Rukomet

Goluža čekao Godota

Piše:Bernard Jurišić • srijeda, 19.01.2011.
Goluža čekao Godota
Foto: Dario Dodić

Strpljivo poput stijene Slavko Goluža čekao je, čekao, čekao, čekao. I načekao se. Čekao Alilovića, pa čekao Kopljara, pa čekao Štrleka, pa čekao Duvnjaka. Kako je izgledalo, prije bi dočekao Godota. Danci su svoje odradili, pa nam se sad valja vaditi protiv njih...

Hrvatska rukometna reprezentacije je bolja od srbijanske, no bolji uvijek ne pobjeđuje. Uvjerili smo se u to i danas, nije trebalo biti neki veliki rukometni stručnjak da bi se primjetilo da Hrvatska ima mnoštvo komparativnih prednosti pred Srbijom. Ali daleko od toga da Srbija nema kvalitetu i da nije zaslužila bod, možda i više.

Izbornik Slavko Goluža strpljivo je čekao i čekao, no nije dočekao. Povjerenje koje je veliku većinu utakmice poklanjao igračima kojima nije išlo skoro mu se na kraju obilo o glavu. Alilović, Kopljar, Štrlek, Duvnjak, ljudima jednostavno ništa nije polazilo za rukom. Bilo je tu drugih mogućnosti, zazivali su mnogi da se pokuša sa Šegom, Vukovićem, Buntićem, Ninčevićem, no Goluža je bio strpljiv. I umjesto Godota skoro dočekao poraz.

Nema nam druge neko pobijediti "domaće" Dance u četvrtak i u drugi krug sa sobom prenijeti barem ta tri moguća boda. Jer izgubimo li od Danaca, može nam se dogoditi da ne prođemo dalje ni sa sve tri pobjede u drugom krugu. Utakmica s Danskom za Hrvatsku je "život ili smrt".

Danci su svoje rutinski odradili protiv Alžira, kao i Rumunji protiv Australije. Rumunjsku nadu u prolaz dalje uništio je bod koji su Srbi osvojili protiv nas, pa će njihov susret u zadnjem kolu biti potpuno revijalan.

U skupini A Francuzi su još jednom pokazali da su ispred svih, bez obzira koliko se mi željeli staviti njima uz bok. Lakoća kojom su pokorili Nijemce oduševljava i teško je vjerovati da će se naći netko tko će ih zaustaviti prije finala. Španjolci su očekivano pobijedili Egipat, a Tunižani upisali prvu pobjedu protiv Bahreina.

Igrač dana

Bez obzira što nas bod protiv Srba nije zadovoljio, Igor Vori zaslužio je epitet igrača dana. Da on nije bio onako raspoložen, mogli smo ostati i bez ovog jednog osvojenog bod(ić)a. Osam pogodaka iz devet pokušaja ukrcao je naš pivot u srbijansku mrežu, bio je apsolutno nezaustavljiv za protivničke čuvare na crti. A mi svejedno nismo pobijedili. Tužno.

Vratar dana

Bahreinski vratar Mohamed Husain Tunižanima je obranio čak 21 loptu, a Tunis je opet ukrcao 28 komada i pobijedio sedam razlike. Sjećat će se Husain svoje izvedbe još dugo, iako nije njegovoj reprezentaciji pomogla da ostvari prvu pobjedu. Ipak, koliko je statistika čudna govori činjenica da je srbijanski vratar Darko Stanić sa svojih 13 obrana bio puno korisniji svojoj momčadi od Husaina. Kao i Thierry Omeyer s 15 zaustavljenih njemačkih šuteva.

Izjava dana

"A kad smo to mi imali lagani put?", zapitao se Slavko Goluža nakon remija sa Srbijom. Istina, navikli smo se već da nam svakog siječnja i veljače rukometna reprezentacija kida živce, ali opet ne bismo imali ništa protiv da poneki put završi i s malo manje stresa. Kako nama koji gledamo, tako i njima koji igraju. Ali taj film, vjerojatno, ipak nećemo gledati. Nisu to za vraga - "kauboji".

Glumac dana

Nikola Karabatić ima sve reference za uspješnu glumačku karijeru po završetku rukometne. U rukometnim krugovima Karabatić figurira kao jedan od najboljih, ali i jedan od "najprljavijih", a svoje glumačke talente prikazao je i u utakmici protiv Njemačke. Isključenje Preissa u 24. minuti zbog "prekršaja" na Karabatiću poguralo je vodu na francuski mlin i utakmicu usmjerila u smjeru koji su svjetski prvaci željeli.

Matematika dana

U našoj skupini sve je jasno glede sudionika druge faze, kao i broja bodova koje će Srbija prenijeti dalje (1). Hrvatska i Danska u posljednjem će direktnom okršaju skupine odlučili koliko će bodova ponijeti sa sobom, a reprezentacija koja eventualno izgubi bit će u gabuli jer će prenijeti samo jedan ili dva boda. U skupini A Tunis još može pobjedom izbaciti Njemačku, iako je to teško vjerovati, a Francuzi i Španjolci će u međusobnom okršaju podijeliti još dva boda koje treba prenijeti dalje. Zasad obje reprezentacije u džepu imaju po dva boda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom20.01.2011. u 18:43
    Ko čeka dočeka! Osim ako se ne čeka Kopljara
    The Phantom
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 17:11
    Gospodine Jurišić, vi ste novinar pa kažate da je Goluža strpljivo čekao Alilovića, Štrleka, posebno Kopljara. Gospodine novinar za mene je to tvrdoglavost, i to tvrdoglavost koja nas može, a i ne mora skupo koštati. Večeras su karte na stolu. Večeras ćemo vidjeti koliko vrijedimo sa Golužom! Kako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 17:04
    Dečki, sa ČokoLinom je hrvatska reprezentacija dobijala na širini igračkog kadra, stvarali su se neki novi klinci od Prvenstva do Prvenstva i tu počinje i završava svaka rasprava o domoljubnim minutama odmora, igraču manje (bez golmana i sl.) itd... Svi Mi - izgleda, osim Goluže, znamo potencijal... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 14:40
    Max99 je sve dobro napisao kao što je i naslov Čekajući Godota pogodio u srž-imamo širinu momčadi a nismo je iskoristili već je Goluža čekao (imam osjećaj da bi do sutra čekao) da neki prorade, a ostalima, pogotovo Vukoviću nije dao priliku u napadu koju bi on sigurno iskoristio. Jadni Štrlek loptu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 09:59
    Ako se zadovoljavamo bodom protiv Srba onda su nam ambicije drastično pale od Linine ere. Tada je Červar bio prozivan kada smo srebra osvajali.......i prozivan neznalicom i lakrdijašem
    Obrisan korisnik