Rukomet

Koga još briga za Svjetsko prvenstvo?

Piše:Marin Vuković • utorak, 25.01.2011.
Koga još briga za Svjetsko prvenstvo?
Foto: Dario Dodić

Zbacio je pokrivač sa sebe, nervozno smotao jastuk pod glavom i nastavio zuriti u strop. "Koliko li je samo sati", zapitao se Blaženko Lacković, dok je u prvim satima ponedjeljka iz glave bezuspješno pokušavao izbaciti švedskoga vratara i preran oproštaj reprezentacije od polufinalnih ambicija...

- "Lac?", prošaptao je Manuel Štrlek s donjeg kata zajedničkog im kreveta. "Lac? Jel' spavaš?", ponovio je ritnuvši nogom o madrac i natjeravši dotrajalu konstrukciju na škripavo zanovijetanje.

- "Da sam i spavao sad bi me probudio, što hoćeš?", odvratio je protupitanjem Blaženko Lacković s dozom nervoze u glasu. Shvativši da je bio pregrub, pokušao je ublažiti ton. - "Ne spavam, prijatelju, ne ide mi", duboko je uzdahnuo.

- "Ne izlazi mi iz glave Švedska, posebno vratar, ne znam što ću ujutro reći medijima, kako ću objasniti što se dogodilo, što je pošlo krivo, zašto nisam mogao ništa pogoditi, zašto ti nisi mogao ništa pogoditi, zašto Mirko nije ništa obranio, zašto Kopljar puca samo na 15 razlike...", nastavio je hrvatski lijevi vanjski.

- "Ma daj, pusti, pa nisi prvi kojem je Sjöstrand 'skinuo' petnaest lopti, sigurno si najmanje drugi", pokušavao ga je šalom smiriti Štrlek, no šutnja s gornjeg kata dala je naslutiti da dosjetka nije sletjela na plodno tlo.

- "Slušaj me", ciknuo je Štrlek pljesnuvši dlanom o dlan. "Reci da su nam Olimpijske igre ionako bile cilj i da su veća stvar od ovog jadnog Svjetskog prvenstva. Ako netko nešto pita, pravi se lud, reci da smo na pravom putu k ostvarenju zacrtanog cilja."

- "I to je to?, upitao ga je Lacković oprezno, kao da ne vjeruje da je tako lako.

- "I to je to, nakon toga samo reci 'hvala', nasmiješi se i odšetaj dalje", potvrdio je Štrlek, zadovoljan skovanim planom.

Obojica su zašutjeli i utonuli u misli. Nastalu su tišinu prekidali tek tupi ritmični udarci glavom o zid iz susjedne sobe, gdje su se vratari na svoj način nosili s rezultatskim neuspjehom.

- "Štrlek?", prozborio je napokon Lacković.

- "Reci."

- "A što ako se ne plasiramo na Olimpijske igre?"

Tko pije, a tko plaća

Jutro je uvijek pametnije od večeri, kaže stara izreka, pa smo se nakon (ne)prospavane noći nadali kako će naši reprezentativci i izbornik Slavko Goluža medijima ponuditi nešto detaljniju analizu jednog od najslabijih rezultata hrvatske reprezentacije u posljednjih sedam godina.

"Olimpijske igre velika su stvar, sigurno veća od Svjetskog prvenstva", rekao je umjesto toga Blaženko Lacković, poslušavši savjet svog reprezentativnog kolege iz moje izmišljene priče.

Kako kome, dodao bih. Švedskoj, Danskoj, Španjolskoj i Francuskoj trenutno je Svjetsko prvenstvo najveće moguće natjecanje, a uvjeren sam da bismo i mi pjevali sličnu pjesmu, da smo se nekim čudom i plasirali među četiri.

Ovako, ostaje nam "pila naopako" i pokušaj mazanja očiju kako smo na Svjetsko prvenstvo u stvari došli - izboriti London. Nadam se samo da nam, u katastrofičnom scenariju u kojem ispuštamo i taj cilj, na pamet neće pasti kako je pripremni turnir u Bercyju jači i od Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Osim toga, tamo branimo srebro.

I dok nam je izbornik uvjeren da smo pobjedom protiv Poljaka već u Londonu, pa u to pokušava uvjeriti i novinare, alfa i omega hrvatskog rukometa Zoran Gobac za hrvatski rukometni debakl odlučio je prozvati i optužiti, koga drugoga nego Ivana Balića. Dok se pitam tko tu pije, a tko plaća, sretan sam što ovaj rukometni cirkus neće još dugo potrajati.

A što se još zbivalo danas?

Od večeras su, naime, poznati svi polufinalisti izlučnog natjecanja za plasman na Olimpijske igre. Iz naše skupine među četiri će najbolje reprezentacije Švedska i Danska, dok su večeras do istog uspjeha stigle i reprezentacije Francuske i Španjolske.

Francuzi su se dugo mučili s Norvežanima, a onda od 33. do 42. minute podigli u višu brzinu i napravili seriju od 9:0. Uslijedili su posljednji trzaji Norvežana i serija od šest uzastopnih pogodaka, no Nikola Karabatić i Thierry Omeyer, što pogotkom, što obranom, mirno su utakmicu priveli kraju.

Island je u drugi krug ušao pun bodova i nade, a potom izgubio od Njemačke i kompromitirao svoje izglede za polufinale. Ogled protiv Španjolske trebao je poslužiti kao popravni ispit, no na njemu su Islanđani posve podbacili. Španjolci su vodili i s desetak pogodaka razlike, a kad bi se Island i pokušao približiti, ispriječio se Arpad Šterbik.

U trećoj utakmici skupine I. Mađari su pak zakomplicirali život Njemačkoj i pobjedom od 27:24 ostali u igri za Olimpijske igre koje su, usudim se tvrditi, i njima važnije od Svjetskog prvenstva.

Utakmica dana

Utakmicom dana uoči večerašnjih ogleda bio sam spreman unaprijed proglasiti ogled Islanda i Španjolske, no Islanđani su potpuno podbacili i natjerali me da pogled usmjerim niže, ka borbi za Olimpijske igre. Nakon neizvjesne i izjednačene utakmice Mađari su tek u posljednje dvije minute osigurali pobjedu i ostali u igri za London.

Igrač dana

Kako to izgleda kad na vratima stoji vratar pokazao je večeras mađarski čuvar mreže Nandor Fazekas. Skinuo je čovjek Nijemcima čak 22 lopte i s nevjerojatnih 50 posto obrana odveo svoju reprezentaciju do pobjede.

Izjava dana

"Za loptu je odgovoran onaj tko je baca, to je jasno. Nema mu (Baliću, op.a.) više Metličića, s kojim je mogao igrati bez dogovora i odmah je problem. Ne mogu za takva dodavanja biti odgovorni Buntić i Kopljar", pogodio je "u sridu" Zoran Gobac i u jednoj rečenici sažeo najveći problem hrvatskog debakla, ponudivši ujedno i amnestiju izborniku Slavku Goluži, ali i Marku Kopljaru, koji loptu nije bacao, pa tako za nju ne može biti ni odgovoran.

Ime dana

Christoffer Rambo. Logično, nosi dres norveške reprezentacije. Ni sjena slavnog mu prezimenjaka, no možda razlog leži u tome što na prvenstvu nema Rusa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • giga_sb25.01.2011. u 12:12
    svaka čast...jedva cekam pacijenta sutra...
    giga_sb
  • Obrisan korisnik25.01.2011. u 11:08
    hahaha, genijalno, najbolji izmišljeni, sportski razgovor, koji sam do sada pročitao! p.s. pa ni nećemo se plasirati na OI putem rezultata na ovom SP-u, čisto sumnjam. možda ako budemo u finalu EP-a dogodine u srbiji.
    Obrisan korisnik
  • ElKun1025.01.2011. u 11:07
    - "Štrlek?", prozborio je napokon Lacković. - "Reci." - "A što ako se ne plasiramo na Olimpijske igre?" genijalnooo !
    ElKun10
  • Obrisan korisnik25.01.2011. u 10:22
    gobac govori nema mu metličića pa zašto nema metličića moga je još on igrat. koje smeće od čovika
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2011. u 10:11
    poljake ćemo dobiti jedino ako igrači sami odlučuju..., znači bez onog panja od Goluže
    Obrisan korisnik