri gola razlike, i zaista se pitaš što ti je to trebalo kad pogledaš drugo poluvrijeme", kazao je Mirko Alilović nakon Alžira. Neka cirkusa Mirko, dokle god se pobjeđuje.

Pitanje dana

Kako to švedski Lund može organizirati Svjetsko prvenstvo u "školskoj" dvorani od 3.000 mjesta, a hrvatski Split ne može u dvorani kapaciteta 6.500 mjesta nego mora izgraditi arenu za 12.000? I zašto se skandinavski novinari u Hrvatskoj besplatno prežderavaju kanapeima, štruklama, pruštom, paškim sirom, kolačima, njokima, punjenim tjesteninama i jastozima, a naši u Švedskoj i vodu moraju plaćati? "Kako u Švedskoj, hladno? Al' standard, jebiga..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2011. u 12:18
    bezvezan članak, valjda autor zeli gledat samo europske repke na svijetskom prvenstvu, neznam... i opet nije propusteno da spomene kapacitet neke hrvatske dvorane... ponavljam, za koncerte (zbog kojih su ove dvorane i građene) je kapacitet odgovarajuć, postoji i segment osim sporta
    Obrisan korisnik
  • cameosis17.01.2011. u 09:48
    ne znam čemu stalno komentari o slabijim momčadima van europe -- to je tako i proces razvitka traje -- ipak je rukomet izvorno europski sport (kao i štošta drugo), nećemo valjda ozbiljno tražiti da igraju samo europske momčadi i to onda nazvati "svjetskim" prvenstvom?! kvalificirali su se i... [više na forumu]
    cameosis
  • matbaric17.01.2011. u 08:32
    Pitanje dana na dnevni red, j*** Vladi, koji smo mi hrvati idioti. dajte vise isplivajte van s tim glupostima...
    matbaric
  • Obrisan korisnik17.01.2011. u 03:22
    Bili bi kompleksaši da nama uvjete nije postavljao IHF, dok prema visoko razvijenim europskim zemljama sa tako slabašnim standardom, imaju ljudi razumjevanja.
    Obrisan korisnik
  • Passenger17.01.2011. u 00:15
    Da gostoljubivi... Mislim da je kompleksaši riječ koju tražiš.
    Passenger