Nogomet

Novi prvak i posrnuli velikani

Piše:Ivana Spahija • ponedjeljak, 30.05.2011.
Novi prvak i posrnuli velikani
Foto: EPA

Za nama je još jedna sezona po mnogima jedne od najkontroverznijih europskih liga, talijanske Serie A. Talijani su, kako im to već priliči, priredili mnoštvo iznenađenja, što ugodnih, što neugodnih, ali i ponešto neočekivanih. Prekinuta je petogodišnja vladavina Intera na samom vrhu ljestvice, Milan je nakon odlične sezone zasluženo došao do naslova prvaka, dok se njegov gradski rival suočavao s manjom krizom. Juventus je i ove sezone produžio agoniju svojim navijačima ne plasiravši se u Europu, a najneugodnije iznenađenje prvenstva zasigurno je momčad Sampdorije, koja se u samo 12 mjeseci od europske momčadi pretvorila u drugoligaša...

Odigrano je svih 38 kola Serie A i sam pogled na ljestvicu kod poznavatelja talijanskog nogometa izaziva dosta iznenađenja. Nakon pet godina, po prvi put na prvom mjestu ne stoji ime Intera, već ga je tamo zamijenio gradski rival Milan, koji je, predvođen Massimilianom Allegrijem, u odličnoj sezoni srušio dominaciju crno-plavih i nakon čak sedam godina suše uzeo naslov prvaka. Inter je u konačnici zauzeo drugo mjesto, ali velikim dijelom sezone borbu za prvo mjesto Milan nije vodio s gradskim rivalom, nego s potpuno neočekivanim protivnicima.

Mnogi će ovu sezonu okarakterizirati kao jednu od lošijih u novijoj povijesti talijanskog nogometa, ponajviše zbog činjenice da su neke momčadi od kojih se očekivalo puno potpuno podbacile. Odlaskom Josea Mourinha i dolaskom Rafaela Beniteza Inter se suočio s rezultatskom krizom i u prvom dijelu sezone borio se za održavanje na prvom dijelu ljestvice, ali je odlaskom Španjolca i dolaskom Leonarda u nastavku ipak ubacio u brzinu više i pred kraj sezone uključio se u borbu za vrh.

Potpuno je podbacila momčad Juventusa, koja je uoči početka sezone najavljivala velike stvari, sebe stavljala u ulogu najvećeg rivala Interu u borbi za naslov prvaka, ali nakon 38 odigranih kola nije pokazala gotovo ništa od najavljenog. Štoviše, Juventus je potpuno razočarao i na kraju ostao bez plasmana u Europu uopće, našavši se u konačnici na, za njega katastrofalnom sedmom mjestu na ljestvici. Trener Luigi Delneri ipak se održao na klupi praktički do kraja sezone, no tada je ipak "digao pozdrav".

Osim Juventusa, najneugodnije iznenađenje sezone zasigurno je Sampdoria, kojoj se prodaja dvaju ključnih igrača obila o glavu i dovela je do degradacije u drugu ligu. Blucerchiati nakon odlaska Pazzinija i Cassana nikako nisu uspjeli posložiti redove pa su od europske momčadi došli do putnika u Serie B. Ugodno iznenađenje sezone je Napoli, koji je bio jedan od glavnih konkurenata Milanu u borbi za Scudetto, ali i Lazio, koji je imao odličan početak sezone i držao se na samom vrhu.

Slavljenici

Najveći slavljenik ove sezone zasigurno je momčad Milana, koja je nakon sedam sušnih godina konačno došla do naslova prvaka. Rossoneri, predvođeni sjajnim strategom Massimilianom Allegrijem, pomeli su ovosezonsku konkurenciju i gradskom rivalu Interu ispred nosa preoteli Scudetto, ukupno 18. u njihovoj povijesti. Rossoneri su dominirali u sezoni u koju su krenuli obećavajuće i već nakon 11. kola zasjeli su na sam vrh, odakle ih nisu uspjeli svrgnuti svi pokušaji Lazija, Napolija i Intera.

Nakon vrlo dobrog otvaranja sezone i preuzimanja prvog mjesta od jednog od najvećih iznenađenja prvog dijela prvenstva, Lazija, Milan je održavao pristojnu prednost pred pratnjom. Rimljani su ubrzo usporili odličan ritam pobjeda i na njihovo mjesto zasjeo je Napoli, koji je također pokušavao preuzeti vrh ljestvice. No, i Napolitanci su ubrzo posustali, a desetak tjedana prije kraja sezone probudio se Inter, koji je na krilima novog trenera Leonarda počeo nizati pobjede i približio se gradskom rivalu.

Napeto se iščekivao gradski derbi della Madonnina u 31. kolu, Inter je najavljivao trijumf i preuzimanje prvog mjesta, ali je Milan u tom dvoboju briljirao i golovima Pata i Cassana potvrdio je titulu najboljeg u gradu, ali i napravio ogroman korak prema naslovu. Dva kola prije kraja sezone Rossoneri su na rimskom Olimpicu uzeli bod Romi (0:0) te su tako i matematički potvrdili ukupno 18. naslov prvaka Italije.

Uz Milan, najviše razloga za zadovoljstvo imaju nogometaši Napolija, koji su nakon 21 godinu suše ostvarili proboj na sam vrh ljestvice i zaslužili izravni plasman u Ligu prvaka. Momčad Napolija odigrala je na visokoj razini gotovo tijekom čitave sezone, manji pad pred kraj prvenstva udaljio ju je od borbe za Scudetto, ali se u konačnici ipak uspjela izboriti za izravni plasman u najelitnije europsko natjecanje. Velikom uspjehu momčadi sa San Paola doprinijeli su trener Walter Mazzarri, kao i drugi strijelac lige, odlični Edinson Cavani s čak 26 pogodaka.

Na kraju sezone slavi i Udinese, koji je iz teške bitke za posljednje mjesto koje vodi u Ligu prvaka izišao kao pobjednik i raduje se nastupu u Europi iduće sezone. Udinese je u posljednjem kolu uspio uzeti bod novopečenom prvaku Milanu, što mu je bilo dovoljno da Laziju ispred nosa preotme četvrto mjesto i zasluži put u kvalifikacije Lige prvaka. Velikom uspjehu momčadi iz Udina pridonio je i prvi strijelac lige, kapetan Antonio Di Natale, koji je čak 28 puta tresao mreže protivnika.

Uspješnu sezonu iza sebe ima i momčad Lazija, koja je, nakon što ju je preuzeo Edoardo Reja, od momčadi koja se prošle sezone borila za opstanak dogurala do plasmana u Europu. Rimljanima je Liga prvaka izmakla ispred nosa, ali neće biti nezadovoljni ni nastupom u Europskoj ligi. Veliki uspjeh ostvarila je momčad Cesene, koja je nakon 23 godine dočekala nastup u prvoj ligi te je u posljednjih nekoliko kola u grčevitoj borbi za opstanak uspjela izboriti spas.

Razočaranja

Zasigurno najveće razočaranje ove sezone je Juventus, koji nije uspio ostvariti ništa od prošlogodišnjih najava o pohodu na Scudetto. I ne samo to, Stara dama se srozala na prilično niske grane, nakon poraza od momčadi s dna ljestvice iz ruku joj je iskliznula Europa, a niti igrači se nisu previše iskazali svojim izvedbama. Juventus je ove sezone uzeo skalpove svim velikanima, ali je gubio male utakmice i prosipao bodove, što ga je u konačnici stajalo plasmana tek na sedmo mjesto na ljestvici.

Uz Juventus, ishodom sezone može biti razočarana i momčad Intera, koja nije uspjela obraniti peterostruku krunu i predala je primat Milanu. Pad crno-plavih započeo je još od odlaska trenera Josea Mourinha, a nova akvizicija pristigla iz posrnulog Liverpoola, Rafael Benitez, nije se previše iskazala niti na talijanskim travnjacima.

Beniteza su odmah proglasili jednim od najvećih promašaja sezone, Inter je prilično ispod razine odigrao prvi dio sezone, što je vodeće ljude kluba u prosincu prošle godine nagnalo da se Benitezu zahvale na suradnji. Odlaskom Španjolca, crno-plavu klupu preuzeo je dojučerašnji trener Milana Leonardo, koji je donio pozitivan šok u svlačionicu. Inter je zaredao pobjede i sa sedmog se uspeo na drugo mjesto, ali do naslova prvaka ipak nije došao.

Ova će sezona gorak okus u ustima ostaviti i Sampdoriji, momčadi koja predstavlja najveće neugodno iznenađenje. Momčad koja je prošle sezone bila milimetar do plasmana u Ligu prvaka i koja je nastupila u Europskoj ligi, ove sezone dotaknula je samo dno i ispala u drugu ligu. Blucerchiati su prodali Cassana i Pazzinija, za koje su doveli neadekvatne zamjene, što je rezultiralo lošim rezultatima i razočaravajućim raspletom borbe za opstanak, iako je malo ljudi vjerovalo kako bi Sampdoria doista mogla ispasti iz lige. Spletom nesretnih okolnosti, to se doista dogodilo.

Što se tiče igrača, nekoliko novopridošlica koji su trebali služiti kao pojačanja svojim momčadima nisu se previše iskazali. U prvom redu to je Adriano, koji je najavljen kao jedno od zvučnijih pojačanja Rome. "Zločesti dečko", nekad jedna od zvijezda Selecaa, u dresu Vučice proslavila se samo skandalima, nakon čega je uslijedio raskid ugovora i povratak Adriana u rodni Brazil.

Razočarao je i Marco Motta, koji je iz Udinesea stigao na posudbu u Juventus. Umjesto da se dokaže u crno-bijelom dresu, Motta je napravio upravo suprotno. U 25 ostvarenih nastupa za Staru damu nije postigao nijedan pogodak, a tek se jednom upisao u asistente. Lošom akvizicijom može se prozvati i Grk Papastathopoulos, koji je iz Genoe stigao u Milan, za kojega je zaigrao tek pet puta. Lošu sezonu iza sebe ima i Rafinha, nekadašnji igrač Schalkea za kojega su se otimali Atletico Madrid i Juventus, da bi na kraju završio u Genoi, za koju je postigao samo dva pogotka u 31 nastupu.

Prvi strijelac

Drugu sezonu za redom Antonio Di Natale ponio je laskavu titulu Capocannonierea, najboljeg strijelca lige. Di Natale nije uspio nadmašiti uspjeh iz prošle sezone kada je 29 puta zatresao mreže protivnika. Ove godine kapetan Udinesea postigao je 28 pogodaka, što mu je također bilo dovoljno za titulu najboljeg. Di Natale je bio konstantan tijekom čitave sezone i iza sebe je ostavio odličnog Edinsona Cavanija, s kojim je vodio veliku bitku u pogocima, ali i Samuela Eto'oa, Marca Di Vaia... Di Natale je i ponosni vlasnik dvaju ovosezonskih hat trickova, prvoga je postigao protiv Leccea, a tri puta je pronašao put i do mreže Napolija.

Di Natale, koji je prošle sezone zbog odlične golgeterske forme proglašen za najboljeg igrača lige, nije krio zadovoljstvo ponovljenim uspjehom i titulom Capocannonierea, koju je ispred nosa uzeo odličnom Edinsonu Cavaniju. "Presretan sam, postigao sam 57 pogodaka u dvije sezone i to me čini ponosnim, ne samo mene, nego i cijele Udine, a ovo posvećujem svojoj obitelji", rekao je po završetku sezone novi-stari najbolji strijelac Italije.

Trener sezone

Iako se ove sezone istaknula nekolicina odličnih talijanskih stratega, titulu najboljeg trenera sezone ipak zaslužuje Massimiliano Allegri, koji je nakon sedam sušnih godina odveo Milan do naslova prvaka. Allegri je na crveno-crnu klupu pristigao u lipnju 2010. godine i iako su ga mnogi proglašavali tek privremenim rješenjem, zle jezike demantirao je na najbolji mogući način - Scudettom već u premijernoj sezoni na klupi Milana. Allegri je na San Siro došao iz Cagliarija, odveo je Milan do naslova prvaka Italije te je ostvario ukupno 28 pobjeda, 13 remija i samo osam poraza.

Uz Allegrija, valja izdvojiti i Waltera Mazzarrija te Edoarda Reju. Potonji je na klupu Lazija pristigao iz splitskog Hajduka, prihvativši ponudu tada posrnulih Rimljana koji su se na kraju sezone grčevito borili za opstanak. U samo godinu dana Reja je preporodio momčad, doveo je na vrata plasmana u Ligu prvaka, koja joj je ipak izmakla, no i Europska liga je velika nagrada za Rejine izabranike. Mazzarri je konstanta na klupi Napolija, nekolicinu odličnih igrača pretvorio je u udarne igle i strojeve za pogotke, što je u konačnici dalo obol i Napoliju donijelo izravni plasman u Ligu prvaka.

Igrači sezone

Teško je izdvojiti jednog najboljeg igrača lige s obzirom na to da je svih 20 momčadi imalo ponešto za ponuditi. Uz najboljeg strijelca sezone Antonija Di Natalea prilično se iskazao i Edinson Cavani, koji je zasigurno jedno od najvećih ugodnih otkrića. Urugvajac je postigao 26 pogodaka u dresu Napolija i najavio da tu ne namjerava stati. Odbacio je nemoralne ponude nekih momčadi i produžio ugovor s Napolijem, koji na njegovim krilima ulazi u važne europske dvoboje.

I prvak Milan je iznjedrio nekoliko ugodnih iznenađenja, osim standardnog trokuta Ibrahimović - Pato - Robinho, koji je ujedno i najzaslužniji za povratak Scudetta u crveno-crne vitrine, dosta se iskazao i Kevin-Prince Boateng, koji je zapaženim nastupima u crveno-crnom dresu nadišao sva očekivanja, zaradio mjesto među prvih 11 i pokazao da se na njega može računati i u nadolazećoj sezoni.

Standardno dobar bio je Interov Samuel Eto'o, koji je ostvario 21 pogodak i mnoštvo asistencija, donoseći Interu bodove u teškim trenucima. Sramotnu sezonu Juventusa osvjetlao je Miloš Krasić, koji je briljirao u prvom dijelu sezone, ali se u nastavku uklopio u sivilo momčadi, što mu ipak ne treba zamjeriti s obzirom na to da je cijela momčad odigrala ispod razine.

Odličnu sezonu iza sebe ima i legendarni Il capitano Francesco Totti, koji je postigao 14 pogodaka za Romu, pridodavši tome i osam asistencija. Premalo je mjesta za spomenuti sve koji su se istaknuli ove sezone, tu je i Interov Giampaolo Pazzini sa 17 pogodaka, kao i Alexis Sanchez iz Udinesea, koji iza sebe ima odličnu sezonu i ostvaren plasman u Ligu prvaka...

Hrvatski trag

Hrvatske boje na Apenininskom poluotoku branio je Igor Budan, koji je u ljeto 2010. godine iz redova Palerma prešao u novopečenog prvoligaša Cesenu. Budan je u Cesenu doveden kao jedno od imena koje je trebalo pomoći momčadi da se održi u prvoj ligi, ali se nije previše naigrao. Naš nogometaš oporavio se od ozljede koljena u prosincu prošle godine, da bi se samo dva mjeseca kasnije ponovno ozlijedio i bio van stroja sve do travnja.

Po povratku na travnjak nije se previše naigrao, u utakmice je ulazio većinom u posljednjim minutama dvoboja, a u 15 odigranih dvoboja postigao je samo jedan pogodak, što je daleko od učinka koji se od njega očekivao. Ipak, Cesena je uspjela ostvariti svoj cilj i spasila se od ispadanja.

Serie A

1Udinese 47:4+310
2Napoli 49:4+59
3Inter 49:3+68
4Juventus 46:0+68
5Torino 45:3+28
6Lazio 48:6+27
7Verona 46:5+16
8Empoli 43:2+16
9Atalanta 48:806
10Milan 49:6+35
11Genoa 44:5-15
12Parma 46:7-14
13Lecce 41:6-54
14Fiorentina 45:6-13
15Monza 43:4-13
16Roma 42:3-13
17Bologna 44:7-33
18Como 43:7-42
19Cagliari 41:6-52
20Venezia 41:8-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Serie A

1Udinese 47:4+310
2Napoli 49:4+59
3Inter 49:3+68
4Juventus 46:0+68
5Torino 45:3+28
6Lazio 48:6+27
7Verona 46:5+16
8Empoli 43:2+16
9Atalanta 48:806
10Milan 49:6+35
11Genoa 44:5-15
12Parma 46:7-14
13Lecce 41:6-54
14Fiorentina 45:6-13
15Monza 43:4-13
16Roma 42:3-13
17Bologna 44:7-33
18Como 43:7-42
19Cagliari 41:6-52
20Venezia 41:8-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 22:17
    maldini je u dresu milana osvojio više naslova u ligi prvaka nego barcelona u svojoj povjesti...zato nikad ne otpisuj takve klubove iz te borbe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 20:06
    Ibri je vrhunac prvenstvo, opet mu je ove godine izmakla da je ostao u barci osvojio bi je, tako da god je on u milanu nema od toga ništa, što ga prije prodaju imat će veće šanse za osvojit ligu prvaka.
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8830.05.2011. u 17:59
    ostaje Ibra i kreće po ligu prvaka
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 16:02
    Realan članak. Sve opisano kako jest.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 15:48
    Grande Milan.
    Obrisan korisnik